20 Mart 2017 15:49

Nursan işçilerinden 60 metrede eylem

2015'te üretimi durduran Nursan'da işçiler, geriye dönük alacaklarının ödenmesi talebiyle 60 metre yükseklikteki fabrika bacasında eylem yaptı.

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Bir yılı aşkın süredir kapalı olan Nursan fabrikasının işçileri 60 metre yükseklikte eylem yaptı. Fabrikanın çatısından havalandırma bacasına çıkan işçiler fabrikanın bir an önce üretime başlamasını ve geriye dönük alacaklarının ödenmesini istedi.

Hatay'ın Payas ilçesinde kurulu bulunan Nursan fabrikasının işçileri, 60 metre yükseklikteki havalandırma bacasına çıkıp eylem yaparak sorunlarının bir an önce çözülmesini istedi. İşçilerin eylemi üzerine güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri olay yerine geldi.

ARALIK 2015'TEN BERİ KAPALI

Nursan fabrikası 2015 yılı sonunda üretimi durdurduğunu açıkladı. 1 yıldır fabrikanın açılmaması işçileri adeta canından bezdirdi. Fabrikasının kapanması ile birlikte zor günler yaşadıklarını söyleyen işçiler ücretleri verilmediği için, kredi çektiklerini ve borçlarını ödeyemediklerini belirttiler. Birçok işçi icralık olduğunu, bazıları da parasızlık nedeniyle eşlerinden ayrıldıklarını anlattı. Kimi işçiler de bu süreçte geçici veya yevmiyeli işlerde çalışmak zorunda kalmış.

Sigorta primleri yattığı için halen Nursan çalışanı olarak görünen işçilerin bazıları maaş ve kıdem paralarını alabilmek için hukuki süreç başlatmış bulunuyor.

MALİYENİN VERGİ CEZASI KESMESİ ÜZERİNE KAPANDI 

Maliyenin yüklü miktarda vergi cezası kesmesi üzerine 2015 yılının Aralık ayının sonunda kapanan Nursan fabrikasında çalışan 900 işçinin uzun bekleyişi sürüyor. 2016 Ocak ayından bu yana ücretsiz izinde olan Nursan işçilerinin ihbar, kıdem ve geriye dönük alacakları duruyor. Aralık 2015'ten bu yana, ücretlerini almayan işçiler şimdi Mart sonu yapılacak toplantıyı bekliyor.

İLK 500 SANAYİ KURULUŞU İÇİNDE 

Kârı ve cirosu ile Türkiye’de 500 sanayi kuruluşu içinde ilk sıralarda yer alan Nursan Grup yıllardır çalıştırdığı fabrikanın üretimini 2015 Aralık ayı sonunda durdurdu. Fabrikanın kapanması ile birlikte 900 işçi ücretsiz izne gönderildi. İşçilere sürekli beklemeleri söylendi. 4 Ocak, 15 Şubat 2015 gibi sayısız tarihler verildi. Sürekli bekleyen işçiler için bir şey değişmedi.

Daha önce işçi ücretleri düzenli ödenen ve ücretlerden yana her hangi bir sorun yaşamayan işçiler, bir yıldan fazla bir zamandır ücretsiz izin süresinin tamamlanmasını bekliyor.

Bu süre zarfında sadece işçilerin sigorta primleri yatmaya devam ediyor ancak ücret alamıyorlar.

Fabrikanın üretimi durdurması ile birlikte işçiler ve aileleri zor günler yaşıyor. Bazı işçiler, eve ekmek götüremez duruma geldi.

NURSAN’IN KAPANMASI HERKESİ ETKİLEDİ

Nursan fabrikasının üretimi durdurması, işçiler ve eşleri dışında, fabrikaya nakliye yapan kamyoncuları, yemek şirketini, fabrikaya yoğurt veren firmayı da etkiledi. Yoğurt şirketi elaman çıkarırken, nakliyeciler işsiz kaldı.

Nursan yönetiminin daha önce işçilere duyurduğu bilgi şu şekilde: “Gelinen son durumda halihazırda TBMM’nin üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda vergi affı olarak bilinen bir tasarı bulunmaktadır. Tasarıyı incelemeğimizde vergi affının firmamızın durumunu da kapsadığı görülmektedir. Eğer tasarı bu haliyle yülürlüğe girerse firmamızın üzerindeki vergi yükü önemi oranda azalacak ve firmamız için önemli bir durum oluşacaktır. Bankalar ile görüşmeler sürmektedir. Vergi affının yürürlüğe girmesi çalışmalarına paralel olarak bu görüşmeler de olumlu sürmektedir. Beklentimiz vergi affının bir an önce bu haliyle yürürlüğe girmesidir. Bunun gerçekleşmesi sonucunda olumsuz bir süreç görülmemektedir”

Nursan yönetimi işçilere yaptığı duyuruda 30 Mart Perşembe saat 13.30'da fabrikanın yemekhanesinde toplantı yapacağını söyledi.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Fabrikanın havalandırma bacasında yaptıkları eyleme son veren işçilerin Nursan önünde bekleyişleri devam ediyor. Fabrikanın önünde bekleyen çok sayıda işçi "ölmek var dönmek yok" sloganı atarak fabrikanın önünden ayrılmayacaklarını belittiler. 

ÖNCEKİ HABER

Titanik’i gezmek 360 bin TL

SONRAKİ HABER

Sudan’da yolcu uçağı düştü, 14 yolcu yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...