‘Anayasa değişiklikliğinden emekçiye fayda yok!’

16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek başkanlık referandumu İle ilgili Gebze Sendikalar Birliği açıklama yaptı. 

24 Mart 2017 08:34
Paylaş

Damla ULUDAĞ
Sezer AYDEMİR
Gebze

16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek başkanlık  referandumu İle ilgili Gebze Sendikalar Birliği açıklama yaptı.

Birleşik Metal-İş, Çelik-İş, Tüm-Tis, Lastik-İş, Tek Gıda-İş, Eğitim-Sen, Eğitim-İş Gebze Şube Başkanları ve yöneticileri, Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciği ve Emekliler Derneği’nin katılımıyla gerçekleştirilen açıklamayı Petrol İş Gebze Şube Başkanı ve Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz okudu. 

Açıklamaya ayrıca farklı Sendika ve İşkollarından 30’un üstünde fabrikadan yaklaşık 150 işçi de katıldı… 

Yönetim sistemini kökten değiştirecek bir referandum sürecinin yaşandığını belirten Akyüz “Ülkemiz hassas bir dönemden geçerken ve OHAL sürerken gerçekleştirilen bu referandum ne yazık ki, toplumda yeni gerilimlere neden olmakta ve halkımızın kutuplaşmasına hizmet etmektedir. Bu durumun temel nedeni, böylesi önemli Anayasa değişikliklerinin toplumsal uzlaşıdan uzak, farklı kesimlerin hassasiyetleri gözetilmeden, adeta bir oldu bitti ile gündeme getirilmiş olmasıdır” dedi.

Toplumun iki keskin cepheye bölünmeye çalışıldığını belirten Akyüz, referandum sürecinde özellikle işçi ve emekçilerin hak mücadelesine büyük engeller çıkartıldığına dikkat çekti ve ekledi “Tüm çabalara karşın işçiler ve emekçiler, sağduyulu davranmakta, birlik ve beraberliğe sahip çıkmaktadır.”

‘SENDİKALARIN POZİSYONU BELLİDİR’

Referandum sürecinde sendikaların yeri ve pozisyonunun belli olduğuna dikkat çeken Akyüz “Sendikalar emeğin hak ve kazanımlarından, demokratik ve sosyal haklardan yana olmak zorundadır. Sendikalar verdikleri mücadele ve gösterdikleri tavır ile geçmişten bugüne ülkemizde demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Aynı biçimde sendikalar, emeğin haklarının kullanılmasının engellenmesine ve demokrasiden uzaklaşılmasına ise sonuna kadar ‘hayır’ demiştir! Bilindiği üzere sendikal faaliyetler ve emeğin kazanımlarına, 12 Eylül Darbe Anayasası ile büyük bir darbe vurulmuş, haklarımızı kullanmamıza yasak ve engellemeler getirilmiştir. Sendikalar, Anayasanın emeğin hak ve menfaatlerinin arttırılması doğrultusunda değiştirilmesi ve ülkemizin daha demokratik bir hale getirilmesini savunmak zorundadır’ dedi.

Yeni bir anayasada, darbe anlayışının getirdiği yasakçılığın terk edilmesi gerektiğinin, emeği ilgilendiren düzenlemelerde uluslararası insan hakları standartları ve ILO normlarının benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Akyüz “Bu tespitlerden hareketle, başta Anayasada olmak üzere grev ve sendikalaşmaya dönük her türlü engel, kısıtlama ve yasaklamaların kaldırılmasını talep ediyoruz. Sendikal barajlar ve grev hakkını kısıtlayan düzenlemeler tümüyle kaldırılmalıdır’ dedi.

EMEKÇİLER, EMEĞİN HAKLARINI MERKEZE ALMAYAN TÜM YASALARA KARŞI ÇIKMIŞTIR.

Yeni Anayasada, çalışma hakkı, parasız ve nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti, iş güvencesi ve örgütlenme özgürlüğünün garanti altına alınması ferektiğini vurgulayan Akyüz şöyle konuştu:

“16 Nisan'da ise emeğin yararına değişikliklerin oylanmayacağını hepimiz biliyoruz. Şimdi tüm açıklığıyla soruyoruz, Anayasa Değişiklikleri İle;

* İşsizlik sorunu çözülecek mi?
* Kıdem tazminatımız güvence altına alınacak mı?
* Taşeron işçiler kadroya alınacak mı?
* Sendikal hakların kullanımındaki engeller kaldırılacak mı?
* Vergi adaleti sağlanacak mı?
* Alım gücün artacak mı?
* Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) dayatması son bulacak mı?
* Kamu emekçilerinin iş güvencesi ile ilgili tartışmalar son bulacak mı?
* Ülkenin KHK’ler ile yönetilmesini istiyor musun?
* Yasama, Yürütme, Yargının tek elde toplanmasını onaylıyor musun?
* Yetkileri elinden alınmış ancak sayısı 600’e çıkarılarak bütçeden daha fazla pay alacak bir Meclisi onaylıyor musun?
* Çocuklarımızın geleceği güvence altına alınıyor mu?
* Eğitim ve sağlık hizmetleri nitelikli ve parasız oluyor mu?

Bu soruların yanıtı bellidir: Tüm emekçiler bunları düşünerek kararını özgürce vermelidir.”

Referanduma sunulacak Anayasa değişikliklerinin emekçilere sağlayacağı bir kazanım bulunmadığını söyleyen Akyüz ”Üstelik, kuvvetler ayrılığı esasını ortadan kaldıran ve Cumhuriyetimizin temel ilkelerini tartışmaya açan Anayasa değişikliklerinin, demokrasimizin güçlenmesine hizmet etmeyeceği açıktır ve bu değişikliklerle mevcut darbe Anayasasının dahi gerisine gidilmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında toplumu kutuplaştıranlara inat emekçiler sağduyusunu kaybetmeden davranabilme kararlılığında olacaktır.

Gebze Sendikalar Birliği olarak Anayasa Değişikliklerinin emek merkezli olmasını, toplumsal uzlaşı ile hayata geçirilmesini talep ediyor, emekten yana olmayan ve toplumsal uzlaşıdan uzak bir Anayasa değişikliğinin ülkemize bir yarar sağlamayacağını belirtiyoruz” diye konuştu.

 ‘İŞÇİ KENTİNDE EMEĞİN BAYRAMINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

 “16 Nisan, referandum sürecinini biteceğini ve ve 1 Mayıs’ın gündeme geleceğini belirten Akyüz “1 Mayıs Gebze’de bu yıl da kutlanmalı, her yıl kutlanmalı. Geçtiğimiz sene bizi dar bir alana hapsedip bu sene için daha rahat bir ortamda kutlama sözü verdiler ancak OHAL dönemindeyiz. Bugün bu açıklamayı Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel olarak da yapabilirdik. Ama Malum… Bu süreç kimin için başlatıldı şimdi özgürlükler nasıl kısıtlanıyor aslında görüyorsunuz. Bu açıklamayı sendika salonunda hadi yaptık, ama önümüz 1 Mayıs! Biz Gebze’yiz… Emek Kentiyiz. İşçi Kentiyiz. Ne olursa olsun 1 Mayıs’ı burada kutlayacağız… İşçi kentinde emeğin bayramını gerçekleştireceğiz.

15 Temmuz gecesi ve sonrası binler dışarıda, sokakta idi. Referandum sürecinden ötürü her yerde mitingler yapılıyor ama iş emekçiye geldi mi engel konuluyor. Emekçiler sandığa bu uygulamayı da göz önünde tutarak gitmeli” 
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AKP HDP ve CHP’li sandık görevlilerinin incelenmesini istedi

SONRAKİ HABER

Dünya Tiyatro Günü’nde temsiller ücretsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...