Diyarbakır Newroz halayına durdu

Günlerdir hazırlıkları yapılan Diyarbakır’da Newroz alanına gelen yurttaşlar Newroz halayına durdu. 

21 Mart 2017 05:26
Paylaş

“Mutlaka Kazanacağız” sloganlarının yükseldiği Diyarbakır Newrozu’na yüz binler katıldı. Referandum öncesi Kürt halkının tutumunun da göstergesi olarak tanımlanan kutlama geçen yılki katılımın da üstüne çıkarak 500 bini aşkın yurttaşın katılımıyla gerçekleşti. Kutlama alanına girişler öncesi polis onlarca kişiyi üzerindeki yöresel kıyafetler ve sarı kırmızı yeşil renkli bandajlar nedeniyle gözaltına aldı. Alana “Hayır” yazılı flamaların da sokulması konusunda zorluklar çıkarıldı.

DTK, DBP, HDP, HDK, TJA’nın çağrısıyla günlerdir hazırlıkları yapılan kutlamaya sabah erken saatlerden itibaren Diyabakır’ın birçok noktasından yurttaşların katılımıyla gerçekleşti. Daha önceki yıllarda ücretsiz olan belediye otobüsleri bu yıl kayyım belediyesi tarafından tahsis edilmedi. Newroz alanına direkt araç olmamasına rağmen kentin çeşitli yerlerinden yurttaşlar yürüyerek ve özel araçlarıyla kutlamanın yapıldığı Newroz Parkı’na aktı. Sabah erken saatlerde arama noktalarında beklemeye başlayan yurttaşlar sık sık polisin baskısına maruz kaldı.Yurttaşların giydiği ulusal ve yöresel kıyafetler polislerin engeline takıldı. Polis bu kıyafetleri giyen onlarca kişiyi gözaltına aldı. Bir kadın polisin üzerindeki elbiseleri çıkarıp gelmesi yönündeki söylemlerine, “Savaş isteyenler, ölüm isteyenler görsün de Hayır dediğimizi anlasın diye giydik. Gerçeği herkes görsün” diyerek tepki gösterdi. Alanda bomba araması ve güvenlik noktalarının kurulmasının ardından saat 11.00’e doğru yüz binler alana giriş yaptı. Newroz programı başlamadan yurttaşlar çalınan ezgilerle halay çektiler. Dengbejlerin seslendirdiği türkülerin ardından saygı duruşuyla programa başlandı. Alanda sarı kırımızı yeşil flamalarla birlikte Kürtçe “Na”, Türkçe “Hayır” yazılı flamalar taşındı. Newroz alanı öğlen saatlerinde daha da kalabalık bir görüntüye kavuşurken, alana girişlerin yapıldığı noktalarda sık sık tartışmalar yaşandı.

NEWROZ MESAJLARI 

Newroz protokolündeki isimler de daha program başlamadan toplu olarak Newroz alanına giriş yaptı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, TJA’lı Ayşe Gökkan, EMEP Genel Başkan Selma Gürkan, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP milletvekilleri, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Cizre, Sur, Nusaybin’de yaşamını yitirenlerin aileleri, Roboskili aileler, tutuklu vekil ve belediye eşbaşkanlarının aileleri protokoldeki yerini aldı. 

Protokolde yer alan bazı isimler şu mesajları verdi:

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: Newroz diriliştir. Amed halkı alanları dolduruyorsa bu onların barışta ısrarcı olduklarını gösteriyor. Newroz’un yeni bir çözümün başlangıcı temennisinde bulunuyorum. Hükümetin barış umudunu görmesi lazım.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Hükümetin baskıcı politikalarının yoğun olduğu bir dönemde Newrozu karşılıyoruz. 2017 Newrozu çözüm başlatılmasından çok taleplerini ortaya koyuyor. Milyonlar bugün hükümetin politikalarına Newroz alanında cevap veriyor. Bu da özgürlük ve eşitlikte ısrarcı olduklarını gösteriyor. 

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan: Halkların Newrozunu kutluyorum. Amed Newrozu halkların umududur. 2013’de bu umut bir çözüm sürecine neden olmuştu. Milyonlar bugün de aynı alanda Newrozun sıcaklığıyla yeni bir sürecin başlatılmasını istiyor. 2017 Newrozu halkların özgürlük ve barış Newrozu olacak. 

Cizre’de katledilen Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç’un eşi Zeynep Tunç: Newrozu kutluyorum. Newroz’a barış, adalet ve özgürlük için geldik. İnsanları diri diri yakan devletten hesap sormak için Newroz alanındayız. Kürtler üzerinden yürütülen politikalara karşı içimizde acılar ile geldik. Barış istiyoruz. 

Silopi’de katledilen Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayır’ın annesi Acibe Nayır: dünya halkların Newrozu’nu kutluyorum. Newroz baharın gelişidir. Eşitlik için Newroz alanındayız. Türkiye hepimizindir. Bugün aynı zamanda referandumda “Hayır” demek için geldik. 

Dersim’den gelen Pir Veli Yıldız: Erdoğan yüzde 52 ile başkan olduğunu söylüyor. Biz yüzde 80 olan Kürtler de 80 vekil çıkardık. Nerede vekillerimiz. Hepsini tutukladılar. Biz de soruyoruz. Vekillerimiz nerede?

Kutlamada DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir ve görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk birer konuşma yaptı.

AHMET TÜRK: BU NEWROZ'UN ADI 'KAZANACAĞIZ' NEWROZU

OSMAN BAYDEMİR: SİZLER BUGÜN, BARIŞA VE ÖZGÜRLÜĞE GİDEN YOLUN KAPISINI AÇTINIZ

Atılan sloganlar ve açılan bayraklar nedeniyle emniyetin müdahalesi yaşandı. Kürsüden atılan sloganlara ve yasak olduğu iddia edilen görsellerin kaldırılması, aksi halde emniyet yetkililerinin konuşmaların devam etmesini engellediği anons edildi. (DİYARBAKIR)

Diyarbakır, İstanbul ve İzmir'deki Newroz kutlamalarından canlı yayın

 


 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'dan İstanbul'a Newroz

SONRAKİ HABER

Celtics, Wizards’a şans tanımadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa