22 Mart 2017 00:20

Gençlik referandumun neresinde?

İzmir Ege Üniversitesi'nden İnanç Babacanoğlu, 16 Nisan'da yapılacak referandum öncesi gençlerin yol haritasını yazdı.

Paylaş

İnanç BABACANOĞLU
Ege Üniversitesi/İzmir

16 Nisan yaklaşırken hız kazanan referandum çalışmalarında farklı yol haritaları izleniyor. Fakat bu yol gençlerle bir türlü kesişmiyor. Göz boyarcasına eklenmiş seçilme yaşının 18 yaşa düşürülmesini öngören madde, gençliğin hiçbir derdine deva olmayacaktır. Seçilme yaşının 25 olduğu bu günlerde parlamentoda yaş ortalaması 50’ye yakın. Diyelim ki, anayasa oylamasından sonra seçilme yaşı 18 yaşına düşürüldü, 18 yaşındaki genç arkadaşlar Mecliste yerini aldı. Bu durum işçi, işsiz, öğrenci gençliğin güncel sorunlarına deva olacak mı? 

Gençlik, haksız bir rekabet ile girdikleri türlü sınav maratonlarıyla birbirlerini elercesine girdikleri üniversitede eğitimlerini tamamlamakta zorlanıyor, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Yetersiz kontenjanlı devlet yurtları, üniversite gençliğini ölüm saçan tarikat-cemaat yurtlarına, uçuk fiyatlı özel yurtlara mahkum ediyor. Ev kiralamayı tercih eden öğrenci ise karşısında fırsatçı bir ev sahibi buluyor. Bu koşulları karşılayamayan arkadaşlar ise ya üniversiteyi terk ediyor ya da harçlığını çıkarmak için çalışırken iş cinayetlerine kurban gidiyor. Yeni anayasa ile gençlik eğitimini rahatça tamamlayabilecek mi?

Eğitimini tamamlayan, yarıda bırakan veya hiç bu yolu seçmeyen gençliği işsizlik, yoksulluk ve güvencesiz bir yaşam bekliyor. Referandumdan evet çıkması durumunda gençliğin güvenceli bir geleceği olacak mı?

Peki geçtiğimiz günlerde KHK ile ihraç edilen barış akademisyenlerimiz kürsülerine geri dönecek mi? Sokak ortasında öldürülen çocukların, gençlerin katilleri hak ettiği cezaları alacak mı? İş cinayetleri son bulacak mı?

Daha soracağımız çok sorumuz var fakat önümüze konulan 18 madde, sorduğumuz her soruya net bir şekilde “hayır” cevabını veriyor. Gençlik, başkanlık ile önüne konulan kara senaryoyu yok etmek ve süregelen vaziyetin kötü gidişatına son vermek için teklif meclisten geçtiği günden bugüne büyük bir sorumlulukla ülkenin dört bir yanında en ön safta yer alıyor. Başkanlığa, tek adamlığa, tek parti rejimine hayır diyor.

ÖNCEKİ HABER

Referandum dümeni gençliğin elinde

SONRAKİ HABER

Koca bir ömrü 160 dakikaya sığdırmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...