Meslek odaları, ‘Bu Anayasa’ya hayır’ dedi

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, başkanlık referandumundaki tutumunu basın açıklamasıyla ilan etti.

23 Mart 2017 11:05
Paylaş

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin görüş ve düşüncelerini açıkladı. “Geleceğimiz için karar senin” şiarıyla TMMOB toplantı salonunda yapılan açıklama iki bölümde gerçekleşti. İlk bölümde kurum temsilcileri görüşlerini açıkladı, neden “Hayır” diyeceklerini anlattı. İkinci bölümde ise ortak açıklama metni okundu. Odalar, “Anayasa değişikliğini bu haliyle kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

‘EVET ÇIKARSA TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ OLMAYACAK’

Basın toplantısında ilk sözü İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu aldı. Durakoğlu, 16 Nisan 2017 tarihini Türkiye hukuk ve siyasal tarihi açısından önemli bir kilometre taşı olarak gördüklerini kaydetti.  Durakoğlu, “Bu dönemecin yaşamsal olduğunu savunuyoruz. Bu nedenle tavrımızı net olarak ortaya koyuyoruz.  16 Nisan’da evet çıkarsa biz mesleğimizi yapamayacağız” diye konuştu. 16 Nisan’da “Evet” çıkarsa Türkiye’nin hukuk devleti olamayacağını söyleyen Durakoğlu, “Türkiye’de yargı, tarafsız ve bağımsız olamayacak.  Hukuk devletinden ve demokratik devletten söz edilmesi mümkün olmayacak. Çünkü yargı tarafsız ve bağımsız olmayacak. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin yok edildiği, iptal edildiği bir ortamda asla demokrasiden söz edilemez” dedi. Anayasa değişikliği söz konusu olduğunda yaşanacak hukuk ihlallerini hatırlatan Durakoğlu, “Hukuk devletini yaşatma adına pozisyonumuzu net bir şekilde açıklıyoruz” diye konuştu.

‘VAR GÜCÜMÜZLE HAYIR DİYECEĞİZ’

İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez, “Bu memlekette 80 milyon insan yaşıyor. Bizden istenen 80 milyon  beynini, aklını bıraksın, tek adam 80 milyonun iradesini teslim alsın.  Bu ülkede bizden çok uç şeyler istendi. Ama bu kadarı istenmemişti” dedi. “Tek adam” diktatörlüğüne kesinlikle “Hayır” diyeceklerini ifade eden Erez, “Bizim düşünemediğimizi, 80 milyon olarak düşünemediğimizi bu tek adamın düşünmesi imkansız. Bu adam Einstein olsa bile ‘Hayır’ diyeceğiz. Biz tek adamın beyninin, 80 milyonun yerine ikame etmesini, ömrümüz yettikçe kabul etmeyeceğiz. Var gücümüzle bu işin asla olmayacağını söylemeliyiz” diye konuştu.

‘REFERANDUMDA ‘EVET’ ÇIKARSA TÜRKİYE YÜZYIL GERİYE GİDECEK’

Diş Hekimleri Odası Başkanı Turhan Atalay, Başbakan Binalı Yıldırım’ın “iki başlı yönetim olmaz” açıklamasını eleştirdi. Yıldırım’ın Meclis’i hiçe saydığını vurgulayan Atalay, “Bu ülkenin insanları ona oy vermiş ve Meclis’te onu başbakan olarak seçmiş, kurduğu hükümete de güvenoyu vermiş. Ama Binalı Yıldırım Meclisi hiçe sayıyor.  Referandum Türkiye’mizi en az yüzyıl geriye götürme riski olan bir referandumdur. Bu nedenle, sağduyulu olan insanlar olarak ‘Hayır’ demeliyiz. Çevremizde ne kadar kararsız insan varsa ‘katmerli bir hayır’ için ikna etmeliyiz” dedi.

‘MESLEK ÖRGÜTLERİ BASKIYA UĞRUYOR’

TMMOB İstanbul  İl Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Kapalı kapılar ardında kimin hazırladığı belli olmayan, alelacele Meclis’in gündeminde kavga gürültü ile geçirilmiş, toplumda  belli bir mutabakat sağlanmadan, hiç kimsenin görüşü alınmadan bir Anayasa OHAL koşullarında  önümüze getirilerek tercih yapılması isteniyor. Bu anayasa değişikliği açıkça tek adam rejimine doğru sürükleyecek. İşsizliğe, ekonomik krize, sosyal güvencesizliğe herhangi bir çözümü olmayacak. Meslek ve meslek alanlarında da sorunların çözümünde yararı olmayacak” dedi. Meslek odalarının ciddi baskı altında olduğunu vurgulayan Akçelik,  tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Meslek örgütleri yaptıkları açıklamalar yüzünden olağanüstü bir baskıya uğruyor. En son Cumhurbaşkanın yaptığı açıklamadan sonra dün de bizim genel merkez önünde protesto gerçekleşti. Protesto etmek herkesin hakkı ancak şunu unutmamamız lazım devletin uçağı, otobüsü ile miting yapanlar bu protestoya devletin kendi resmi plakası ile gelmiştir. Bizim itirazımız bu ikiyüzlülüğe. Tarafsız olması gereken herkese ‘Evet’ dedirten bu iktidar, bağımsız meslek örgütlerine baskı kuramaz. TMMOB tüm üyeleriyle Tek adam rejimine ‘Hayır’ diyor.”

‘HERKESİN UZLAŞABİLECEĞİ BİR ANAYASA GEREKLİ’

Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt, “Cumhuriyetin kazanımları ve değerlerine sahip çıkmalıyız. Ülkede bir sevgi yumağını geliştirmemiz gerekiyor. Ülkede yaşayan bütün insanların uzlaşabileceği bir anayasayı hayata geçirmeliyiz”dedi. Herkesin uzlaşabileceği bir Anayasa ile halkların haklarının güvence altına alınması gerektiğinin altını çizen Bozkurt, bunun için mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Bozkurt, “Hayır” çağrısı yaptı.

‘ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ BU HALİYLE KABUL ETMEMİZ İMKANSIZ’

Geleceğimiz İçin Muhasebe Yap Platformu adına söz alan Erol Demirel “Bu toplumun diğer bileşenleri gibi en aydın kesimlerini oluşturan bir yapı olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Ülkemizin aslında çağdaş, demokratik, insan haklarını ve özgürlükleri, toplumsal barışı önceleyen bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu anayasayı hazırlayanlar da bunun için yola çıktı. Ama görüyoruz ki bundan 800 yıl önce imzalanan Magna Carta Anlaşması’nın çok gerisinde” diye konuştu. Kral’ın eylemlerinden dolayı sorumlu olduğu, halkın Kral’ı denetleme hakkının olduğu Magna Carta Anlaşması’na dikkat çekti ve ekledi: “Önümüze konan bu metne baktığımızda, 800 yılın gerisine gidildiğini görüyoruz.  OHAL şartlarında yaşıyoruz. Bilim adamlarının, gazetecilerin  tutuklu, hakimlerin ve savcıların sustuğu ülkede yeni bir Anayasadan konuşuyoruz. Anayasa değişikliğini bu haliyle kabul etmemiz söz konusu değildir. Kabul etmemiz imkansızdır.”

‘BU REFERANDUM PAKETİNE ‘HAYIR’ DİYECEĞİZ’

Koordinasyon adına basın metnini İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sekreteri Hüseyin Demirdizen okudu.  Anayasa metinlerinin toplumların mutabakat metinleri ve birlikte yaşamanın kurallarının birlikte oluşturulduğu belgeler olduğunu söyleyen Demirdizen, “Hedeflenen anayasa değişikliği metni hazırlanırken toplumsal uzlaşma aranmamış, 2 parti kapalı kapılar ardında bu taslağı hazırlamış, Mecliste bile detaylı görüşülmeden halkımızın önüne getirmiştir. Hazırlık sürecinde yok sayılan TBMM bu referandum sonucunda evet çıkarsa adeta yok edilecektir.  15 Temmuz darbe girişimi sonrası her yere “Egemenlik Milletindir” diye yazıldığı halde, hazırlanan bu anayasa değişikliğiyle egemenlik tek kişiye teslim edilmek istenmektedir” dedi.  Demirdizen, “Düzenleme ile yasama, yürütme ve yargı tek elden yönetilebilir hale gelecek, bu durumda alınan kararların denetimi mümkün olamayacağı gibi devletin başına seçilecek kişi istediği kişiyi kendi yerine seçebilecek, veliahtlarını atayabilecek” diye konuştu. 1000 yıldır bir arada yaşayan, ortak değerleri, ortak hasletleri ve ortak özlemleri olan toplumumuzu ekonomik ve sosyal olarak geri götüreceklerini söyleyen Demirdizen, “İnsanlarımızı geri dönülmez karşıtlıklarla çatışma ortamına atacağından endişe ediyoruz” dedi. Demirdizen son olarak şunları söyledi: “Bizim evetlerimiz çok.  Özgürlükler için evet, demokrasi için, hukuk için, adalet için evet diyeceğiz. Ve bütün bunları ortadan kaldıracağı için bu referandum paketine ‘Hayır’ diyeceğiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Burak Aksak yayınevi açtı

SONRAKİ HABER

‘Cumhurbaşkanı, Başbakan devletin uçaklarını kullanıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...