20 Mart 2017 14:33

TCDD’deki sorunlar için araştırma önergesi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışan sayısı 60 binden 23 bine düşen TCDD’deki sorunların incelenmesi için Meclis Araştırması istedi.

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çalışan sayısı 60 binden 23 bine düşen Devlet Demiryollarında kapanan istasyonlar ve işletmeler ile ihalelerdeki aksaklıklar ve duran çalışmaların incelenmesi için Meclis Araştırması istedi.

ÇALIŞAN SAYISI 60 BİNDEN 23 BİNE DÜŞTÜ

Önergesinde TCDD’de çalışan sayısının 60 binden 23 bine düşmesi nedeniyle birçok istasyonun kapatıldığını, çalışmalarda aksaklıklar ve gecikmeler yaşandığına dikkat çeken Gürür, bu nedenle ortaya çıkan ekonomik kayıplara neden olduğunu vurguladı. Gürer, “Kapanan istasyonlar ve işletmeler, 60 binlerden 23 binlere düşen çalışan sayısının nedenleri, yapım çalışmalarında gecikmeler, ihalelerde aksamlar, duran çalışmalar ile demir yolu hizmet kalitesi ile ilgili ülke genelinde yapılanlar incelenmesi ve demir yollarının çok boyutlu ve yönlü durumunun irdelenip  değerlendirilmesi  önemli ve yararlı olacaktır” dedi. 

BİR YÜK TRENİ 330 KAMYONA BEDEL

Gelişmiş ülkelerde raylı sistemin taşımacılıkta önemli ve ciddi bir boyut kazandığını kaydeden Gürer, “Demir yolları ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında  verimli olduğu kadar  güvenilir ve çevresel etkiler açısından da  maliyetinin düşük  olması  önemli yararları olduğunun göstergesidir.  Bir yük treninin sefere sokulması 330 kamyonu veya  TIR’ı, bir yolcu treninin ise 20 otobüs  veya 300 otomobili trafikten alıkoyduğu  yapılan araştırmalarda saptamıştır” diye konuştu.

HATLARDAKİ SORUNLAR GİDERİLMELİ

Gerek teşkilat tarafından, gerekse özel sektöre  ihale edilerek yürütülen  yol yenileme  ve bakım  çalışmalarının  planlandığı gibi yürütülüp yürütülmediğinin incelenmesi gerektiğine işaret eden Gürer, “ Demir yolları kaza ve önlemlere yönelik çalışmalarda değerlendirilmesi gereken konulardır. Ankara-İzmir Hızlı Tren  demir yolu  hattının Polatlı-Afyonkarahisar- kesimi  ve  Uşak(Eşme)- Salihli arası, İstanbul Sirkeci-Uzunköprü  demir yolu  hattı, Bursa Yenişehir Yüksek hızlı tren  demir yolu  hattı, Adana- Mersin  İstasyonları arasında mevcut  hattın iyileştirilmesi,   Ankara- Sivas  hızlı tren  demir yolu  hattının,  Kırıkkale- Yerköy Kesimi ile  Yerköy-Sivas  arasında   demir yolu hattı ile ilgili sorunlar oluşmuş, ödemelerde işin yapılmasında önemli değişiklikler meydana gelmiş ciddi zararlar oluşmuştur” şeklinde konuştu.

‘ULUSLARARASI STANDARTLAR YAKALANMALI’

2014 yılında Eskişehir-İstanbul hattı ve Ankara-İstanbul, Konya -İstanbul yüksek hızlı tren hatlarının açıldığını hatırlatan  Gürer, “Ülkemizde  Uluslararası  Demiryolları  Birliği  ve Avrupa Birliği standartlarına  göre demir yolları  hatlarında 22.5  ton olması  gereken dingil  basıncının  konvansiyonel ana hatların yüzde 33’ünde, köprü ve menzillerin yüzde 40’ında  mevcut olduğu, ağırlıklı kısmın  22.5 ton  altında bulunduğu  dikkate alınarak, şebeke  genelinde öncelik arz eden  hatlardan başlamak üzere yol, tünel, köprü ve menfezlerin  dingil basıncı ve gabari ölçülerinin uluslararası  standartlara uygun hâlâ getirilmesi de önemlidir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eski vekil Umut Oran: Ekonomi kötü, halk aldatılıyor

SONRAKİ HABER

Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...