23 Mart 2017 06:56

Tanrıkulu: Rektör İbiş yargıyı kendisi için mi kullanıyor?

Ankara Üniversitesi rektörü Erkan İbiş Meclis gündemine taşındı: Rektör İbiş yargıyı kendisi için mi kullanıyor?

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ihraçlarla akademik kıyımın yaşandığı Ankara Üniversitesi'nin Rektörü Erkan İbiş hakkında Meclis'e soru önergesi verdi. Evrensel’in gündeme getirdiği 6 günde kapatılan soruşturmaya da dikkat çeken Tanrıkulu, “Rektörün kişisel sorunları olduğu kişiler hakkında üniversitenin hukuk müşavirliğini kullandığı, kendi lehine kararlar çıkması için hakim, savcı gibi yargı görevini yapanları baskı uyguladığı doğru mudur?” dedi. 

OHAL KHK'leri ile akademik kıyımın yaşandığı Ankara Üniversitesi'nin Rektörü Erkan İbiş hakkında Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle Meclis'te soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İbiş hakkındaki iddiaları hatırlattı. Rektör hakkındaki 11 ayrı iddiayla ilgili savcılık tarafından 6 günde kapanan soruşturmaya dikkat çeken Tanrıkulu, Rektör İbiş'in “yargı görevini yapanları etkilemekle” suçlandığına dikkat çekti. Tanrıkulu, “Rektörün üniversitenin hukuk müşavirliğini tamamen kendisinin kişisel sorunlar yaşadığı kişiler hakkında soruşturma açtırmak için kullandığı, kendi lehine kararlar verilmesi için yargı görevlilerini etkilemeye çalıştığı ve çeşitli kişiler aracılığıyla mahkeme başkanı, hakim ve savcılara baskı uyguladığı doğru mudur?” diye sordu. 

'SAVCIYLA GÖRÜŞEREK İŞLEME Mİ KOYDURDU?'

Tanrıkulu, üniversite Rektörlük seçimleri öncesinde Rektör İbiş'in kendi lehine algı yaratmak için üniversitenin akademik ve idari personeli hakkında soruşturma başlattığı yönünde iddialar olduğunu belirterek, “Rektörün 4 yıldır bekleyen dosyaları bir Cumhuriyet Başsavcısıyla defalarca görüşerek işleme koydurduğu, rektörlük seçimleri öncesinde kendi lehine algı yaratmak için akademik ve idari personeli gözaltına aldırdığı doğru mudur? Doğru ise Cumhuriyet Başsavcısı hakkında soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?" sorularına yanıt istedi. 

MEVZUATA AYKIRI ALIM MI YAPILDI?

Rektör İbiş'in göreve geldikten sonra üniversitenin Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı'na mevzuata aykırı olarak öğretim görevlisi aldığına yönelik iddia hakkında bilgi talep eden Tanrıkulu,  “Mevzuata aykırı alım ile ilgili olarak üniversitenin hizmet belgesinde öğretim görevlisinin 6 Şubat 2003 tarİhinde açıktan atama yoluyla üniversitede göreve başladığı, 15 Haziran 2009 tarİhinde araştırma görevlisi olarak atandığı, 15 Kasım 2011 tarİhinde üniversitede doktora değerlendirmesi yapıldığı ve en son 15 Aralık 2014 tarihinde yardımcı doçent olarak atandığı doğru mudur?” diye sordu.

YÖK GÖREVLİLERİYLE İLİŞKİLERİ ARAŞTIRILSIN

Rektör İbiş'in YÖK ile yakın ilişkiler kurarak kendi aleyhindeki şikayetleri işleme koydurtmadığının ileri sürüldüğünü ifade eden Tanrıkulu, “Rektörün, YÖK'te üst düzey görevli bir kişinin 1. derece yakını, üniversitenin yeni kurulan Arazi Geliştirme Yönetimi Ana Bilim Dalına mevzuata ayıkırı olarak atadığı doğru  mudur, doğruysa bu kişi kimdir?” diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)  

ÖNCEKİ HABER

Şirvan'da tüp patlaması: 1 öğretmen hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

British Airways ‘elektronik cihaz yasağı’nı başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...