23 Mart 2017 09:29

‘Newroz’da halk referandum için açık oyunu kullanmıştır’

Diyarbakır'da yapılan Newroz değerlendirmesi açıklamasında, halkın Newroz’da, referandum için açık oy kullandığı değerlendirmesi yapıldı.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2017 Newroz’una ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. HDP Diyarbakır il binasında yapılan toplantıya DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir ve TJA’dan Ayşe Gökkan katıldı.

Yapılan açıklamalarda, Newroz’da 16 Nisan’daki referandum için açık oy kullandığı belirtilirken, 21 Mart sabahı Diyarbakır’da öldürülen Kemal Kurtkut’un açık bir şekilde infaz edildiği vurgulandı.

‘NEWROZA DÖNÜK PROVAKASYONDUR’

Konuşmasına Diyarbakır Newrozu’nda polis tarafından vurularak öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’a değinerek başlayan HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir, şunları kaydetti: “Kemal Kurkut Newroz alanına 300 metre kala katledildi, kınıyoruz ve kabul edilemez buluyoruz. Ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. Olay Newroz alanında görevli bulunan ve alanı hazır hale getirmeye çalışılanların gözü önünde cereyan etti. Olay Evrim Alataş Caddesi üzerinde protokole açılan 4 No’lu giriş kapısında gerçekleşti. Olayın gerçekleştiği andan itibaren takipçisiyiz ve hakikat açığa çıkmıştır. Söz konusu saldırı yargısız infazdır, cinayettir. Bedeninin yarısının çıplak olduğu, elinde bıçak olduğu bir insanın derdest edilmesi ölüm olamaz. Olayın ilk saatinden itibaren Diyarbakır Valisi ile temasa geçtik. Kaygılarımızı ilettik ve öngörülerimizi paylaştık. Dün sayın vali ile görüşmemizde, bu cinayetin faillerinin görevden el çektirilmesi ve tutuklanmasını talep ettik. Karanlıkta bırakılan ve üstü örtülen her cinayet, yeni cinayetlerin zemin hazırlayıcısıdır. Bu nedenle bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu cinayetin, yargısız infazın esas amacı Newroz’u gerçekleştirmemeye yönelik bir provokasyondur. Saat 8 sularından Newroz’un dağıldığı ana kadar konuşmalara, kitleye,sahneye, platforma dair bütün zorlamaların, tahrik etmelerin bu olayla bağlantısı neydi? Amaç Diyarbakır halkına Newroz’u yaşatmamak mıdır? Olayın aydınlığa kavuşması demek, 2 yıldır bu topluma dayatılan hukuksuzluğun kökeninin bulunması anlamına gelir. Söz konusu canlı bomba şüphesi değil, Newroz’a katılan birine kurşunla kin kusmadır.”

HALK KORKU KEFENİNİ YIRTTI

Newroz’da yıkım politikalarına ‘hayır’ denildiğini söyleyen Baydemir, “Korku kefenini bu topluma sarmaya çalışanlara karşı kefenini yırtan halkımıza teşekkür ediyoruz. engellemelere rağmen yüz binler 2 yıllık zulüm politikalarına ‘hayır’ dedi. Yıkım politikalarının çözüm olmadığını söyledi. 2017 Newrozu’nun açmış olduğu yol hepimizi ‘hayır’a, barışa ve özgürlüğe götüren bir yol olmuştur” dedi.

‘HALK SÖZÜNÜ SÖYLEDİ’

DBP Eş Başkanvekili Gülcihan Şimşek ise yaşatılan zulme ve baskıya karşı halkın Newroz alanlarında sesini yükselttiğini belirterek, “Kazanımlarımıza dönük talanla, gaspla ilerleyen bir süreç var. Halkımız bu süreci boşa çıkarıp alanlarda sözünü söylemiştir. Biz bu sözü referanduma taşıyacağız” dedi.

KADINLAR ALANLARI ÖZGÜRLEŞTİRDİ

TJA’dan Ayşe Gökkan, Kemal Kurkut’un öldürülmesine dikkat çekerek, “Kemal Kurkut’un katledilmesinin acı gündemi ile toplantımıza başladık. Büyük bir acı, ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. 40 yıllık tecrübe, istenen katliamın önünü aldı. 8 Mart’tan itibaren alanlara aktık. Sêvê, Pakize, Fatma, Asya bu süreçte 2 yıllık sürçte katledildi. İktidarların ilk hedefi kadınlar oldu. Kadınlar bir kez daha alanları özgürleştirdi ve halkın önünü açtı. Newroz’da NATO silahlarının altında alanlara aktık. Kürdistan, dünya ülkeleri açısından bir örnektir. Newroz’da verilen mesaj hükümet tarafından görülmez ise, daha büyük acılar yaşanacaktır. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü temel taleptir. Kürt halkının ulusal birliği önemli mesajlardandı. Ve referandum seçimlerine giderken, Newroz alanlarında verilen ‘hayır’ mesajları önemliydi” dedi.

‘HALK AÇIK OYUNU KULLANMIŞTIR’

HDK Eş sözcüsü Gülistan Koçyiğit de Kemal Kurkut’un yargısız infazla katledildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bu yargısız infazla büyük bir provokasyon gözetildiği nettir. Bu katliamı gerçekleştirilenlerin bir an önce yargı önüne çıkarılması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. 2017 Newroz’unu asıl mesajlarından biri, bizi son sürat anayasa değişikliğiyle koyu bir karanlığa götüren AKP hükümetine kırmızı kartın gösterilmesidir. Halkımız açık oyunu kullanmıştır. Şimdi sıra 16 Nisan’daki gizli oy kullanımındadır. Bu ülkede 2 yıldır büyüyen sesiz çığlık Newroz’da alanları yıkmıştır, alanlarda meydanlarda kendisini ifade etmiştir. Bu sessiz barış çığlığını umuyoruz ki halkı karanlığa götürenler duyar.” (Diyarbakır/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Cihatçılar, Lazkiye kırsalında operasyona hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

'Bu şartlarda savunma yapmak hukuka uygun değildir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...