22 Mart 2017 09:52

CRR’de Aşık Veysel Gecesi 

Halk Ozanı Aşık Veysel, ölümünün 44. yılında İstanbul Cemal Reşit Rey’de yapılan etkinlikle anıldı.

Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul

Halk Ozanı Aşık Veysel, ölümünün 44. yılında İstanbul Cemal Reşit Rey’de yapılan etkinlikle anıldı. Veysel’in şiirlerinin okunduğu etkinlikte Yorumcu Cengiz Özkan, CRR Senfoni Orkestrası eşliğinde Aşık Veysel türküleri seslendirdi. Salonun hınca hınç dolduğu konserde 15 eser seslendirildi. 

“Ben giderim sazım kalır, dostlar beni hatırlasın” diyen Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey konser salonunda düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Etkinlikte Şatıroğlu ailesi adına konuşan Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer, dedesinin ölüm yıl dönümü olan 21 Mart’ın aynı zamanda Hz. Ali’nin doğum yılı ve bahara doğan gün olduğunu belirterek halkın Nevruz bayramını kutladı. Okuduğu dörtlüklerden örnekler veren Özer, dedesinin gelecek kuşaklara ışık tutan bir barış elçisi olduğunu söyledi. Sadece kendisinin değil salonda bulunan herkesin Veysel’in torunu olduğunu söyleyen Özer, büyük ozanın hayatından da çeşitli kesitler sundu. Torun Çiğdem Özer’in Veysel’in türkülerine atıf yaparak “barış”, “kardeşlik” ve “cumhuriyet”e dair okuduğu dörtlükler ise salondan büyük alkış aldı. 

Etkinliğin konser bölümünde Sanatçı Cengiz Özkan’ın seslendirdiği Veysel türkülerine salondaki izleyiciler de eşlik etti. Özkan, solo seslendirdiği parçalar öncesinde Veysel’e dair anekdotlar anlattı. Veysel’in kendisi için yapılan heykel açılışında devlet yetkililerine “Bu heykel kaça mal oldu?” diye sorduğunu söyleyen Özkan, Aşık Veysel’in aldığı yanıt karşısında “Bana vereydiniz o paraya akşama kadar burada dingelirdim” dediğini hatırlattı. Özkan’ın bu sözleri salonda hem gülüşmeler hem de alkışlarla karşılandı. Veysel’in doğa, toprak ve ağaç sevgisinden de örnekler veren Özkan, “Doğa ve ağaç katliamları yapılmasın” dedi. 

Adını çağlara yazdıran büyük ozanın “Her kim ki olursa bu sırra mazhar, Dünyaya bırakır ölmez bir eser” dizeleri onun yaşam felsefesindeki derinliğe işaret ederken, Usta Yorumcu Cengiz Özkan’ın uzun hava eşliğinde okuduğu şu dizelerse Veysel’in türkülerinde sınıf çelişkisini es geçmediğini de gösterdi:

Nice zenginlerin çarkı çevirdin
Nice kahramanı teptin devirdin
Bunca fakirleri kastın kavurdun
Herkese bir türlü kadersin dünya

Veysel’i düşürdün ne haldan hala
Kimini garkettin yeşile ala
Zaman gelir sen de eren zavala
Bir gün tepe takla gidersin dünya

Etkinliğin halka açık ve ücretsiz yapılması şık bir hareket olarak kayda düşerken, konser için söylenebilecek tek eksiklik senfoni orkestrasının bağlama ezgilerine neredeyse birebir bağlı kalması ve kendi varyasyonlarını, senfonik renklerini öne çıkarmaması oldu. Belki sadelik belki de Cengiz Özkan yorumlarını bozmamak adına böylesi bir tercih yapılmıştı. Fakat gelecek etkinlikler için bu yönde bir beklentinin olduğuna da not düşelim.

 
 

 

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin 65 metrelik kuledeki eylemi sürüyor

SONRAKİ HABER

Almanya’da AKP mitingleri tartışması sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...