21 Mart 2017 00:30

Euroleague'de sular ısınıyor

Önder Karakaya, Evrensel Spor'a yazdığı ilk yazısında Euroleague’de normal sezonun son dönemecini değerlendirdi.

Paylaş

Önder KARAKAYA

Avrupa basketbolunun zirvesinde keyifli bir hafta geride kalırken heyecanın dozu yükselmeye devam ediyor. Pek çok basketbolsever için yeri her daim başka olan Euroleague’de artık normal sezonun geri sayım aşamasındayız. Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın galibiyetle noktaladığı 26. haftanın ardından Real Madrid ve CSKA zirveyi işgal etmiş durumdalar. İki dev ekibi 1 galibiyet geriden Olimpiakos takip ederken, Yunanistan temsilcisinin hemen peşinde Fenerbahçe yer alıyor.

İlk etabın bitimine 4’er maçlık fikstürün kaldığı THY Euroleague’de bir üst tura kalma konusunda avantajı elinde bulunduran 5-8 güruhu ise sırasıyla Baskonia, Panathinaikos, Kızılyıldız ve Efes’ten oluşuyor. Format gereği çeyrek final serilerinde 1 ila 4. basamakta yer alan takımlarla 5 ve 8. sıralar arasına dizilmiş ekipler uzaklaşarak eşleşeceğinden kalan maçların hepsi ayrı önem arz ediyor. Daha somut bir örnekle ifade etmekte fayda var. Şu anki tablo çerçevesinde 8. sırada bulunan Anadolu Efes, 30. hafta sonunda sıralamalar bu şekilde kaldığı takdirde liderlik koltuğunda oturan Real Madrid ile eşleşecek. Ancak kalan 4 haftalık süreçte lacivert-beyazlıların yapacağı bir çıkış onları 5. basamağa dek yükseltebilir ve bu durumda 4 numaralı seri başıyla eşleşme fırsatı yakalayabilirler. Her halükarda altı çizilmesi gereken noktaysa normal sezonu ilk 4 içerisinde bitiren ekiplerin eşleşmelerde saha avantajını elinde bulunduracak olması. Euroleague takipçilerinin yakın olarak bildiği üzere, sözünü ettiğim serilerin ardından tur atlayacak takımlar 19-21 Mayıs arasında İstanbul’da düzenlenecek “Final Four” organizasyonunda kozlarını şampiyonluk için paylaşacak.

EFES, ZALGİRİS DEPLASMANINDA

Normal sezon için kritik sürece girilirken kalan müsabakalara göz attığımızdaysa adrenalin katsayısında zirve yapmaya namzet geceler görüyoruz. Onlardan birinde bu akşam Zalgiris Kaunas-Anadolu Efes mücadelesi yaşanacak. Efes Litvanya’dan galibiyetle dönebilirse hem hanesine hayati 2 puan ekleyecek hem de 8. sıra için kendisini tehdit eden Zalgiris’i devre dışı bırakmış olacak. Takımların salı-perşembe ve çarşamba-cuma olmak üzere çifte fikstürle geçirecekleri haftanın bir diğer kritik kapışmasıysa Efes’in koltuğuna kurulma arzusundaki Darüşşafaka’nın CSKA’ya konuk olacağı maç olacak. Liderlik kovalayan Rus ekibinin kesinlikle hata yapmak istemeyeceği bu yüzleşmede Daçka’nın şiddetle galibiyete ihtiyacı var. Yarın saat 19.00’da oynanacak bu maçın ardındansa basketbolseverleri El Clasico heyecanı bekliyor. Lider Real Madrid’in ezeli rakibi Barcelona’yı ağırlayacağı derbinin başlama saati 23.00.

KARŞIYAKA VE BANVİT SAHNE ALIYOR

Basketbolun 1 numaralı kupasının yamacından hafifçe aşağılara süzülerek FIBA Şampiyonlar Ligi ve ULEB Eurocup heyecanına göz atalım. Lokomotiv Kuban’ı 2-0’lık seriyle geçerek Eurocup’ta finalin ilk ayağına konuşlanan Unicaja Malaga, yarın oynanacak Valencia-Hapoel Jerusalem mücadelesinin kazananıyla finalde karşı karşıya gelecek. Geçtiğimiz sezon Galatasaray’ın müzesine götürmeyi başardığı kupanın bu sene İspanya’ya gitme ihtimali yüksek görünüyor.

Yüzümüzü FIBA Şampiyonlar Ligi’ne çevirdiğimizdeyse Türkiye’nin iki renkli temsilcisi Karşıyaka ve Banvit son 8 takım arasında favori olarak dikkat çekiyor. Bu akşam çeyrek finallerin ilk ayağında parkeye çıkacak olan Karşıyaka’nın rakibi İtalyan Reyer Venezia. Banvit ise Almanların dişli ekiplerinden Ludwigsburg’u konuk edecek. Hem İzmir’de hem de Bandırma’da hava atışı saat 20.00’de yapılacak. Kalite ve form grafiği kıyası yapıldığında Karşıyaka ve Banvit’in yarı finale yürümesinin hiç de zor olmadığını söylemek mümkün. Ekstra aksilikler yaşanmadığı sürece önümüzdeki hafta oynanacak rövanş karşılaşmalarının ardından iki takım da turu geçecektir diye düşünüyorum.

KADINLAR YÜRÜYOR ZİRVEYE DOĞRU

Bu paragrafı özel bir tebessümle kaleme alıyorum. Zira kadınlar kanadının Euroleague seviyesinde Fenerbahçe ile yola devam eden Türkiye, geçtiğimiz hafta Eurocup arenasında eşine nadir rastlanır bir tabloya imza attı. Yarı final vizesi alan Hatay Büyükşehir Belediyesi, Kayseri AGÜ, Galatasaray ve Yakın Doğu Üniversitesi gişeleri yabancı yatırımcıya kapattılar. Eurocup organizasyonunu domine eden temsilcilerimizden Hatay ile AGÜ eşleşirken, Galatasaray ile Yakın Doğu final vizesi arayacak. Bugün oynanacak yarı final maçlarının ilk ayağı için Antakya’da hava atışı 18.00’de yapılacak. Abdi İpekçi’deki müsabakanın başlama saatiyse 19.30 olarak belirlendi. Final bileti için Hatay-AGÜ eşleşmesinde Kayseri ekibi bir adım önde görünürken Galatasaray ile Yakın Doğu arasındaki yüzleşmenin neticesini kestirmek hiç kolay değil. Yolun sonunda bu dörtlüden kim tepeye ulaşırsa ulaşsın kadınların elde ettiği bu tarihi başarının unutulmazlar arasına çoktan girdiği yadsınamaz.

Son olarak Euroleague’de zirveye yürüyüşünü sürdüren Fenerbahçe’nin 14 Nisan’daki yarı finalde Ekaterinburg ile kozlarını paylaşacağını ve kazandığı takdirde final biletini alacağını belirtelim. Kadrosunu Candace Parker gibi özel bir yıldızla güçlendiren sarı-lacivertlilerin kupa yolu açık gibi görünüyor.

Önümüzdeki hafta buluşmak ümidiyle, Mike D’Antoni hücumları gibi akışkan bir hafta diliyorum.

EUROLEAGUE’DE GÜNÜN PROGRAMI

20.45 Fenerbahçe-Maccabi Fox Tel Aviv
21.00 Zalgiris Kaunas-Anadolu Efes
22.00 Brose Baskets Bamberg-Baskonia
22.15 Panathinaikos-EA7 Olimpia Milano

ÖNCEKİ HABER

Akademi Ödülleri sahiplerini bulacak

SONRAKİ HABER

Gazeteci Tayfun Talipoğlu hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...