22 Mart 2017 00:30

‘Tek adam sisteminin bizi nereye götüreceği belli değil’

Rize'nin Fındıklı ilçesinde Evrensel'e konuşan yurttaşlar, tek bir kişiye bu kadar yetki verilmesine ‘hayır’ diyeceklerini belirtti.

Paylaş

Ali Osman ERTAŞ  
Hasan ZORLUCAN
Rize

Rize’nin Fındıklı ilçesinde halka 16 Nisan’da yapılacak referandumda tercihlerinin ne olacağını ve gerekçesini sorduk. Evrensel'e konuşan ancak isimlerini vermek istemeyen vatandaşlar, tek bir kişiye bu kadar yetki verilmesine ‘hayır’ diyeceklerini belirtti. Yurttaşların isimlerini vermek istememesinin sebebi ise ülke genelindeki korku iklimi. İnsanlar başlarına bir şey gelmesinden çekiniyorlar. 

İsmini vermek istemeyen bir Fındıklılı, henüz hangi yönde oy kullanacağına karar vermediğini ama tek kişiye bu yetkilerin verilmesine de karşı olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen başka bir yurttaş ise “Kararımız net değil. Ama Avrupa Birliği ülkelerinin devlet adamlarımıza yapılan davranışlarını yanlış buluyorum” dedi.  ‘Hayır’ oyu kullanacağını belirten iki Kürt yurttaş ise “Hayır kullanacağız. Bu anayasa değişikliği, tek adam rejimine dair bir seçimdir. Kürt halkının iradelerine yapılan saldırıların, belediyelere atanan kayyımların, vekillerin hapse atılmalarının karşılığında oyumuz ‘hayır’ olacak” dedi.

‘AKP’YE OY VERDİK AMA HAYIR DİYECEĞİZ’

Nihal isimli bir kadın ise değişikliğin içeriğini yeterince inceleyemediğini ama tercihinin ‘hayır’ olacağını söylüyor. AKP’li olduğunu ve seçimlerde AKP’ye oy verdiğini belirten ancak ismini vermeyen başka bir kadın ise bunun sıradan bir seçim olmadığını belirterek, “Ülkemin geleceği için ‘hayır’ diyorum. Tek bir kişiye bu yetkiler verilemez. Biz de  AKP’liyiz. Ama Atatürk’e bile bu kadar yetki verilmemiştir. Biz AKP’ye oy veren insanlar olarak herkesi tek kişinin atamasına yetki vermiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuştuğumuz bir esnaf ise “Hiçbir olumlu değişiklik maddesi yok. Dün var olan anayasayı tanımayan bir kişi için yapılan bu değişikliklere ‘evet’ denilemez. Yurt dışında seçim yasağına dair kendi koydukları yasaya uymuyorlar” dedi. Başka bir esnaf da “Hayır diyorum. Tek adamlık sisteminin bizleri nereye götüreceği belli değil” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Üniversitede propaganda sadece AKP’ye serbest!

SONRAKİ HABER

'Referanduma kadar tek adam rejimine karşı koşacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...