23 Mart 2017 11:18

Başbakan Theresa May: Saldırgan İngiltere doğumlu

İngiltere Başbakanı Theresa May, 4 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı gerçekleştiren şahsın İngiltere doğumlu olduğunu açıkladı.

Paylaş

İngiltere’nin başkenti Londra’da aracını yayaların üzerine sürdükten sonra Parlamento Binası önünde bir polisi bıçaklayan saldırganın ‘tek başına hareket ettiği’ belirtildi. Başbakan Theresa May ise, “İslami ideolojiden etkilendiği”ni belirttiği saldırganın İngiltere doğumlu olduğunu ve iç istihbarat servisi MI5 tarafından incelendiğini söyledi.

Öte yandan May'in açıklaması sonrası IŞİD, Amak haber ajansından paylaştığı mesajla saldırıyı üstlendi.

YARALANAN 29 KİŞİ TEDAVİ ALTINDA

İngiliz Polis Teşkilatı Terörle Mücadele Müdür Yardımcısı Mark Rowley, çarşamba günü iki sivil ve bir polisi öldürdükten sonra vurularak öldürülen saldırganla ilgili basın toplantısı düzenledi. Rowley, “Londra saldırganının tek başına olduğu ve uluslararası terörizmden ilham aldığına inanıyoruz” dedi.

Rowley, olayda saldırgan da dahil olmak üzere dört kişinin öldüğünü, yaralanan 29 kişinin ise beş farklı hastanede tedavi altına alındığı belirtti. Rowley, yaşamını yitirenler arasında “farklı uluslarlardan kişiler” olduğunu belirtti ancak kimlik bilgisi vermedi.
Ölenlerden birinin 48 yaşındaki polis memuru Keith Palmer olduğu daha önce açıklanmıştı.

İngiliz basınında yer alan habere göre ise, saldırıda hayatını kaybeden bir diğer isim çocuklarını okuldan almaya giden 43 yaşındaki Aysha Frade.

6 NOKTADA OPERASYON DÜZENLENDİ

Saldırının ardından Birmingham’ın da aralarında olduğu altı noktada operasyon düzenlendiği doğrulayan Rowley, “Yüzlerce dedektif gece boyunca çalıştı ve yedi kişi gözaltına alındı. Bu aşamada, kamuya yönelik yeni bir tehdide ilişkin belirgin bir bilgi yok” dedi.
Öte yandan BBC’nin haberine göre saldırıda bıçakla yaralandıktan sonra hayatını kaybeden polis memuruna ilk sağlık müdahalesini Muhafazakar Parti Milletvekili Tobias Ellwood yaptı. Sağlık görevlileri, polisi kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını ancak başarılı olamadıklarını söyledi.

MAY: SALDIRGAN İSLAMİ İDEOLOJİDEN ETKİLENDİ

Saldırganın kimliğine ilişkin ilk açıklama ise İngiltere Başbakanı May tarafından yapıldı. May, saldırganın İngiltere doğumlu olduğunu ve iç istihbarat serviis MI5 tarafından incelendiğini söyledi.

May, Londra saldırısıyla ilgili Avam Kamarası’nda bir konuşma yaptı. Konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Saldırgan İngiltere doğumlu, daha önce şiddet içeren aşırıcılık şüphesiyle MI5 tarafından incelemeye alındı. Saldırgan İslami ideolojiden etkilendi. İngiltere bu tehditle sindirilemez. Terörizm yenilgiye uğratılacak. Saldırıya verilecek en iyi yanıt, insanların günlük yaşamını sürdürmesi. Terör tehdidi seviyesini değiştirmeyeceğiz."

‘İSLAMİ TERÖRLE İLİŞKİLİ OLDUĞUNU VARSAYIYORUZ’

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon Londra saldırısına ilişkin açıklamasında, “Bir şekilde İslami terörle ilişkili olduğunu varsayıyoruz” ifadelerini kullandı. Bir radyo programında konuşan Fallon “Bu tarz saldırılarda bu insanlar istekte bulunmuyor, insanları rehin almıyor. Basitçe en fazla sayıda insanı öldürmeye çalışıyorlar. Bu uluslararası terörizmde yeni bir unsur. Polis bu olaya karışanları bulmak için elinden geleni yapıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Cumhurbaşkanı, Başbakan devletin uçaklarını kullanıyor’

SONRAKİ HABER

Yiğit Bulut'un lüks makam aracı Meclis gündemine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...