21 Haziran 2012 13:46

Hükümetin ‘mele ordusu’ bölgede

Başbakan’ın Diyarbakır’da ‘on bin kişilik cami yapacaklarını’ açıklamasının ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine bine yakın mele (din adamı) ataması yapıldı. ‘İmam ve Kur’an öğreticisi’ olarak görev yapacak olan melelerin, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bölge illerinde görevlendi

Hükümetin ‘mele ordusu’ bölgede
Paylaş

AKP hükümetinin uzun bir süredir Kürt sorununa ilişkin tartışmalarda din adamlarının daha aktif görev almasına ilişkin yürüttüğü tartışmaların somut adımları atılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu’da imam ve Kur’an öğreticisi olarak çalışacak bin kişiyi mele olarak atadı.

AĞIRLIK DİYARBAKIR,  SİİRT VE MARDİN’E

Edinilen bilgilere göre, mele olarak atanmak için 5 bin kişi başvurdu. Ancak bin kişi atandı. Büyük çoğunluğu başta Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt ve Mardin olmak üzere çeşitli illere atanan meleler imam ve Kur’an öğreticisi olarak görev yapacak. Diyanet, ‘bölge halkının tanıdığı, saydığı, güvendiği medreselerden mezun’ kişiler arasında seçilen meleleri sözleşmeli olarak çalıştıracak. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bin kişilik kadronun bir defaya mahsus kullanılacağını açıklamıştı.

KARAR MGK’DA ALINMIŞTI

Hükümetin özellikle Bölge’de ‘Sivil Cuma’ eylemlerinin başlamasının ardından gündeme aldığı ‘mele açılımı’ Şubat 2011’deki MGK’da ele alınmış ve toplantı kararlarının yer aldığı ‘Terörle Mücadele Strateji Belgesi’ basına yansımıştı. Belgede din adamlarının ‘terörle mücadele’de aktif olarak kullanılması ve camilerin ‘bu mücadelenin’ önemli bir parçasına dönüştürülmesine ilişkin kararlar dikkat çekiyordu. Sabah Gazetesi’nde 24 Şubat 2011’de yapılan MGK toplantısında karar altına alınan 121019 sayılı Terörle Mücadele Strateji Belgesi’nin ayrıntıları yayınlanmıştı. MGK’da kabul edilmesinden sonra sınırlı sayıda kuruma gönderilen belgede, “Camilerin ve din adamlarının terörle mücadelede bilinçlendirme çalışmalarına etkin katılımının sağlanması’ kararına yer verilmişti. Belgede şu ifadelere yer verilmişti; “Bölge illerinde din motifinin etkin olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Diyanet İşleri Başkanlığıyla ortak çalışma yapılacak. Din adamları bilinçlendirmede daha aktif görev yapacak.”

HALK PROJEYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İlk olarak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açıkladığı ‘mele açılımı’na ilişkin hazırlıkların ortaya çıktığı günlerde Bölge’de uzun süredir ‘Sivil Cuma Namazları’nda melelerin arkasında saf tutan halk da meleler de, Bölge’de imamları kullanan hükümetin bu projeyle, halk içinde itibar gören meleleri de kendi Kürt politikasını propaganda edecek kişiler olarak kullanmayı hedeflediği eleştirileri yapmıştı.

‘SİVİL CUMA’ VE MELELER

2011 Newroz’unun hemen ardından başlayan ‘Sivil İtaatsizlik’ eyleminin ikinci günü cuma namazına denk gelince, eyleme katılan halk, Diyarbakır Konukevi önündeki eylem alanında, melelerin arkasında saf tutarak ilk ‘Sivil Cuma Namazı’nı kılmış, Kürtçe hutbe dinlemişti. Daha sonra da ‘Sivil Cumalar’ devam etti ve sık sık hükümetin hedefi oldu. ‘Sivil Cumalar’ AKP’nin bölgeye binlerce imam göndermesine, imamları toplum yaşamı içinde daha etkin kılmayı amaçlayan politikalarına ve Diyanet ile AKP’nin dini vesayetine karşı bir başkaldırı olarak ortaya çıkmıştı. Halk içinde büyük yankı uyandıran ve destek toplayan ‘Sivil Cumalar’ AKP ve cemaatlerin büyük tepkisini çekmişti. ‘Sivil Cumalar’da ön plana çıkanlar ise verdikleri Kürtçe hutbelerde, Kürt halkının davasının haklılığını anlatan meleler olmuştu. İşte  ‘mele açılımı’ da bu dönem devreye girmişti. (HABER MERKEZİ)


Faruk Ayyıldız

Bölge’ye bin mele atanmasını gazetemize değerlendiren Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Diyarbakır Şube Başkanı ve Belen Köyü İmamı Nebi Çakmak mele atamalarına kuşkuyla baktıklarını belirtti. Kendisinin de medrese mezunu olduğunu ifade eden Çakmak, “Medrese mezunu olan bir sürü arkadaşımız var. Arapçayı çok iyi bilmelerine rağmen Türkçe eksiklikleri olduğu için inşaatlarda çalışıyorlar. Bunları destekleyen, imkan sağlayan bir proje ise seviniriz ama atanan meleler iktidarın politikaları doğrultusunda iş yapacaklarsa kınayacağız” dedi. Bölge’de atanan melelerin, devlet politikalarıyla uyumlu insanlar oldukları düşüncesinin ağır bastığını anlatan Çakmak, devletin bu insanları maaşa bağlayarak seslerini tamamen kısmak istediğini söyledi.

‘AKP’NİN AKLINA GELEN ŞEYTANIN AKLINA BİLE GELMEZ’

Bölgede iktidar tarafından ‘şeytanın aklına dahi gelmeyecek oyunlar’ oynandığını söyleyen Çakmak, “Kürt halkının bastırılması için her oyun oynandı” dedi. Bu koşullarda atanan melelerin Kürt sorununun çözümüne katkı sunmayacağını söyleyen Çakmak, Bölgede Diyanetin gerçekleri saptırdığına vurgu yaparak, Başbakanın ve iktidarın sivil cumaları hedef almasına da tepki gösterdi. Çakmak, iktidarın halkı sivil cumalardan vazgeçirip, camilere çekmek için meleleri görevlendirebileceğini söyledi.

HER ŞEYDEN ÖNCE BARIŞA İHTİYAÇ VAR

Bölgenin öncelikli olarak barışa ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Çakmak, “Allah’a şükür yeterince camimiz de var, imamlarımız da var” dedi. Başbakanın cami sözünü de hatırlatan Çakmak, bölgenin camilerden ve melelerden önce kalıcı bir barışa özlem duyduğunu belirterek, “Dağlıca’da onlarca genç yaşamını yitirdi. Akan kan durmalı önce. Gençler ölüyorken iktidar mele atamalarıyla uğraşmasın” dedi.
AKP’li olmayan Kürtlerin Başbakan tarafından Zerdüşt olarak nitelendiğini söyleyen Çakmak, “Zerdüştlükten önce devletle uyumlu olmayan Kürtler hakkında ‘Ermeni’ propagandası yapılırdı. Şimdi de Zerdüşt diyorlar. Sivil Cumaları kıldıranlar için de Zerdüşt diyorlar. Bu insanlar diyanete hizmet ederken Zerdüşt değildi de Sivil Cuma kıldırınca mı Zerdüşt oldu?​” diye sordu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li belediyede Alevi sürgünü

SONRAKİ HABER

Haydi veliler eve!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...