21 Haziran 2012 09:02

Nükleere karşı mücadeleyi yükseltme kararlılığı

16 Haziran 2012 tarihinde Mersin’de Nükleer Karşıtı Kongre gerçekleştirildi. Kongrede birçok kitle örgütü, sendika, meslek örgütü, parti ve kişi nükleer karşı mücadelede deneyim, birikim, mücadele birliği iradelerini paylaşmak, nükleer karşıtı direnişi yükseltmek ve toplumsal dayanışma içinde h

Nükleere karşı mücadeleyi yükseltme kararlılığı
Paylaş

BİRÇOK İLDEN KATILIM SAĞLANDI

İstanbul, Denizli, Samsun, Ankara, Sinop, Mersin, Antalya, Adana, Diyarbakır, Bursa ve Kocaeli Nükleer Karşıtı Platform temsilcilerinin katıldığı nükleer karşıtı kongre 100’ün üzerinde temsilciyle yapıldı. Kongrede, nükleer karşıtı mücadelenin, AKP’nin ve sermayenin karşısında toplumun demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesi olarak biçimlenerek geliştirilmesi gerektiği kararlığı vurgulandı. Kongre bileşenleri bu bağlamda ülkede gerçekleştirilmeye çalışılan nükleer santral projesinin, ülkedeki ve dünyadaki  sermaye birikimine dayalı enerji yatırım politikalarının bir devamı olduğunu ve bu projeden bir an önce vazgeçilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ GÖZETEN MÜCADELE

Kongre bileşenlerinin nükleer karşıtı mücadele sürecinin yükseltilmesi için toplumsal demokrasi kültürünün içselleştirilmesi ve “Ben yaptım oldu” tarzı siyasal iktidar tavrına karşı toplumun geniş kesimlerinin siyasal, ekonomik ve kültürel haklarını gözeten bir çerçeve içinde mücadelenin genişletilmesinin gerekliliğini belirtti.

Kongrede dünya ölçeğinde giderek artan savaş ve kriz koşullarının yarattığı yoksulluk politikaları gözetilerek, kirli, pahalı ve yok edici bir nitelik taşıyan bu projelere karşı direnmenin temel bir hak ve ödev olduğu belirtilerek; nükleer karşıtlarının, tabandan bir demokrasi talebiyle nükleer enerjiye, silahlara, nükleer savaşa, nükleer atıklara karşı barışı talep eden, ekolojik değerleri koruyan ve toplumsal geleceğin varlık koşullarını gözeten bir örgütlenme modeli yaratma kararlığı sergilendi.

NÜKLEERSİZ BİR DÜNYA ÖZLEMİ İÇİN

Kongre bileşeni örgütler, ekolojik yok oluşla, toplumsal sorunları  bir arada değerlendirirken aynı zamanda nükleer krizden en çok zarar gören kadınların, çocukların, engellilerin, yoksulların korunması ve haklarının inşa edilmesi açısından da nükleersiz bir dünya özlemi için karar alma süreçlerinin demokratikleştirilebilmesine yönelik çalışma ilke ve usullerinin yeniden gözden geçirilmesine yönelik kararlı ve direngen tavrını karar metni haline getirdi.

Kongre bileşenleri, Eş güdüm toplantıları, kongreler, konferanslar gibi toplumun ve yerel NKP bileşenlerinin etkin ve bir arada olabileceği örgütlenme araçlarını en iyi şekilde harekete geçireceğini belirtti. Bunlarla birlikte mücadelenin, hukuki,  sosyal ve kültürel alanlarda olduğu kadar alanlarda da yapılması için daha fazla kişinin ve örgütün bir arada hareket etmesini sağlayacak yol haritasını çıkartarak, önümüzdeki süreçte ortak eylem alanlarının geliştirilmesi için her kurum ve bireyin sorumluluk alması gerektiğini hatırlattı. (MERSİN)

ÖNCEKİ HABER

MMO: Güneş enerjisinden faydalanmalıyız

SONRAKİ HABER

Kadınlar tacizin peşinde, baro kadınların!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...