21 Mart 2017 13:51

Diyarbakır'dan İstanbul'a il il Newroz kutlamaları

Diyarbakır, Van, Hakkari, Cizre, İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok ilde yapılan Newroz kutlamalarına, OHAL'e rağmen yüz binlerce kişi katıldı.

Paylaş

Diyarbakır’dan İstanbul’a yüz binler OHAL baskısına, savaşa, gözaltı ve tutuklama furyasına rağmen Newroz’u kutlamak için alanlara çıktı.

Referandum öncesi Kürt halkının tutumunun göstergesi bakımından önemli olan kutlamalarda, iktidarın baskı ve şiddet politikalarına, “Hayır” sloganları yükseldi.

İl il tüm Newroz mitinglerini, videolu haberleriyle sizler için derledik.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Newroz’unda bir araya gelen yüz binlerce kişi özgürlük ve eşitlik taleplerini dile getirdi. Newroz alanı referandum tercihini iki dilde ifade eden “Hayır/Na” yazılı flamalar ve dövizlerle doluydu.

İSTANBUL

İstanbul Newroz kutlamaları "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Kartal Meydanı'nda gerçekleşti. Kutlamaların yapılacağı alana gelen halk polis engellemesiyle karşılaştı. 6 kişi slogan attığı için gözaltına alındı. Kutlamada 'Hayır' mesajı öne çıktı.

MERSİN

Mersin'de halk, Newroz mitingine son anda izin verilmesine rağmen Tırmıl miting alanında coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi. Miting alanında konuşan HDP MYK üyesi Asiye Kolçak, "Sandılar ki gecenin bir saatinde haber vererek, izin vererek halkın bu alana gelişini engelleyecekler. Ama bugün yine buradayız. Bakın bu meydan Newroz meydanı. Platform veya ses düzeni olmayabilir ama inancımız var. Halkımız var, bu halkın direnişi var. Bu halkı yıldırabileceklerini sanıyorlar. Ama halkımız yine burada. Bu halk mutlak kazanacak" dedi.

İZMİR

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda barış ve kardeşlik için savaşa hayır denildi.

KONYA

Konya’da tüm engellemelere rağmen binler Newroz alanında buluştu. Newroz ateşinin yakıldığı alanda binlerce kişi “Na” ve "Hayır"ı haykırdı.

MUĞLA

Newroz Muğla'nın Milas ilçesinde eşitlik özgürlük ve barış talepleriyle kutlandı. Newroz’a otobüsle giden öğrencileri polis çevirip GBT ve üst araması yaptı.

ANTEP

Antep’te Newroz Hayır şarkılarıyla kutlandı. Alanı dolduran aralarında HDP, DBP, EMEP, ESP, SYKP'’nin olduğu binlerce kişi ‘Hayır’ şarkılarıyla Newroz’u kutladı.

ADIYAMAN

Adıyaman'da Newroz kutlaması Karapınar Newroz meydanında gerçekleştirildi. Kutlamada HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım konuştu. Konuşmasında referanduma değinen Yıldırım, tüm ezilenlerin ‘hayır’ demesi gerektiğini söyledi.

VAN

OHAL koşulları ve soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinde İpekyolu, Edremit, Tuşba ve diğer ilçelerden binlerce kişi Van Newroz’una akın etti.

CİZRE

Sokağa çıkma yasaklarının ardından evlerin yıkıldığı, büyük acıların ve ölümlerin yaşandığı Şırnak’ın Cizre ilçesinde halk Newroz’u coşkuyla kutladı.

YÜKSEKOVA

Yüksekova'da soğuk havaya ve engellemelere rağmen coşkuyla kutlanan Newroz'da polis 10 kişiyi gözaltına aldı.

AĞRI VE MUŞ

Engellemelere rağmen Ağrı ve Muş’ta “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla kutlanan Newroz alanlarını binler, doldurdu. Alanlarda referandumda hayır talebi öne çıktı.

DERSİM VE BİNGÖL

Dersim ve Bingöl’de halk alanlarda Newroz’u kutladı. Dersim’in Seyit Rıza Meydanı’nda “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz etkinliğine yüzlerce kişi katıldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de Newroz ateşi yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Valiliğin Newroz alanı olarak şehrin 15 kilomdetre dışında Kütahya yolu üzerinde bulunan bir bölgeyi göstermesi alana ulaşımı oldukça zorlaştırdı. Kutlama polis ablukası altında gerçekleşti. Kendi imkanlarıyla alana gelen yurttaşlara yönelik polisin keyfi tutumları yaşandı.

ÇANAKKALE

Çanakkale’de Merkez Esenler Mahallesi’nde Newroz kutlaması yapıldı. Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça dillerinde ‘Hayır’ ve ‘Umudun adı Hayır’ yazılı pankartları asıldı. Kutlamaya HDP, EMEP, Pir Sultan Abdal Derneği, İHD, Halkevleri, katıldı.

ROJAVA

Kobanê, Qamişlo, Hesekê, Dêrik, Tirbespiyê,  Dirbêsiyê, Girkê Legê, Efrin Kantonu ve Halep’te on binlerce kişi, Newroz bayramını kutladı.

 

ÖNCEKİ HABER

Muğla Newroz'u kutladı

SONRAKİ HABER

Dersim'de işten atılan işçiler Newroz’a katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...