21 Haziran 2012 14:23

Kayseri’de Hak-İş’e tepki büyüyor

Kayseri denince akla siyasi partilerden AKP’nin gelmesi doğal.Hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kayserili olması, hem Kayseri milletvekillerinin her dönem AKP’nin öncü kadroları arasında yer alması hem de yerel yönetimlere on yıllardır aynı siyasi geleneğin hakim olması böyle bir algının oluşmasına sebep oluyor. Kayseri O

Kayseri’de Hak-İş’e tepki büyüyor
Paylaş
Ümit Kartal

Hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kayserili olması, hem Kayseri milletvekillerinin her dönem AKP’nin öncü kadroları arasında yer alması hem de yerel yönetimlere on yıllardır aynı siyasi geleneğin hakim olması böyle bir algının oluşmasına sebep oluyor. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde de az sayıdaki örgütlü fabrikada, hükümete yakınlığı ile bilinen Hak-İş’e bağlı sendikalar hakim. Kayserili işçiler hem AKP’ye oy veriyor hem de Hak-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü. Ancak işçilerin çoğunluğu Hak-İş’e öfkeli. İşte çelişki de burada ortaya çıkıyor.

ERBOSAN VE İPEK MOBİLYA’DA SÖZLEŞMELERE İSYAN

Geçtiğimiz aylarda Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş’in örgütlü olduğu İpek Mobilya’da, işçiler sendikanın kendilerinden habersiz sözleşme imzalamasına tepki göstermişti. Gizlice imzalanan sözleşmeden sonra ‘sendika binasını basan’ işçilere, ‘oldu bir kere’ denildi. Her sözleşme döneminde, işçilerin taleplerinin oldubittiye getirilmesine tepki gösteren İpek Mobilya işçileri, “Sendikamız yokken bile daha iyiydik. En azından kendi aramızda bir olup, iş yavaşlatarak az çok haklarımızı alıyorduk. Şimdi sendika, ‘siz durun, biz gereğini yapacağız’ diye diye bizi de pasifleştirdi” diyor.

Erbosan’da da bu ay içerisinde imzalanan sözleşmede, işçiler yüzde 30 civarında zam talep ediyordu. Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası grev kararı alınmasına 5 gün kala, işçilerden habersiz sözleşmeyi imzaladı. Tepki gösteren işçilerden 10’dan fazlası ise işten çıkarıldı.

‘BU SENDİKA PATRONLARA ÇALIŞIYOR’

Erbosan’dan görüştüğümüz işçiler, sözleşme imzalandığında tepki gösteren arkadaşlarının doğrudan sendika aracılığı ile işten atılmasından ötürü isim verme konusunda kaygılı. “Kayseri işçisi yüzde iki milyon Hak-İş’e tepkili. Kayseri’deki sendikalı birçok fabrikada bunlar var. Her yerde de patron ne derse, ona imza atıyorlar. Biz Hak-İş’ten memnun işçi görmedik” diyen Erbosan işçileri, “İşçi arkadaşlarımız bilinçli. Her şeyin de farkındalar. Sözleşme imzalanmadan önceki 6 ayın maaş farkını, bize elden verdiler. Bu farkları bordrolara yansıtmadılar. İşçiler bunu biliyor ve tartışıyor ama bir şey yapamıyor. Bu bildiğiniz hırsızlık. Sendika da buna göz yumuyor ve hırsızlığa ortak olmuş oluyor” şeklinde konuştu.

AKP’DEN HAK-İŞ SAYESİNDE SOĞUDUM

“Bundan önce birkaç defa Ak Parti’ye oy vermiştim” diyen bir Erbosan işçisi, Başbakan’ın ‘siyasi kariyeri için’ asgari ücret konusunu hiç dillendirmediğini ifade ediyor. “Tayyip Erdoğan 10 yıldır başbakan. Hiç ağzına asgari ücreti almadı. Ben de bu yüzden artık oy vermiyorum. Başbakan ‘asgari ücret 1000 lira olacak’ dese, TÜSİAD ve MÜSİAD atlar. Erdoğan da kendi geleceği için bundan korkuyor” diyen işçi, AKP’ye olan sempatisini yitirmesinde AKP’ye yakınlığı ile bilinen sendikasının yaptıklarının da etkili olduğunu anlatıyor.  

ERBOSAN İŞÇİSİ CEHA’YI KONUŞUYOR

Hem sendikalara hem de işçilerin durumuna dair umutsuz bir tablo çizmelerinden ötürü, ne yapılması gerektiğini sorduğumuz Erbosan işçileri, fabrikada ve servislerinde sürekli CEHA işçilerinin konuşulduğunu anlatıyor.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan CEHA işçileriyle ilgili gelişmelerin dedikodu gibi dilden dile dolaştığını anlatan Erbosan işçileri, “CEHA’da Birleşik Metal-İş başarılı olursa, uzun vadede Kayseri işçisi için umut olur” diyor.

Serviste CEHA’ya DİSK’in girmemesi için, CEHA patronuna destek olacağının da konuşulduğunu anlatan işçiler, “Kayseri işçisine, işçiyi satmayacak ve işçiyle hep beraber olacak sendikalar lazım. CEHA’da olursa, bu bir başlangıç olur. Olmazsa işçinin hali perişan” şeklinde özetliyor durumu.

İşçiler, Çelik-İş Şube Başkanı Yunus Değirmenci’nin AKP İl Yönetiminde yer almasına da tepki gösteriyor. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asıl cinayet kürtajı yasaklamaktır

SONRAKİ HABER

Sanat Maratonu’nda hayat var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...