22 Mart 2017 22:50

Londra saldırısında ölü sayısı 4, gündem ise dış politika

Londra'da yaşanan saldırının ardından yapılan açıklamaya göre 4 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere'nin başkenti Londra'daki saldırıda, biri polis, biri saldırgan olmak üzere toplam 4 kişi hayatını kaybetti ve 20 kişi de yaralandı. Bazı yaralıların hayati tehlikelerinin bulunduğu belirtiliyor. Londra Polis Teşkilatı Scotland Yard tarafından yapılan açıklamaya göre, saldırganın radikal islamcılarla bağlantılı olduğu ve diğer bağlantılarının araştırıldığı belirtildi.

Saldırganın kim olduğunu bildiklerini, fakat onunla birlikte kimlerin olduğunu ortaya çıkartmak için şimdilik kimliğini açıklamayacaklarını söyleyen Scotland Yard, olayı görenlerin de kendilerine başvurmasını istedi.

KALDIRIMDAN ÇIKARAK KATLETTİ

Henüz kimliği açıklanmayan ve radikal islamcı olduğu tahmin edilen saldırgan, Westminster Köprüsü'nün kuzey ayağında olan parlamentoya güneyden bir araçla ilerlediği görülüyor. Yavaş ilerleyen trafikte beklemeyen ve köprünün kaldırımına çıkarak, yayaları ezip geçen saldırgan, tam parlamentonun sağ yanı olan Big Ben tarafına geldiğinde yan bariyerlere çarparak durdu ve bu arada 40 cm uzunluğundaki bıçağını çıkarıp polislere saldırmaya başladı. Bir polis memurunu yaralayan saldırgan bir başka polis tarafından 3 el ateş edilerek öldürüldü. Yaralı polis tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Arabanın kiralık olduğu belirtilirken, saldırganın kimlerle bu saldırıyı planladığının araştırıldığı ve bu araştırmaya uluslararası bağlantıların dahil olduğu belirtildi.

THERESA MAY: BAŞARAMAYACAKLAR

Saldırıdan yaklaşık 6 saat sonra açıklama yapan  Başbakan Theresa May, bu yöntemlerle demokrasiyi yok edemeyeceklerini belirterek, bu saldırıları planlayanların başaramayacaklarını söyledi.

Öte yandan, başta ABD Başkanı Trump olmak üzere bir çok devlet başkanı ve başbakan da açıklamalar yaparak İngiltere ile dayanışma içinde olduklarını bildirdiler.

'SALDIRILAR BEKLENİYORDU'

İngiltere, özellikle 2003'te Irak ve Afganistan işgallerinden sonra, radikal islamcı teröristlerin ilk hedeflerinden biri haline geldi. 07. 07. 2005'te Londra'da yapılan saldırılarda 52 kişi hayatını kaybetmişti. Bu tarihten itibaren güvenlik önlemlerini arttıran gizli servisler MI6, MI5 ve emniyet müdürlükleri, bir çok kez operasyonlar yapmış ve onlarca radikal islamcıyı tutuklamıştı.

Bu son saldırının istihbarat zaafından da kaynaklanabileceği de belirtilirken, İngiltere'nin dış politikalarının da ülkedeki islamcıları radikalleştirdiği yorumları yapılıyor. Uzun zamandır tartışılan İngiltere'nin dış politikaları, özellikle de Tony Blair döneminin dış politikasının yarattığı sonuçların, dünyanın daha da güvenliksiz bir hal aldığı tespit ediliyor.

PARLAMENTOLAR TATİL İLAN EDİLDİ

Londra'daki merkezi Westminster Parlamentosu'nda, olay anında oturumlara ara verilirken, İskoçya'da da yapılacak olan bağımsızlık referandumunun oturumu ve buna ilişkin oylama iptal edildi. Her Çarşamba günü merkezi Westminster Parlamentosu'nda yapılan "Başbakan'a Sorular" oturumunun hemen sonrasında yaşanan saldırı esnasında milletvekillerinin tamamına yakınının parlamento binasında olduğu ve anında oturumların iptal edildiği açıklandı. Başbakan'ın 15 dakika içinde, yaklaşık 500 metre uzakta olan Başbakanlık Konutu'na götürüldüğü belirtilirken, olay esnasında binden fazla kişi parlamentodaydı ve geç saatlere kadar içerinde  tutuldular.

ÖNCEKİ HABER

İZENERJİ işçileri sözleşmeyi bitirdi: Sıra referandumda

SONRAKİ HABER

Grev yasaklarına 'Evet' mi 'Hayır' mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...