24 Mart 2017 10:37

HDP tutuklu gazetecilerin durumunu Bozdağ’a sordu

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hepsi hırsız, çocuk istismarcısı, terörist” dediği tutuklu gazetecileri Bozdağ'a sordu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, tutuklu gazetecilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Anadolu Yayıncıları Derneği ile yaptığı toplantıda sarf ettiği “149 kişilik bir liste vermişler bize. Güya gazetecilermiş. 149 kişilik listeye bakıyorum. Hapisteki gazetecilerin hepsi hırsız, çocuk istismarcısı, terörist” sözleri hatırlatıldı. 
Aycan önergesinde, "Cumhurbaşkanı’nın gazetecileri töhmet altında bırakarak yargı adına karar vermesi kamuoyunda yargıya müdahale ve yargıyı yönlendirme olarak algılanmıştır” dedi. 

Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle yönetilen sorular şöyle:

* Türkiye’de cezaevlerinde kaç gazeteci vardır? Bu gazetecilerin yargılanma gerekçeleri nelerdir? Tutuklu gazetecilerin hangisi ya da hangileri rüşvet, terör, çocuk istismarı suçundan yargılanmaktadır? 

* Cezaevlerinde tutuklu bulunan gazetecilerin davaları devam ediyorken Cumhurbaşkanı’nın gazeteciler için yargıya varması ve onları 'teröristlikle' suçlaması, yargıya müdahale anlamına gelmemekte midir? 

* Tutuklu gazeteci ve vekillerin uzun tutukluluk halleri birçok ulusal ve uluslararası hak örgütünün gündemine girmiş ve son alarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uzun tutukluluk halleri konusunda Türkiye’yi ve Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) uyarmıştır. Gazetecilerin cezaevi koşulları, yaşadıkları hak ihlalleri ve uzun tutukluluk halleriyle ilgili Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Böyle bir çalışma yoksa bu çalışmayı ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz? 

* Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın gazetecileri töhmet altında bırakan ve adeta gazeteciler hakkında hüküm veren bu açıklaması yargıyı etkilemek anlamına gelmemekte midir?

* Hükümetin yargı üzerindeki baskısı, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri'nin ifade özgürlüğü raporunda açıkça yer almakta iken, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın bu açıklaması TCK’nin 288. maddesinde düzenlenen adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu kapsamında değerlendirilebilir mi? (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de okul ve hastanelere ‘Evet’ mitingi baskısı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Demir tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...