22 Mart 2017 18:34

Kocaeli Dayanışma Akademisi dersleri 21. haftasında

KODA’da 21. hafta dersinin başlığı ‘Türkiye’nin Yakın Döneminde Borçlandırma Siyaseti: Sonuçlar ve Alternatifler’ oldu.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen 19 barış imzacısı akademisyenin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) derslerine devam ediyor. İhraç edilen her akademisyenin ders anlattığı KODA'da, dersler bundan sonra Kocaeli dışında ihraç edilmiş akademisyenlerin katılımıyla devam ediyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde görev yaparken KHK ile ihraç edilen Siyaset Bilimci Dr. Ali Rıza Güngen, "Türkiye’nin Yakın Döneminde Borçlandırma Siyaseti: Sonuçlar ve Alternatifler" dersini KODA’da anlattı.

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi toplantı salonunda gerçekleşen derste konuşan Siyaset Bilimci Dr. Ali Rıza Güngen, Türkiye’nin yakın dönemde borçlandırma siyasetine değinmeden önce, dünyadan örnekler verdi. Çeşitli krizlerin doğurduğu sonuçlar üzerine duran Güngen, konuşmasında George Orwell’dan alıntı yaparak, “Geçmişi kontrol eden, geleceği kontrol eder. Şu anı kontrol eden, geçmişi kontrol eder” dedi. Dünyadan örneklerin ardından Türkiye’den örneklere geçen Güngen, yakın dönemde TÜİK’e göre tasarruf sorununun olmadığını belirterek bunun bir aldatmaca olduğunu vurguladı. 

‘FİNANSAL SİSTEMİN İÇİNDE MANEVRA ALANI ARAMALIYIZ’

Dersinde “Peki biz ne yapacağız?” sorusuna cevap veren Güngen, kredi ihtiyacının karşılanması için alternatifler düşünmek gerektiğini belirtti. Devlet bankalarının kullanımı üzerinde de duran Güngen, “Kredi kooperatifleri bu döngüyü kırmakta işlevsel olabilir. Finansal gözetim birimleri oluşturulabilir. Mesela zorunlu BES'e karşı kampanyalar çok önemli bence, insanları BES'ten çıkmaya ikna etmeli. Kredi kartı borçlarının silinmesi, bu da önemli bir kampanya, deneyelim derim. Finansal sistemin içinde manevra alanı aramalıyız. Finansal alan, kendi koşulları altında bizi orada kalmaya zorluyor. Biz bundan çıkıp kendi alanımızı yaratmalıyız, bunu denemeli ve zorlamalıyız” diye konuştu. 

Güngen'in sunumunun ardından ders, soru ve cevaplarla son buldu. 29 Mart Çarşamba günü ise derse Niğde Üniversitesinden ihraç edilen Araştırma Görevlisi Yasin Durak katılacak. “2023: 2071 AKP’nin Zaman Oyunları” konu başlıklı dersi anlatacak olan Durak için kolaylaştırıcılığı Doç. Dr. Yücel Demirer üstlenecek.(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Norveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırıldı

SONRAKİ HABER

SDG, havadan indirme operasyonuyla Rakka-Halep yolunu kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...