22 Mart 2017 10:05

Almanya’da AKP mitingleri tartışması sürüyor

AKP’nin uzantısı UETD yeni mitinglerin planlanmadığını duyururken, AKP Yurt dışı Seçim Koordinasyonu mitinglerin devam edeceğini açıkladı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

AKP’nin Almanya’daki uzantısı durumundaki Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından değişik bakanların katılımıyla yapılmak istenen toplantıların yasaklanmasının ardından, örgütün yeni toplantılar yapıp yapmayacağı muammaya dönüştü. UETD yeni mitinglerin planlanmadığını duyururken, AKP Yurtdışı Seçim Koordinasyonu mitinglerin yapılmaya devam edeceğinin mesajını verdi.

UETD: YENİ TOPLANTI YOK

16 Nisan’da yapılacak referandum öncesinde AKP’nin Almanya’daki uzantısı Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından bakanların katılımıyla yapılmak istenen toplantıların yasaklanmasından sonra bu örgütün yeni toplantılar yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

Alman basınına bir demeç veren UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya, referandum tarihine kadar bakanların katılımıyla yeni toplantılar planlanmadığını söyledi. Sırakaya yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki dönemde UETD olarak yeni bir kapalı salon toplantısı yapma planımız yok” dedi.

Sırakaya, açıklamasında UETD’nin değil AKP Yurtdışı Seçim Korrdinasyonu’nun kapalı salon toplantıları yapabileceğini, ancak bundan da kendisinin haberdar olmadığını söyledi.

AKP’nin Avrupa’daki kolu olan UETD’nin referandum boyunca Türkiye’den bakanlar ve milletvekillerinin katılımıyla yeni toplantılar yapmaktan vazgeçmesinin arkasında ilk etapta UETD ile AKP Yurtdışı Seçim Koordinasyonu arasında görüş farkından kaynaklandığı ileri sürülmüştü.

Zira Koordinasyon Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu sosyal medya üzerinden, UETD’nin açıklamasının referandum için toplantıların yapılmayacağı anlamına gelmediğini söyleyerek çalışmaların devam edeceğinin mesajını verdi. Ancak bu anda planlanmış bir toplantının olmadığı da ifade edildi.

ALMAN BAKANLIK NOTA ÇEKTİ

Bild gazetesinde yer alan habere göre toplantıları iptal edilmesinin arkasında asıl olarak Federal Dışişleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu sert nota bulunuyor. Bakanlık, verdiği nota ile Türkiye’den gelecek siyasetçilerin katılacağı toplantıların beş gün önceden bildirilmesi zorunluluğu getirdi. 27 Mart’ta başlayacak oy kullanma işlemi öncesinde bu beş günlük süreyi yerine getiremeyen AKP’nin toplantıların tümünü iptal etmek zorunda kaldığı ileri dile getirdi. Daha önce her hangi bir sınırlama bulunmuyordu.

UETD: ERDOĞAN’IN NE YAPTIĞINA KARAR VEREMEYİZ

Alman dernekler yasasına göre kurulmuş ve merkezi Köln’de olan UETD’nin AKP için bakanlar ve milletvekili katılımıyla toplantılar yapmaktan vazgeçmesinin arkasında Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik “Nazi benzetmeleri”nin olduğu da Alman basınında yer aldı. Bild gazetesinde yer alan haberde UETD Genel Sekreteri Bülent Bilgi, “Mitinglerin iptal edilmesi Ankara’dan yapılan bir jest olarak görülmeli” derken Erdoğan’ın Nazi benzetmesi yönündeki açıklamalarını ise “Erdoğan’ın ne yaptığına bir karar veremeyiz” dedi.

Bunca açıklamadan sonra Erdoğan’ın Almanya’ya gelip gelmeyeceği ise halen tartışılıyor. Devlet başkanı olarak Almanya’ya bir ziyaret yaptığında Federal Hükümet’e bilgi vermek zorunda olan Erdoğan’ın bugüne kadar bir başvuruda bulunmadığı ifade edildi.

ALMAN SİYASETÇİLER İPTALDEN MEMNUN

UETD tarafından referanduma kadar AKP için bir toplantı planlamaması, olanları da iptal etmesi Almanya’da siyasetçiler tarafından olumlu karşılandı. Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel yaptığı açıklamada, “Karar sevindirici. Umarım Türk seçmenler önümüzdeki pazartesi gününden itibaren sakin bir şekilde gider ve oylarını kullanırlar” dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

CRR’de Aşık Veysel Gecesi 

SONRAKİ HABER

TMMOB önünde ‘referandum’ hareketliliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...