22 Mart 2017 10:49

Alman vekil Aken: Türkiye’ye silah satışı tamamen durmalı

Almanya’nın son aylarda Türkiye’nin 11 silah satış talebini geri çevirdiği ortaya çıktı. Sol Parti Milletvekili Jan van Aken Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’nın Kasım 2016’den bu yana Türkiye’nin 11 silah satış talebini geri çevirdiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili hükümete soru önergesi yönelten Sol Parti Milletvekili Jan van Aken gazetemize konuştu, silah satışının tamamen yasaklanması çağrısı yaptı.

SİLAH SATIŞI AZALMAYA BAŞLADI

Almanya’nın en çok silah sattığı ülkeler sıralamasında yer alan Türkiye’ye karşı son aylarda silah satışının azalttığı açıklandı. İnsan hakları ihlallerine, Kürt kentlerinin yıkılmasına tepki gösteren Almanya’daki insan hakları örgütleri, muhalefetteki partiler ve demokratik örgütler bu nedenle sık sık Almanya’dan Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını talep ediyorlar.

Buna rağmen silah satışına devam eden Almanya’nın içeriden gelen tepkiler nedeniyle silah atışında bazı sınırlamalar yaptığı ortaya çıktı.

Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Jan van Aken tarafından hükümete yöneltilen soru önergesine verilen yanıtta, 2016’nın ilk aylarından Türkiye’den yapılan 11 silah alım başvurusunun geri çevrildiği ortaya çıktı.

‘NATO ÜYESİ ÜLKEYE DE SATIŞ YAPILMAYABİLİR’

Alman basınında geniş yer bulan habere göre Almanya’nın genellikle NATO üyesi ülkelere silah satış sınırlaması getirmediğine dikkat çekilerek, Türkiye’ye iç baskılarda ötürü bu sınırlandırmanın getirildiği belirtildi. Kararda özellikle insan hakları ihlallerinin rol oynadığı ifade edildi.

Van Aken’in soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Matthias Machining, Türkiye’deki insan hakları durumunun silah satışının gerçekleşmemesi kararında önemli rol oynadığını ifade etti. Yanıtta Alman hükümetinin, Türkiye’deki darbe girişiminden bu yana silahların özellikle Kürt sorunu ve diğer iç problemleri bastırmak için halka karşı kullanılmasından endişe ettiği vurgulandı.

Alman hükümeti NATO ve AB üyesi ülkelere silah satışı yapılmasına genellikle onay veriyor. Satış sadece istisnai durumlarda özellikle siyasi gerekçelerle geri çevrilebiliyor. Dolayısıyla NATO üyesi olan Türkiye’ye silah ihracatının kısıtlanması nadir rastlanan bir durum.

AKEN: GERİSİ GELMESİ GEREKİYOR

Hükümet tarafından verilen yanıtları Evrensel’e değerlendiren Sol Parti Milletvekili ve Parlamento Dışilişkiler Komisyonu üyesi Jan van Aken, “Doğru yönde atılmış ilk adım. Almanya’dan Türkiye’ye silah satışının durdurulması yönünde adımların bunu takip etmesi gerekiyor. Çünkü Erdoğan rejimi içeride ve Suriye’de savaşa sürdürüyor. Bu nedenle silah satışının tamamen durdurulması mümkün. İnsan hakları ihlalleri bunu gerekli hale getirmiş durumda” dedi.

 “Almanya’nın kararı bir NATO ülkesine de silah satışının durdurulabileceğini gösteriyor” diyen Aken şöyle devam etti: “Erdoğan gibi diktatörlük hevesi içinde olan diğer ülkelere de Almanya silah satışını durdurulmalıdır.”

Hükümetin Türkiye’ye 11 silah satışını durdurmasının, önümüzdeki günlerde Almanya’dan Türkiye’ye silah satışının tamamen durdurulması gerektiği yönündeki çağrıları artırması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

TÜMTİS Antep Şubesi: Yöneticilerimiz serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Manisa Eğitim Sen: Sorumluları açıklanmalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa