22 Mart 2017 08:58

EGEÇEP: Suyu katledenlerin boş laflarına kanmayın

EGEÇEP Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yaptı: Suya sahip çıkın, suyu savunmak, geleceği savunmaktır, suyu savunmak yaşamı savunmaktır.

Paylaş

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Dünya Su Günü ile ilgili yaptığı açıklamada ülkedeki suların canavarlaşan kalkınma politikalarına teslim edildiğini belirterek, suyu ve yaşamı savunma çağrısı yaptı. 

Her canlının sağlıklı suya erişim hakkı olduğunun altı çizilen açıklamada, günümüzde suların tehlike altında olduğu, küresel iklim değişikliği ile dünyanın su dengesinin bozulduğu dile getirildi. Çok su tüketen, kamu yararı olmayan endüstri tesislerinin sömürüsü ile yeraltı su rezervlerinin tükendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Yüzeysel sular canavarlaşan kalkınma politikalarına teslim. Akarsuların önü kesiliyor, suyla doğan, yaşayan tarih ve kültür yok ediliyor" denildi. 

Yeraltı yerüstü suların talanına dönük uygulamaların her geçen dönem yoğunlaştığının ifade edildiği açıklamada EGEÇEP şu örnekleri verdi; 

"- İzmir'in tek temiz su havzası Efemçukuru Altın Madenine feda edilmiş durumda. Altıncı şirket haziran 2011'den bu yana su  havzasını ağır metal kirliliğine boğarak çalışıyor. Hükümet her türlü kolaylığı sağlıyor, yerel yönetim basiretsiz, İzmirliler suskun.
- 2000 yıllık antik suyla tedavi merkezi olan Allianoi 50 yıllık baraja feda edildi. Yortanlı Barajı sayesinde Bergama köylüsü zenginleşmedi, bizim kuşak bunun utancı ile değerlerimizde yoksullaştık.
- Allianoi'nin yaşadıkları şimdi Hasankeyf'e  yapılmaya kalkışıldı. Ortadoğu halkları ve milyonlarca canlı için yaşam kaynağı olan Dicle boğazlanarak inşa edilen Ilısu barajı Hasankeyf'i yok edecek. 
-  HES'lerle başta Karadeniz dereleri olmak üzere, enerji bahanesiyle tüm derelerin  ekosistemi  tehdit altında.
-'Temiz enerji' kılıfı altında jeotermalle Aydın'ın havası ve toprağının yanı sıra Menderes nehri kirletiliyor" 

Yurttaşlara Dünya Su Günü nedeniyle suyu yok eden politikaların yürütücülerinin hamasi laflarına kanmama çağrısı yapan EGEÇEP; "Suya sahip çıkın, suyu savunmak, geleceği savunmaktır, suyu savunmak yaşamı savunmaktır, bir gün değil her gün" dedi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kışlada dayak iddiası: Komutan, oğlumu öldüresiye dövdü

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan tutuklu gazetecilere: İstismarcı, terörist...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa