20 Mart 2017 11:47

Adana'da GDO alarmı: Fırınlardan numuneler alındı

Adana’da ekmek katkı maddesinden GDO çıktığı haberinin üzerine alarma geçildi ve kentte fırın, ekmek fabrikası ve pastanelerden numuneler alındı.

Paylaş

Adana’da ekmek katkı maddesinde GDO'lu soya çıktığı iddialarının ardından, kentteki fırın, market, ekmek fabrikası ve pastanelerin tamamına yakınından numuneler alındı. Numune sonuçlarının 3-4 gün içinde çıkacağını belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa bakanlığımızın mevzuatları gereği cezai yaptırımlar ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Firma yetkilisi ise nasıl olduğunu bilmiyoruz diye açıklama yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, 2016 ve 2017 yıllarında yaptıkları denetlemelerde 112 üründe GDO tespit ettiklerini söyledi. 

Adana'da üretilen "P..." marka ile satılan ekmek katkı maddesinin analizinde GDO'lu soya maddesi çıktığına ilişkin Hürriyet Gazetesi'nde bugün yayımlanan haber üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri alarma geçti. GDO'lu soyanın insan beslenmesinde kullanımının yasak olması nedeniyle sabah erken saatlerden itibaren kent merkezi ve ilçelerde 30 ayrı ekip, tüm fırın, market, ekmek fabrikası ve pastanelerden numune aldı. Uzman ekiplerin aldığı numuneler incelenmek üzere laboratuvara gönderildi. Fırıncılar, ekmek katkı maddelerini dışarıdan temin ettiklerini söylerken, kesinlikle pide ve somun gibi ekmeklerde bu tür katkı maddelerini kullanmadıklarını ileri sürdü. Bu arada, aynı katkı maddesinin bazı marketlerde de satılmakta olduğu öne sürüldü. 

‘NUMUNELER ALINIYOR, SONUÇ BEKLENİYOR’

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Numuneler alınıp sonuçlar çıkmadan herhangi bir açıklama yapmak doğru olmayabilir. Bu yüzden numunelerin sonuçlarını beklemek gerekiyor. Özellikle bahsi geçen ürününün piyasada ekmek geliştirici olarak var olduğu iddia ediliyor. Konuyla ilgili de özellikle hem mamül konusunda, hem de ürünün sağlandığı, soyayla ilgili bir iddia var, soyayla ilgili ürünün geriye doğru izlenebilirlik yönüyle şu an takibi yapılıyor. Çok erken 'şudur' demek bizi ve kurumumuzu ve ilgili firmayı sıkıntıya sokacağından numunenin tamamen sonuçlanmasını beklemek durumundayız. Numunelerin 3-4 gün içinde sonuçlarına ulaşırız. İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa da bakanlığımızın mevzuatları gereği cezai yaptırımlar ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız."

ÜRETİCİ FİRMA: NASIL OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Ekmek katkı maddesini üreten firmanın yetkilisi de açıklama yaparak, kendilerinin sadece dışarıdan aldıkları malzemeleri birleştirerek piyasaya sürdüklerini söyledi. Soyadını açıklamak istemeyen Osman adlı yetkili şöyle konuştu: “Biz ekmek katkı maddesinde kullandığımız malzemeleri kendimiz üretmiyoruz. Bunları dışarıdan satın alıyoruz. Bu aldığımız malzemelerde içinde GDO olmadığına dair elimde belgeler var. Gelip kontrol için örnekler aldılar. Biz de tekrar analiz yaptırıyoruz. Nasıl olduğunu bilmiyoruz. Eğer böyle bir şey varsa aldığımız yerlerden bulaşmış olabilir. Süreç devam ediyor.” (DHA) 

BAKAN ÇELİK: 112 ÜRÜNDE GDO TESPİT EDİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldığını belirterek, "Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır" dedi. (DHA)

{{312887}}
 

ÖNCEKİ HABER

Eğitimcilerden Baykal'a 'Neden ihraç edildik' dosyası

SONRAKİ HABER

Bakanlar Kurulu, Saray'da toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...