21 Haziran 2012 10:40

Coşkun: Seçmeli ders eğitim değil öğrenimdir

Kürtçe seçmeli ders modelinin eğitim değil öğrenim olduğuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, Kürtlerin ana dilde eğitim  talebinin anayasal güvenceye alınması gerektiğini belirtti.  Model ile ilgili görüşlerini açıklayan DÜ Hukuk Fak&

Coşkun: Seçmeli ders eğitim değil öğrenimdir
Paylaş

Kürtçe seçmeli ders modelinin eğitim değil öğrenim olduğuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, Kürtlerin ana dilde eğitim  talebinin anayasal güvenceye alınması gerektiğini belirtti.  

Model ile ilgili görüşlerini açıklayan DÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Coşkun, ana dilde eğitimin temel hak olduğunu, bu hakkın her aşamada tanınması gerektiğini söyledi. Ana dilde eğitim ve öğrenimin karıştırıldığına dikkat çeken Coşkun, “Ana dilde öğrenim dediğimiz çoğunluğun diliyle olur. Kişilere kendi dillerini öğretme imkanı tanır. Ana dilde eğitim dediğimizde tüm eğitim müfredatı kendi dili ile olur. Burada Kürtlerin talebi ana dilde öğrenim değil, ana dilde eğitimdir” dedi.

‘KÜRTÇE İKİNCİ RESMİ DİL OLSUN’

Başbakanın yaptığı açıklamaların ana dilde eğitim değil, öğrenim olduğuna işaret eden Coşkun, nedeninin ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, haftada 2 saat verilecek Kürtçe dersin çocukların talebine bağlı olacağını ifade etti. Kürt dilinin Türkiye’deki pozisyonunun son derece sıkıntılı olduğunu söyleyen Coşkun, “Ana dilde eğitim diye bir şey atılıyor ortaya; ama diğer taraftan da mahkemelerde hâlâ utanç verici bir şekilde Kürtçeye ‘bilinmeyen dil’ diyorlar. Bu bakımdan ana dilin anayasal güvence altına alınması gerekiyor. Ardından ana dilde eğitimin alt yapısı oluşturularak eğitim, yayın ve kamusal alanda kullanım hakkı tanınmalı. Yeni anayasada ana dilde eğitim garanti altına alınmalı. Türkiye’de her konuda olduğu gibi dilde de tek dil fetişizmi var. Fakat esnek olunmalı. Kürtçenin ikinci bir resmi dil olmasında da hiçbir sakınca yok” diye kaydetti. (DiyarbakırDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Korkuya inat, neşeli sanat

SONRAKİ HABER

Sorumlular cezasını çekecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...