23 Mart 2017 13:51

Van YYÜ’de 3 akademisyen açığa alındı

3 araştırma görevlisine, KHK gerekçe gösterilerek 'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla soruşturma açıldı ve karar beklenmeden akademisyenler açığa alındı.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Van

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ), ikisi 'Barış Metni' imzacısı olan 3 araştırma görevlisi, 29 Aralık grevine katıldıkları gerekçesi ile açılan soruşturma sonuçlanıncaya kadar açığa alındı. Üniversite yönetiminin daha önce açtığı soruşturma sonucu verilen kınama cezasına, Van 3. İdare mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilirken üniversite yönetimi akademisyenlere bu kez KHK'yi gerekçe göstererek örgüt üyeliğinden soruşturma açtı.

29 Aralık grevine katılan Eğitim Sen üyelerine verilen cezalar mahkemelerce iptal edilirken diğer taraftan aynı gerekçeyle yeni cezalar verilmeye devam ediliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, araştırma görevlileri Emine Yönden Pehlivan, Mihrican Zorlu ve Turan Keskin, KHK’ler gerekçe gösterilerek örgüt üyeliği suçlamasıyla açılan soruşturma sonuçlanıncaya kadar açığa alındı.

‘MAHKEME KARARINA RAĞMEN BU YAPILAN İŞGÜZARLIKTIR’

İlk olarak açılan soruşturma sonucunda kınama cezası aldıklarını ifade eden Araştırma Görevlilerinden Turan Keskin, verilen cezanın ardından Van 3. İdare mahkemesine açtıkları davanın sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verildiğini bellirti. Turan “Mahkeme Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereği greve çıkmamızın suç olmadığını belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin suç olarak görmediği bir fiilden bize ikinci kez soruşturulma açılması tam anlamıyla bir işgüzarlıktır” dedi.

AKADEMİSYENLERE YÖNELİK YENİ CADI AVI

Eğitim Sen Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, açılan soruşturmaya ve açığa alınma kararına tepki göstererek akademisyenlerin görevde kalmasının soruşturmanın sonucunu değiştirecek bir durum yaratmadığını belirterek açığa alma kararının haksız ve hukuksuz bir karar olduğunu belirtti. YYÜ’de açılan soruşturmanın ve açığa alma kararının, İTÜ ile Boğaziçi Üniversitesinde 'Barış Metni' imzacısı yabancı uyruklu akademisyenlerin sözleşmeşlerinin feshedilmesiyle benzer olduğunu söyleyen Sağdıç, 'Barış Metni' imzacısı akademisyenlere yönelik yeni bir cadı avının başladığını vurguladı.

‘HUKUK KATLEDİLDİ’

YYÜ rektörlüğün daha önce açtığı soruşturma sonucunda verdiği cezanın mahkeme tarafından haksız bulunduğunu hatırtlatan Sağdıç “Mahkemenin verdiği karar dururken tekrardan ikinci bir soruşturmanın açılması,mahkemeleri, mevcut yasa ve yönetmelikleri tanımamaktır. KHK gerekçe gösterilerek soruşturma açılması başlı başına bir hukuksuzluktur. Burada bir art niyet gözleniyor” şeklinde konuştu. Mahkemenin 29 Aralık grevinin suç olmadığını ortaya koymasına rağmen olmayan suçtan tekrar soruşturma açılmasını hukukun katledilmesi olarak değerlendiren Sağdıç, yaşananların üniversitelerde hukuksuzluğun geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti.

ÜNİVERSİTEDEN KOKTEYL ÖRGÜT

Üniversite Yönetiminin akademisyenlere açtığı 'terör örgütü' soruşturmasında PKK/KCK/DHKP-C ve IŞİD’i tek bir örgüt olarak göstermesi akıllara 10 Ekim Ankara katliamının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Saldırıyı kokteyl örgüt yaptı" açıklamasını getirdi. YYÜ yönetimi de açtığı soruşturmayla akademisyenleri, "Aynı anda birden fazla örgüte üye olmak" ile suçlamış oldu.

ÖNCEKİ HABER

Londra saldırganının kimliği belli oldu

SONRAKİ HABER

Almanya'da Türkiye'ye bir silah satış engeli daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...