23 Mart 2017 09:58

DİB'den TV raporu: Ekranlarda 'Hayır' yok!

Demokrasi İçin Birlik, başkanlık referandumu öncesi halkın bilgi alma özgürlüğü çerçevesinde televizyon kanallarına ilişkin verileri açıkladı.

Paylaş

Demokrasi İçin Birlik, referandum öncesi halkın bilgi alma özgürlüğü çerçevesinde televizyon kanallarına ilişkin çarpıcı veriler açıkladı. Kamu kanalı TRT 1 ve aralarında Kanal D, CNN Türk, Fox Tv, HaberTürk’ün bulunduğu 17 ulusal televizyon kanalının yayınları incelenerek yapılan araştırma sonunda, televizyon ekranlarında ‘Hayır’ın “görünmez”" kılındığı, somut verilerle ortaya kondu.

Anayasaya ve kuruluş yasasına göre eşit ve tarafsız bir kamu yayıncılığı yürütmesi gereken TRT 1 yayınlarında bile, Cumhurbaşkanı ve danışmanları ile AKP’ye, günde üç saat zaman ayrılırken, muhalefet görmezden geliniyor.Yurttaşların vergisiyle yayın yapan kamu kanalı iktidarın yayın organı haline getiriliyor.

HDP HABERLERDE GÖRÜLMÜYOR

Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan alınan bilgilere göre ortaya çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri de HDP’nin TRT dahil ulusal kanalların canlı yayınlarında ve haber bültenlerinde görülmüyor olması. Raporda HDP’nin grup toplantılarına bir saniye bile yer verilmediği ortaya kondu.

Araştırma, Mart 2017 döneminde, 10 gün ve 20 günlük sürelerle 17 ulusal kanalın yayınları birebir izlenerek gerçekleştirildi. Haberlerde, canlı yayınlarda, röportaj ve konuklu programlarda AKP, MHP, CHP ve HDP ile cumhurbaşkanı ve danışmanlarına ayrılan süreler incelendi.

01-10 Mart 2017 tarihleri arasında referanduma dair haber bültenlerinde, miting ve konuşmalarla ilgili haberlerde: Cumhurbaşkanlığına 53,5, AKP’ye 83, MHP’ye 14,5 saat ayrılırken CHP’ye 17 saat, HDP’ye ise yalnızca 33 dakika ayrıldı.
01-20 Mart 2017 arası canlı yayınlarda: Cumhurbaşkanlığına 169, AKP’ye 301,5 saat ayrılırken MHP’ye ayrılan süre 15,5 saat. Referandumda hayır diyeceklerini açıklayan CHP’ye 45,5 saat ayrılırken, HDP’ye hiç yer verilmedi.

01-20 Mart 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı 3, danışmanları 17, Başbakan 2, Hükümet ve AKP temsilcileri, vekil ve belediye başkanları 113, CHP Genel Başkanı 1, CHP temsilcileri 19, MHP temsilcileri 7 canlı yayına katılırken HDP hiç davet edilmedi.

TRT’DE MUHALEFET YOK

Kamu kuruluşu olan TRT Haber kanalında; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Danışmanları, Hükümet ve parti grupları adına temsilcilerin katıldığı canlı yayın programı sayısı 6. Bunun yanında AKP’li bakan ve yetkililerin katıldığı program sayısı ise 15. Bu programlarda cumhurbaşkanlığına ayrılan süre 3,35 saat. AKP’ye ise 9.4 saat.  

Canlı yayınlar, röportaj, konuklu programlar ve ayrıca grup toplantısı ve miting haberleri de dahil edildiğinde, TRT Haber’de 1-20 Mart arasında: Cumhurbaşkanı ve danışmanlarına toplam 20,8 saat, AKP’ye 42 saat ayrıldı. Cumhurbaşkanı ile AKP’ye toplam 20 günde 62,8 saat ayrılırken, MHP’ye 48 dakika yani bir saatten az, CHP’ye 3,2 saat yer verildi. HDP’ye ise hiçbir şekilde yer verilmedi.

Raporda, şubat ayında yayımlanan 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 149-A maddesinin yürürlükten kaldırıldığı hatırlatıldı. Bu yüzden, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), özel TV ve radyolara, “eşitlik ilkesini de içeren esaslara aykırı yayın yapması” halinde verilmesi öngörülen yayın durdurma ve para cezalarını veremediği belirtildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Çelik: Adana'da ekmekte GDO tespit edilmedi 

SONRAKİ HABER

Kaliteli kedi ve köpek maması ile dostunuzu koruyun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...