23 Mart 2017 07:46

'Newroz halkın baskılara boyun eğmeyeceğini gösterdi'

2017 Newroz'unun katılanlar değerlendirdi: Newroz, halkın baskılara boyun eğmeyeceğini gösterdi.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Kürt illeri başta olmak üzere birçok merkezde yüz binlerce kişi Newroz’u coşkuyla kutladı. OHAL koşullarında yapılan Newroz’da yaklaşan referanduma dair verilen mesajlar öne çıktı. ‘Hayır’ vurgusunun yapıldığı kutlamalarda demokrasi ve barış talepleri yüksek sesle dile getirildi. 2017 Newrozu’nda öne çıkanları Diyarbakır, Van, Cizre ve Dersim kutlamalarına katılan isimlerle değerlendirdik.  

‘2013 NEWROZU’NUN HAVASINDA GEÇTİ’

Diyarbakır’ın her sene olduğu gibi bir kez daha tarihi bir Newroz’a ev sahipliği yaptığını söyleyen Tertip Komitesi Başkanı Ruken Akça, “Çözüm ve barış sürecinde gerçekleşen 3 Newroz gibi önemli mesajlar verildi. Bu seneki Newroz kutlaması 2013 Newroz’u gibi tekrardan tarihe damga vurdu. Kürt halkı üzerinde yürütülen inkar ve imha politikasına bir kez daha mesaj verilerek, halk ‘Bizi bitiremezseniz’ dedi” diye konuştu. 

Tekrardan özgürlük, demokrasi ve barışın temel talep olduğunun açık bir şekilde mesajının verildiğini vurgulayan Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık her şeye rağmen bu mesaja kulak verilmelidir. Newroz, 16 Nisan’da olacak referanduma da ‘hayır’ın nasıl bir şekilde güçlü çıkacağı göstergesiydi. Halk Newroz ruhuyla 16 Nisan’da taleplerini sandıkta dile getirecektir. Tekrardan yeni bir sürecin başlama süreci verildi” dedi.

‘DİZ ÇÖKMEDİK ÇÖKMEYECEĞİZ DEDİ’

Cizre Newrozu’nu Evrensel'e değerlendiren HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, halkın tüm baskılara rağmen diz çökmeyeceğini gösterdiğini söyledi. Birlik, şunları kaydetti: “Cizre ve Şırnak yaşadığı yıkıma rağmen barışa hazır olduğunu ve tüm yaşananlara karşı direneceğini bir kez daha gösterdi. Cizre bodrumlarında yaşamını yitirenlerin son sözlerini dile getirdiler aslında. Önümüzdeki referandum sürecine  tavrını da çok net koydu. Havuz medyasının aylardır ‘HDP halktan destek alamıyor, bittiler’ söylemleri de bu Newroz’la yerle bir oldu.”

Şırnak’ta ve Cizre’de ablukanın devam ettiğini söyleyen Birlik, “Halkın korkup sokağa çıkmayacağını düşündüler. Yasaklara rağmen insanları içerde tutamadılar. Kürt halkı sadece Cizre’de değil tüm bölge illerinde dünyaya ‘biz varız’ mesajı verdi. Cizre halkı yaşadıklarına rağmen tarih yazdı. Sabahın erken saatlerinde alanı dolduran Cizrelilere ve özellikle  Kürt kadınlarına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum”dedi.

‘NEWROZ’A GİTMEYİN PROPAGANDASI YAPILDI’

Van’da engellemelere rağmen halkın büyük bir coşkuyla alana çıktığını söyleyen HDP İl Eş Başkan Vekili Yunus Parim, yaşanan güvenlik uygulamalarına değinerek şunları söyledi: “Yaptığımız her çalışma adım adım izleniyor. Newroz’dan birkaç gün önce yapılan baskınlarla ilçe eş başkanlarımız gözaltına alındı. Sosyal medya üzerinden, ‘Gitmeyin bomba patlar, gözaltına alınırsınız’ propagandaları yapıldı. Ancak halk bunlara itibar etmedi” dedi.

‘HALK KEFENİNİ YIRTTI’

Parim, şunları kaydetti: “Van halkı diğer illerde olduğu gibi yaşanan sürece tepkisini dile getirdi. İnsanlar kefenlerini yırtıp Newroz’a katıldı. Öncelikle referandum sürecinde ‘hayır’ vurgusu ön plana çıkarken ikinci olarak da tutuklu olan belediye başkanlarının ve milletvekillerinin sahiplenildiği gösterildi. Van halkı, ‘Ne yaparsanız yapın haklı bir halk iradesi var, bunu engelleyemezsiniz” dedi.”

‘DEMOKRASİ TALEBİ DİLE GETİRİLDİ’

Dersim halkının Newroz’u egemenlere karşı demokrasi, eşitlik ve özgürlük talebiyle kutladığını söyleyen İl Encümen Üyesi Derman Tarancı da, “Dersim, belediye eş başkanlarının, parti il başkanlarının tutuklandığı, baskıların arttığı ağır bir süreç yaşadı. Newroz sürecinde de baskılar arttı. Kutlama alanının süslenmesi dahi engellendi. Buna rağmen Dersimliler sabahın erken saatlerinde ilçelerden, köylerden gelerek Seyit Rıza Meydanı’nı doldurdu. İşten atılan belediye işçilerinin, öğrencilerin kendi talepleriyle geldiği bir kutlama yaşadık. Dersim Newrozu ‘hayır’ tavrının öne çıktığı, yaşananlara karşı bir umut oldu. Bu coşkuyu ve umudu örgütleyen kişilere dönük Newroz ertesi düzenlenen gözaltı operasyonlarını da yaratılan bu atmosferi içine sindirememenin bir sonucu olarak görmek gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Başkanlık mı, kıdem tazminatı mı? Tercih senin'

SONRAKİ HABER

Vatan Partisi yöneticisi 'FETÖ' soruşturmasında tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...