24 Mart 2017 00:35

NBA raporu: Doğu’da zirve el değiştirmeye yakın

Bundan böyle her Cuma, Mithat Fabian Sözmen, Evrensel Spor’da NBA’de haftanın raporunu çıkarıyor. İlk konumuz kızışan Play-Off mücadelesi.

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

NBA’de normal sezonun bitmesine 3 haftadan az bir süre kaldı. Bir başka deyişle takımlar 10-12 maç daha oynayacak ve Play-Off tablosu şekillenecek.

Batı ve Doğu konferanslarından 8’er takımın katılacağı Play-Off’lara kalabilmek kadar hangi sıralamayı elde ettiğiniz de şampiyonluğa kadar giden yolda büyük öneme sahip.

Her Cuma günü haftanın NBA raporunu sizlerle paylaşacağımız bu köşede ilk konumuz Play-Off öncesi yaşanan bu yer kapma mücadelesi olacak.

56 GALİBİYET ZİRVEYİ BELİRLER

Son şampiyon Cleveland Cavaliers, bu yıl çok sayıda sakatlıkla(J.R. Smith, Kevin Love, Chris Andersen, Andrew Bogut gibi) boğuştu. LeBron James dışındaki oyuncular zaman zaman formsuzluklarıyla dikkat çekti. Takım savunmasının ve konsantrasyonun olması gereken seviyenin altında olduğuna tanıklık ettik. Yine de Cavs, bitime 12 maç kala 46 galibiyet 24 mağlubiyetle, 46 galibiyet 26 mağlubiyeti bulunan en yakın takipçisi Boston Celtics’in 1 maç önünde bulunuyor. İki takımın kalan fikstürüne baktığımızdaysa Celtics’in avantajlı olduğu göze çarpıyor. Celtics’in 10 maçının yalnızca 3’ü deplasmanda. Bu takımlardan sadece 3’ü(Milwaukee, Cleveland, Atlanta) yüzde 50 galibiyet oranının üzerinde. Hiç back to back(2 gecede 2 maç) oynamayacaklar ve Cleveland’la evlerinde karşılaşacaklar.

Cavaliers ise kalan 12 maçında 4 back to back’e maruz kalacak. 6 maçını deplasmanda oynayacak ve deplasmanda çıkacağı maçlar arasında San Antonio, Boston, Miami gibi zorlu uğraklar var.

Koç Tyronn Lue’nun ev sahibi avantajına sahip olmasa da LeBron James avantajıyla Doğu finalinde karşısına çıkacak takımı 7 maçlık bir seride geride bırakabileceğine güvendiğini biliyoruz. Bildiğimiz bir başka şey de bu sezon maç başına 37.5 dakika sahada kalan ve 32 yaşında olmasına rağmen bu konuda lig ikincisi olan LeBron James’in en az 2-3 maçta daha dinlendirileceği. Cavaliers, asıl mücadelenin Play-Off’ta başladığını ve Mayıs-Haziran aylarında gücünü korumuş bir LeBron James’in her şeyden daha değerli olduğunu biliyor.

Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, Mart ayı başında Twitter’da yaptığım 55-56 galibiyet tahminini koruyarak Boston Celtics’in normal sezonu birinci sırada tamamlayacağını düşünüyorum.

ÜÇÜNCÜLÜK İÇİN AVANTAJ TORONTO’DA

Matematiksel olarak 43 galibiyetli Washington Wizards ve 42 galibiyetli Toronto Raptors’un da zirve şansı sürüyor ancak onlar için daha gerçekçi yarış 3.’lük. Wizards, Ocak ayı itibariyle yakaladığı müthiş formu son dönemde kaybetti. Son 6 maçta 4 yenilgi aldılar. Toronto ise 2.’liği Boston’a kaptırdıktan sonra Kyle Lowry’nin sakatlığı ve Wizards’ın çıkışıyla 4.’lüğe geriledi. Kalan maçlarda 3. sırayı geri almaları muhtemel. Zira Wizards’ın 11 maçının 8’i deplasmanda. Üstelik bu deplasmanlar arasında Cleveland, LA Clippers, Utah, Golden State ve Miami var. İki takımın da 50 galibiyete ulaşamayacağını düşünüyorum.

İLK 8 DEĞİŞMEZ

Doğu’daki Play-Off mücadelesinde yarışın geri kalanı epey karışık. 5. Atlanta Hawks 37-34, 6. Indiana Pacers 36-35, 7. Milwaukee 36-35, 8. Miami 35-36, 9. Detroit 34-38, 10. Chicago 34-38, 11. Charlotte 32-39 derecelerine sahip.

Milwaukee ve Miami’nin form durumunu göze alarak Detroit, Chicago ve Charlotte’ın ilk 8’e yeniden dahil olmasının zor olduğunu düşünüyorum. Atlanta Hawks yaşadığı tüm sorunlara rağmen zor da olsa 5. sırayı elde etmeye en yakın aday. Altıncılık için sezonun 2. yarısının en formda takımı Miami Heat, öne çıkıyor ancak takvimlerinin zorlu olduğunu belirtmek gerek. 6, 7 ve 8. sıra için mücadele eden takımlarda hedef 42 galibiyet ve üstüne çıkmak olacak.

BATI KONFERANSI GSW’NİN

Batı’da Kevin Durant’in sakatlanması sonrası “Acaba” soruları yükselmişti. Durant’in sakatlandığı Wizards maçıyla birlikte Golden State Warriors 5 yenilgi aldı ancak son 5 maçlarını kazandılar ve San Antonio Spurs’ün de birincilik için oyuncularını zorlamadığı görülüyor. Gregg Popovich halen yeri geldiğinde yıldızlarını dinlendiriyor. Warriors şu anda 57 galibiyet 14 yenilgiyle San Antonio’nun 2.5 maç önünde. Doğru, San Antonio ve Houston gibi zorlu deplasmanlara gidecekler ama yine de 2-3 maç dışında kayıp yaşayacaklarını düşünmüyorum. Ligin zirvesi sezon sonunda bir kez daha Steve Kerr ve öğrencilerine ait olacaktır.

SEKİZİNCİLİK PORTLAND’A GİDER

49 galibiyetli Houston Rockets’ın 3.’lüğü garanti gibi. Kalan mücadele ise 4.’lük, 6.’lık ve 8.lik için veriliyor. 44 galibiyeti bulunan Utah Jazz ve 43 galibiyetli Los Angeles Clippers arasında Clippers 4.’lüğe, 41 galibiyetli Oklahoma City Thunder ve 40 galibiyetli Memphis Grizzlies arasında Memphis 6.’lığa fikstür avantajlarıyla daha yakın olan takımlar. 8.’lik mücadelesinde ise Jusuf Nurkic-Mason Plumlee takasını henüz gerçekleştiren Denver Nuggets ile Portland Trail Blazers’ın mücadelesi ilgi çekici olacak. Form grafiği ve fikstürüyle Portland, galibiyet dezavantajına rağmen bir adım önde. 30’ar galibiyetli Dallas Mavericks ve New Orleans Pelicans’ın bu iki takımın önüne geçebileceğini düşünmüyorum.

DİNLENMELİ Mİ, DİNLENMEMELİ Mİ?

NBA’de takvimin ne kadar yoğun olduğu biliniyor. Takımlar normal sezonda 82 maça çıkıyor ve her takım ortalama 16 kez 2 akşam üst üste maç yapıyor. ABD’nin kıta büyüklüğüne sahip bir ülke olduğunu ve yolculukları da hesaba katalım... Geçmişte takımlar ne olursa olsun sakatlık yaşanmadıkça oyuncularını 82 maçın tamamında oynatmaya çalışırdı ancak Gregg Popovich herkesin gözünü açtı. Artık özellikle şampiyonluğa oynayan takımlar, Mayıs, Haziran aylarında takımı, yıldız oyuncularını daha diri tutmak için “dinlendirme”ye başvuruyor. Geçtiğimiz hafta bu “dinlendirme”nin ulusal televizyon yayınının olduğu Los Angeles Clippers-Cleveland Cavaliers maçına denk gelmesi, tartışmaları büyüttü. NBA Başkanı Adam Silver, kulüp sahiplerine bir mesajla uyarıda bulundu. Ancak ne kadar karşılık göreceği meçhul. NBA bu yıl ortalama ‘back to back’ sayısını 17.8’den 16.3’e çekerek bir adım attı ancak yeterli değil. NBA ya normal sezonda maç sayısını azaltacak(TV anlaşması buna yakın dönemde izin vermiyor) ya da sezonu uzatacak. Aksi takdirde oyuncuları ‘tembellik hakkı’ndan alıkoyma şansları yok.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci daha önce tutuklu kaldığı gerekçesiyle işten atıldı

SONRAKİ HABER

A Milli Takım, Finlandiya sınavına çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...