21 Haziran 2012 09:38

Büyükşehir’e çalışıyorlar muhatap bulamıyorlar

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesine bağlı taşeron firmada çalışan 5 işçi, çalışma saatlerinin düzensizliği ve iş koşullarının zorluğu nedeniyle iş bıraktı. İşçilerden Faruk Demirtaş, “Çalışma saatlerimiz düzensiz normalde sabah 08.00’de işe başlayıp, saat 17.00’de bırakmamız gerekirken saat 20.00&

Büyükşehir’e çalışıyorlar muhatap bulamıyorlar
Paylaş

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesine bağlı taşeron firmada çalışan 5 işçi, çalışma saatlerinin düzensizliği ve iş koşullarının zorluğu nedeniyle iş bıraktı. İşçilerden Faruk Demirtaş, “Çalışma saatlerimiz düzensiz normalde sabah 08.00’de işe başlayıp, saat 17.00’de bırakmamız gerekirken saat 20.00’ye kadar çalışmaya zorlanıyorduk. Bu yüzden işi bıraktım, 9 Hazirandan beri paramızı alamıyoruz, sürekli erteleniyor ve muhatap bulamıyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Karasu Mimarlık Dekorasyon adlı taşeron şirket bünyesinde görme engelliler, için yapılan yolların yapımında çalışan ve iş koşullarının iyi olmamasından dolayı işi bırakmak zorunda kalan işçiler, günlerdir paralarını alamıyor. İş güvencesinin olmaması, çalışma saatlerinin düzensizliği ve kaldıkları yerin sağlıklı olmayışından dolayı işi bırakmak zorunda kalan 5 işçiden biri olan ve 70 TL yevmiye ile çalıştığı 25 günlük ücretini alamayan Faruk Demirtaş, “Şırnak’tan buraya çalışmak için geldim. Karasu Mimarlık Dekorasyon taşeron şirketinde görme engellilerin geçiş yolları yapımında işe başladıktan 4 gün sonra iş kazası geçirdim ve sigortamın yapılmadığını öğrendim. Çalışma saatlerimiz düzensiz, normalde sabah 08.00’de işe başlayıp, saat 17.00’de bırakmamız gerekirken, saat 20.00’ye kadar çalışmaya zorlanıyorduk, bu yüzden işi bıraktım. 9 Hazirandan beri paramızı alamıyoruz, sürekli erteleniyor ve muhatap bile bulamıyoruz” dedi.

‘ÖĞLE YEMEKLERİ KALDIRIMDA’

İşi bırakmak zorunda kalan 5 işçiden biri olan ve 14 günlük ücretini alamayan Bayram Demir ise, Ağrı’dan çalışmak için buraya geldiğini ve şu anda mağdur durumda olduğunu belirterek, “Biz burada işe başlamadan önce bize sigorta sözü verildi, kimliklerimiz alındı ve birkaç gün sonra geri getirilerek, ‘Sigorta girişleriniz yapıldı’ denildi. Ancak sonradan öğrendik ki, sigorta girişlerimiz yapılmamış, hiçbir sağlık güvencemiz yok. Bize kalmamız için ayarladıkları yere şantiye bile denilemez. 16 kişi kalmak zorunda olduğumuz yer rutubetli ve banyo yapılacak yer dahi yoktu. Bu yüzden işi bıraktık ve günlerdir paramızı almak için muhatap arıyoruz, ancak sürekli erteleniyor” diye konuştu.
Yemek ihtiyaçlarının da şirket tarafından karşılanmadığını ifade eden Demir, “Öğle yemeklerini iş alanına getirip, bizlere veriyorlardı biz de ya kaldırımda ya da parkta yemek zorunda kalıyorduk. Giderlerini de şirket değil biz karşılıyorduk” diye konuştu.

BÜTÜN İŞÇİLER KÜRT

İşi bırakmak zorunda kalan bir diğer işçi olan ve 23 günlük ücretini alamayan Özcan Ağcan da, çalışan diğer tüm işçilerin de Kürt olduğunu söyleyerek, “Bu iş koşullarında çalışmak zorunda olan diğer işçilerin tümü de bölgeden buraya para kazanmak için gelen Kürt işçilerdir. Hiç birinin parası verilmedi, onların sonunun da ne olacağı belli değil. Hiçbir şekilde sözleşme imzalatmadılar, sigorta girişlerimiz yapılmadı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir an önce paralarımızın verilmesini istiyoruz” dedi.

‘ÖDEMELERİNİ YAPTIK’

Karasu Mimarlık Dekorasyon firmasının yetkililerinden Sedat Karasu ise, ücretlerini alamadıklarını ve çalışma koşullarının ağır olduğunu söyleyen 5 işçinin ödemelerini yaptıklarını ve bir sorun kalmadığını iddia etti. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanlılar bedava yemek kuyruğunda

SONRAKİ HABER

Rus şirketine altyapı mı hazırlanıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...