‘Evet’ çıkması haklarımız için geri gidiş demektir'

Başkanlık  referandumu İle ilgili Gebze Sendikalar Birliği’nin açıklamasına katılan sendikaların şube başkanları ile başkanlık referandumunu konuştuk.

24 Mart 2017 08:51
Paylaş

Damla ULUDAĞ
Sezer AYDEMİR
Gebze

Gebze Sendikalar Birliği’nin başkanlık referandumu ile ilgili açıklamasına Birleşik Metal-İş, Çelik-İş, Tüm-Tis, Lastik-İş, Tek Gıda-İş, Eğitim-Sen, Eğitim-İş Gebze Şube Başkanları ve yöneticileri, Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciği ve Emekliler Derneği’nin yöneticileri katıldı.

Açıklama sonrasında görüşlerini aldığımız şube başkanları yapılmak istenen anayasa değişikliğinde işçi ve emekçi için tek bir maddenin olmadığını belirterek, referandumda ‘evet’ çıkması durumunda işçi ve emekçiler için bir geriye gidiş olacağını ve işçi ve emekçilerin hiçbir sorununu çözmeyeceğini dile etirdiler

İŞÇİ VE EMEKÇİ ADINA TEK BİR MADDE YOK

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı – Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz: Mevcut yürüyen anayasada bizim zaten birçok sıkıntımızın var olduğunu her zaman dillendirdik, dillendiriyoruz. Bu gelecek anayasa ile bunların çözülemeyeceğini de emek cephesi olarak görüyoruz. O sebeple bu günün konusu, bu dönemin ihtiyacı bu anayasa değil diye düşünüyoruz. Ama toplumumuzun alacağı karara ve vereceği oya da saygı duymaktan başka çaremiz yok. Evet çıkarsa tabi ki emek cephesini bir çok baskı ve sıkıntı bekliyor olacak. Dış yatırımlarda ve sektörlerdeki endişeler de var zaten. Olağanüstü Hal’in getirdiği sıkıntıları biz zaten sendikalar olarak yaşıyoruz. Ondan sonrası ne getirecek bilmiyoruz. Kanunlar mı yürüyecek, Kanun hükmündeki kararnameler mi? Kanunlar ne yönde değişecek bilmiyoruz. Bize açıklandığı yok hiçbir şeyin. Dolayısı ile evet çıkma durumunda endişeler ve tedirginlikler daha da artar. Hayır çıkma durumunda ise hemen yarını düşünmek gerekir. Değiştirmek gerekir. Baskıyı azaltabilmek gerekir. Bugün Cumhurbaşkanı da Başbakan’da yerinde devam edecek hayır çıksa da. Mevcut yasaları değiştirmek ve düzeltmek gerek. Biz hayır çıktığında da bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Biz bu anayasanın toplumsal uzlaşı ile bütün ülkenin, işçinin emekçinin lehine olabilecek, herkesi kapsayacak bir anayasa olmasını istiyoruz. Emek eksenli, insan eksenli bir anayasa olmasını istiyoruz. Dikta yönetimin, dikta anayasanın hepimize sıkıntılar yaratacağını biliyoruz. Bireyin değil kurumların çalışmasını, işlemesini istiyoruz. 

EVET BİZLER İÇİN GERİYE GİDİŞ OLACAKTIR

Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın: 16 Nisan’da yapılacak referandumda evet çıkarsa sendikalar, toplu sözleşme, örgütlenme ve temel haklarla ilgili kesinlikle bir geriye gidiş olacaktır. Elbette ki şu anda bir takım eksiklikler var ama bunun karşılığında evet çıkması bizi bir adım ileri götürmez. Dolayısıyla bu referandumun evet çıkması tamamen işçinin emekçinin üzerinde baskıyı dayatacaktır. Bunu olağanüstü hal sürecinde de görmüş olduk. Dolayısıyla tüm işçi ve emekçiler bu süreçte oyunu ‘hayır’dan yana kullanmalı.

BU DEĞİŞİKLİK BİZLERİN HİÇBİR SORUNUNU ÇÖZMEZ

Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç: Bu süreçte ve evet çıkması halinde mevcut verili durumun aynen devam edeceğini, bugünkü sorunlarımızın artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu değişikliklerin işçi sınıfının sorunlarını çözecek, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıracak, taşeronlaşmayı ortadan kaldıracak ve diğer sorunları çözecek yasal değişiklikler yapılmadığı sürece, bunlar anayasal güvenceye alınmadığı sürece, bu gün önümüze getirilen anayasa değişikliğinin faydası olmayacağını hatta daha da geriye götüreceğini düşünüyorum.  

SON KALEMİZ KIDEM TAZMİNATINA BİLE GÖZ DİKİLDİ

Lastik-İş Gebze Şubesi İdari Sekreteri Özay Bektaş: Şimdiye kadar bu hükümet ve bu hükümetten önceki değişen ve çıkarılan tüm yasalar işçi sınıfından hep bir kayıp olarak eksiye düşerek gitmiştir… Şu andaki son kalemiz olan kıdem tazminatına bu referandumdan sonra ne olacağı belli değil ama bu hakkımızı kaybetmemek için tüm mücadeleyi göstereceğiz. 

SERMAYE VE İKTİDAR ÇIKARLARI İÇİN DÜZENLENEN ANAYASA KABUL EDİLEMEZ

Nakliyat-İş Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal: 16 Nisan’da yapılacak referandumun işçi sınıfı ve emekçi halklar cephesinden baktığımızda tamamen bugüne kadar kanımız ve canımız pahasına kazandığımız haklarımızın artık daha da geriye götürüldüğü, mevcut haklarımızın tamamen elimizden alındığı ve tek bir başkanın tek bir kişinin iki dudağı arasında bir ülkenin yönetildiği bir sürece doğru gidiyoruz. Bizler işçi sınıfının kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesine ‘hayır’ diyoruz, Tarikat ve cemaat yurtlarında tacize ve tecavüze uğrayan çocuklarımızın geleceği için ‘hayır’ diyoruz, Adana’da cemaat yurdunda yanarak ölen çocuklarımız için ‘hayır’ diyoruz. Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren, 10 milyonun üzerinde oradaki müslüman halkların katledilmesine sebep olan, bu suçların ortağı olan kişinin başkan olarak seçilmesine ‘hayır’ diyoruz. Demokratik tüm hak ve özgürlükler bir kişinin iradesi yani diktatörün iradesi ile değil, gerçek demokrasinin hüküm sürsün istiyoruz. İşçi sınıfının ve emekçi halkın kendisini ifade edeceği bir sistem istiyoruz. Sermayeden ve kendi siyasi çıkarına göre hareket edenlere ‘hayır’ diyoruz. Bundan sonraki süreçte ‘evet’ çıktığı takdirde ülkemiz daha büyük bir felakete doğru sürüklenecek. Tüm bunlara sebep olabilecek bir sisteme kesinlikle ve kesinlikle Hayır diyoruz. 

80 MİLYON İNSAN TEK KİŞİNİN AĞZINA BAKAR HALE GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Gebze Şube Başkanı Ali Rıza Atik: Anayasa değişikliği Türkiye’deki işçilerin, emekçilerin halkın, yoksulların, kadınların, gençlerin dipten dalgası ile dillendirilen bir değişiklik değil. Sermayenin ve iktidarın kendi lehine olan bir değişikliktir. O nedenle iktidarın 15 yıldır gasp etmiş olduğu tüm haklarımızın Evet çıktığı takdirde daha da geriye gideceği açıktır. 15 yıldır tek başına iktidar olan hükümetin işçilere, emekçilere, halka vadettiği herhangi bir şey yok. Aksine topun ağzında olan kıdem tazminatının gideceğinin sinyallerini veriyorlar. 80 milyon insanın bir kişinin ağzına bakar hale gelmesi tamamen halkın aleyhine bir durumdur. Kazanılmış haklarımızın zaten önemli bir kısmı gitmişken emekçilere anayasanın hiçbir yararı olmayacaktır. Bu hükümet döneminde taşeron işçi sayısı 300 binlerden 2 milyona kadar çıkmıştır. Kamu tasfiye edildi özelleştirme ile. Yüzde 13’e varan işsiz sayısı var. Yoksulluk hat safhada ama bunların değişeceğine dair hükümet tarafından hiçbir adım yok. Bugün asgari ücret açlık sınırının çok çok altında… Emekçilerin lehine hiçbir şey yok. Kendi çıkarına uyan ve ileride yargılanmasının önüne yeni engeller koyan değişikliklerle karşımıza çıkıyorlar. Tamamıyla 80 milyonu aşkın insanı tek bir kişinin ağzına bakacak hale getirmeye çalışıyorlar. Açıkçası buna karşı hep birlikte hareket etmek gerekiyor. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dünya Tiyatro Günü’nde temsiller ücretsiz

SONRAKİ HABER

Mısır'ın devrik diktatörü Hüsnü Mübarek serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...