23 Mart 2017 09:39

'Bu şartlarda savunma yapmak hukuka uygun değildir'

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın duruşması sonrasında HDP heyeti basın açıklaması yaptı.

Paylaş

HDP Mersin 1. Olağanüstü Kongresi'nde yaptığı konuşması nedeniyle hakkında 7 buçuk yıla kadar hapis cezası istenen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın duruşması Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma 20 Nisan tarihine ertelenirken adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

İlk olarak konuşan Figen Yükseldağ'ın babası Mevlüt  Yüksekdağ,  “Bazı atlar ayağından bağlanır, insanlar da elinden bağlanır, kelepçelenir bunların beynine, kalbine kelepçe vurulamaz” dedi.

Diyarbakır Milletveki Sibel Yigitalp, Egemen hukukun hiç bir siyasi karşılığı bulunmayan, sadece kendi iktidarını güçlendirmek için duymak istemediği sözcüklerin karşısında yapmış olduğu yaptırımları uygulamak adına HDP’li vekillerin cezaevinde olduğunu belirterek: “Öyle ki dijital ortamda hiç bir savunma mekanizması yok ve 6 milyon oy almış bir partinin eş başkanı tamamen özgür koşullarda savunmasını yapmak istemesine rağmen bu şartlarda savunma yapması ne akla, ne vicdana, ne de hukuka uygun bir durum değildir. Bunu neden yaptıklarını çok iyi biliyoruz. Duymak istemedikleri, işitmek istemedikleri bazı acı gerçekleri haykırdıkları için yaptılar” dedi. Eş başkanların ve milletvekillerin Cizre'yi, Sur'u Şırnak'ı ve bir bütün olarak ezilenleri anlattıkları için tutuklu olduğunu vurgulayan Yiğitalp şunları söyledi: “Bununla bir sonuç alınmayacağını daha önce 90'lı yıllarda Hatip Dicle döneminde yaptıklarını biliyoruz. Sonuç alamadılar. Tekrar aynı mantıkla farklı sonuç beklemeleri mantık açısından tartışma konusudur. Bizim eş başkanlarımız ve milletvekili arkadaşlarımız referandum çalışmamızda öncülük etmeleri gerekirken bakıyorsunuz cezaevi koşullarında. Meşru olmayan bir referandum sürecindeyiz. Mahkeme heyeti 2 dakikalık bir selamlamaya bile izin vermedi. Kendi babasına, kendi partisinin vekillerine, kendi parti meclis üyelerine, kendi MYK üyelerine bir selam verme zeminini bile engellediler.”

Ayrıca HDP'den gelen heyet geçtiğimiz günlerde Mersin’de gözaltına alınanlarla ilgili, " Newroz bahanesiyle gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır" dedi. 

Basın açıklması yapılırken polisin megafonla ‘bitirin’ demesine heyet tepki gösterdi. Kısa süreli sözlü tartışmanın ardından heyet bölgeden ayrıldı. (Mersin/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Newroz’da halk referandum için açık oyunu kullanmıştır’

SONRAKİ HABER

Yönetmen Veysi Altay serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...