20 Mart 2017 08:04

EMEP: Newroz ateşi eşitlik, özgürlük ve 'Hayır' için yansın

EMEP'in Newroz mesajında, eşitlik ve özgürlük çağrısı yapılarak 'Newroz ateşi referandumda Hayır diyerek yansın' denildi.

Paylaş

Emek Partisi, tüm Ortadoğu halklarının Newroz bayramını kutlarken, Newroz ateşinin eşitlik ve özgürlük için yanması dileğinde bulundu. Açıklamada, "Newroz ateşi referandumda Hayır diyerek yansın" denildi.

Genel Başkan Selma Gürkan'ın imzasıyla yapılan açıklamada Newroz'u alanlarda kutlamak için büyük bedeller ödeyen Kürt halkının, 2017 yılında da Newroz'u yaygın tutuklama ve gözaltı operasyonlarıyla karşıladığı belirtildi.

Açıklama şöyle:

"Kürtlerin, çocukların beyniyle beslenen Dehaq’tan, zalimlerden kurtuluş umudunun simgesidir Newroz. Demirci Kawa’nın çekiciyle yazılan tarihin başlangıcı, Ortadoğu halklarının isyanı, neşesi ve bayramıdır. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün Ortadoğu halklarına kutlu olsun.

Newroz Pîroz be!

Her yıl bugünü alanlarda kutlamak için bedel ödeyen Kürtler 2017 Newrozu’nu da yaygın tutuklamalarla karşılıyor. Newroz kutlamaları için resmi başvuru yapan tertip komiteleri gözaltına alındı, kutlamanın hafta sonu yapılması talebi geri çevrildi ve katılımın kasıtlı olarak azalması öngörülerek ancak işgünü içinde yapılması koşuluyla izin verildi.

Newroz’a yönelik bu yasakçı tutumlar yeni değildir. Ama her yıl, yasaklamalara rağmen, en zor koşullarda bile Newroz ateşi öldürülme pahasına, tankların altında ezilme pahasına yanmıştır. Yanmaya da devam edecektir.

 2015 seçimlerinde istediği oranda oy alamayan ve seçimleri tekrarlamak için elinden geleni ardına koymayan Hükümet, o zamandan bu yana çözüm masasını devirmiş ve şiddet politikalarına geri dönmüştür. HDP’nin eş genel başkanlarının, birçok milletvekilinin ve binlerce siyasetçinin tutuklandığı, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınıp belediyelere kayyım atandığı, Kürt nüfusun yerleşim bölgelerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında sivil, kadın, çocuk demeden yüzerce insanın öldürüldüğü, halkın göçe zorlandığı bu zaman zarfında, bu ülkede yaşayan halkların arasına da milliyetçilikle örülen bir duvar yükseltilmeye çalışılmıştır.

Bu yıl Newroz bu tablo içinde ve OHAL koşullarında kutlanmaktadır. OHAL ilanından beri çok sayıda basın yayın organı kapatılmış, Hükümetin beğenmediği gazeteciler ya gözaltına alınmış ya da tutuklanmıştır. Mahkemelerde basın davaları birikmiş durumdadır. Özgürleşmenin simgesi olan Newroz’a baskının, yasakların egemen olduğu bu siyasal koşulların gölgesinde girilmektedir.

Hükümetin siyasi tasarruflarına itiraz eden seslerin işitilmemesi için her yöntem denenmektedir. Anayasa değişikliğinin referandumdan geçebilmesi için AKP Hükümeti, Kürt nüfusun bir kısmının yerinden edilmesinden, ortak acıları yansıtacak yayın organlarının kapatılmasından “lütuf” devşirmeye çalışmaktadır.

Ancak vaktiyle hiçbir buyurgan baharın gelmesini ve halkların mücadelesini engelleyememişti. Hiçbir buyurganın emrine amade olmayan Newroz ateşi KHK’lerle ve OHAL’le de sönmez. Referanduma sayılı günler kalmışken zor ve şiddet politikalarını daha rahat uygulayabilmek için halktan “evet” oyu talep eden ve, “tek adam yönetimine Hayır” diyenleri de mümkün olduğunca susturmak isteyen siyasi iktidarın hiçbir oyunu Newrozları bastıramayacaktır.

Newroz ateşi referandumda Hayır diyerek yansın.

Newroz, halkların eşit ve özgür bir biçimde bir arada yaşayacağı, Kürt sorununun demokratik çözümü için bir başlangıç olsun.

Newroz kutlu olsun.

Pîroz be!" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP hapishanelerdeki çocuk intiharlarını Meclis’e taşıdı

SONRAKİ HABER

‘Türkiye ekonomisi bozulma süreci içerisindedir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...