20 Mart 2017 08:20

‘Türkiye ekonomisi bozulma süreci içerisindedir’

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, “Türkiye ekonomisi bozulma süreci içerisindedir’ dedi.

Paylaş

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, “Türkiye ekonomisi bozulma süreci içerisindedir. Kamusal alanda, siyasi ve ekonomik kurumların gücü, kalitesi ve hizmet üretme kapasitelerinde yaşanan zayıflama süreci devam etmektedir” dedi.

Ökmen, Türkiye ekonomisinde, kalıcı bir toparlanma sağlayacak, yatırımcılara yön işareti sunacak ve kapsayıcı bir ekonomik program oluşturacak kurumsal ortamın kaybolduğunu ve Türkiye ekonomisinde bozulma sürecinin başladığı belirterek, kamusal alanda, siyasi ve ekonomik kurumların gücü, kalitesi ve hizmet üretme kapasitelerinde yaşanan zayıflama sürecinin devam ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Güven ve güvenlik ortamlarının endişeli yapısının yatırımcılar nezdindeki iyimserliği engellediğini ifade eden Ökmen, “Ekonomik, sosyal ve hukuki alanlardaki yapısal reformların gerçekleştirilememesi büyümeyi uzun vadede geçmişte görülen ortalamasının altına düşürecektir. Öngörülebilirlik artırılmadan, Hükümetin ekonomik yavaşlamaya karşı aldığı önlem paketlerinin, uzun vadeli yapısal sonuçlar üretmesi mümkün değildir. Ayrıca bu önlemler genel ekonomik dengeleri bozma riski de taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Hukuksal alanlarda OHAL süreci boyunca görülen uygulamaların, ülke yönetim gücünde ve yatırımcı güveninde erozyona sebep olduğunu belirten Ökmen, bu durumun içeride ve uluslararası arena nezdinde Türkiye’nin yatırım atmosferini oldukça hırpaladığını ifade etti.

‘MERKEZ BANKASI SIKILAŞTIRICI PARA POLİTİKALARINDA GEÇİCİ UYGULAMALARA YÖNELMEMELİ’

Ökmen, küresel faiz oranlarının yukarı yönlü gidişatının geçici bir trend olmadığını, bu sebeple Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı para politikalarında geçici uygulamalara yönelmemesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Faiz ve kurda görülen yüksek volatilitenin esas nedeni, bağımsız bir para politikasının oluşturulmasına olanak sağlayan bir ortamın yok edilmesidir.  Kurumsal yönetimi ve araç bağımsızlığı OHAL koşullarına göre uyarlanıp şekillendirilen bu sıra dışı para politikası, Türkiye ekonomisinde faiz ve kurun birlikte enflasyonu beslediği garip bir duruma sebep olmaktadır. Zira, doğrudan faiz artırma özgürlüğü kalmamış bir merkez bankası fiyat istikrarına odaklanamaz.”

‘EKONOMİ DENGELERİNDEKİ BOZULMALAR KRİTİK EŞİK SEVİYELERİNE YAKLAŞMIŞ DURUMDADIR’

Türk Lirası'nın değerindeki oynaklık, yükselen enflasyon ve dış talepteki eksenin Türkiye dışına kaymaya başlamasının, büyüme üzerinde var olan baskıların daha da artmasına sebep olduğunu belirten Ökmen, “Hem arz hem talep yönünden ekonomi dengelerindeki bozulmalar kritik eşik seviyelerine yaklaşmış durumdadır. Üretkenlikte iyileşme sağlanamaması ve yavaşlayan bu üretkenlik artışı ile reel ücret artışları arasındaki çelişki düzeltilmeden ekonominin arz tarafındaki sorunlar çözülemez. Harcamalar tarafında da büyümenin sadece özel tüketime ve kamu harcamalarına dayanması sağlıklı bir durum değildir” açıklamasında bulundu.

‘HESAP VERİLEBİLİRLİĞİN AZALMASI MALİ DİSİPLİNİ AŞINDIRMAKTADIR’

Yıllardır sürdürülen mali disiplinin, Türkiye ekonomisinin olumsuz dış şoklara karşı hassasiyetini azaltan temel faktörlerden birisi olmaya devam ettiğini söyleyen Ökmen, “Büyük kamu projeleri için dövize endeksli olarak verilen gelir garantileri bütçe dengelerini bozabilecek önemli risk unsurudur. Ayrıca kamu harcamalarındaki şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin giderek azalması da mali disiplini aşındırmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘REFERANDUM SONRASINDA RİSK PRİMLERİ BİR MİKTAR DAHA DÜŞECEK’

Ökmen, açıklamasında yaklaşan referandum sürecine ilişkin, “Uzun süredir devam eden siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik hali, sonuç ne çıkarsa çıksın referandum sonrasına da sarkacaktır. Ancak bu olumsuzluğa rağmen referandum sonrasında risk primlerinin bir miktar daha da düşeceğini, sermaye girişlerinde yeniden bir canlanma yaşanacağını ve ekonomideki yön arayışının bir miktar daha netleşeceğini yüksek olasılık içerisinde bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Newroz ateşi eşitlik, özgürlük ve 'Hayır' için yansın

SONRAKİ HABER

Yurt dışı üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,93 düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...