20 Mart 2017 00:35

ÇAYKUR’da TİS süreci yine işçilerden kaçırılıyor 

Rize'de bulunan ÇAYKUR Fabrikası işçisi, Evrensel'e yazdığı mektubunda, TİS sürecine değindi.

Paylaş

Bir grup ÇAYKUR işçisi
Rize

HAK-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası, hükümetten, bakanlardan ve yerel yöneticilerden aldığı destekle ÇAYKUR’da üçüncü kez TİS masasına oturuyor. Ancak ÇAYKUR işçisi daha önceki TİS süreçlerinde yaşamış olduklarından farklı bir süreci yaşamıyor. Üç dönemdir TİS taslağı hazırlanırken, ne işçilere ne de temsilcilere soruluyor. İşçiler nasıl bir sözleşme imzalandığını ancak TİS bağıtlandıktan aylar sonra görme imkanına sahip oluyorlar. Tek Gıda-İş ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında süren ve sözleşme imzalanmamasına neden olan yetki tartışmaları ve mahkeme süreçleri sırasında yaşanan hak kayıpları ise hâlâ karşılanmış değil. Eskiden karayolu çalışanları ile aynı ücreti alan işçilerin ücreti, şimdi yarısı kadar. İşçiler seyyanen zamla bu farkın kapatılmasını istiyor. Oysa işçilerin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kurumdaki teknik elemanların ayrıca ele alınması talebi de var. Öz Gıda-İş kayıpları telefi edecekleri sözünü verdi ama bugüne kadar bir adım atılmış değil. 

SÖZLEŞME KİMİNLE YAPILACAK?

Şimdi 2017-2018 yılını kapsayacak sözleşme süreci başladı ve kafalar karışık. TİS süreci 1 Ocak itibarıyla başlamış olmasına rağmen sendikadan bir açıklama ve bilgilendirme yapılmadı. Üstüne üslük ÇAYKUR Varlık Fonu’na devredildi. Toplu İş Sözleşmesi kiminle yapılacak belli değil. Öz Gıda-İş ilk iki sözleşme için “İstediğimiz hazırlıkları yapamadık” demişti. Ancak bu sözleşmede de “Taleplerimizi karşılayacak bir sözleşme yapacağız” demiyorlar. TİS ile ilgili soruları “Çalışmamız var fakat ne kadar etki yapabileceğimizi biz de bilmiyoruz” diye yanıtlıyorlar. “İşçi arkadaşlarımızla paylaşacak mısınız?” sorusuna ise cevap alınmıyor. 

İşçilerin yetkili sendikadan beklentileri TİS süreciyle ilgili bilgilendirme yapılması. “Nasıl bir taslak hazırlandı, taslakta neler var? Zam talepleri neye göre belirlendi? ÇAYKUR fabrikalarındaki taşeron ve kısmen özelle devredilen alanlarla ilgili neler talep edildi? Mevsimlik işçinin kadro sorunu nasıl çözülecek?” İşçileri yanıt bekledi soruların bir kısmı. DİSK/Gıda-İş Sendikasının daha önceki sözleşme dönemimde yapmış olduğu TİS taslak anketleri soruların oluşmasında etkili oldu.

OY TAHVİL EDİLİYOR

Bu sorulara yetkili sendika tarafından yanıt verilmezken, bir yandan da sözleşme üzerinden oy tahvil edilmeye çalışılıyor. “Eğer iyi bir sözleşme istiyorsanız 16 Nisan referandumunda evet diyeceksiniz” propagandası yapılıyor. Referandum sonrası çay toplama mevsimi başlayacak. Gerek ÇAYKUR işçilerinin TİS süreci, gerekse çay üreticileri taban fiyat tespit süreci 16 Nisan referandumunda hükümetin elinde koz olarak duruyor. Ancak şurası su götürmek bir gerçek: Çay üreticileri ve ÇAYKUR işçilerinin sorunları katlanarak büyümeye devam ediyor. 

Az çok bunun farkında olanlar, süreci başka yanlarıyla tartışmaya açmış bulunmalarına rağmen, henüz çok cılız ve zayıf tartışmalar olarak sürüyor. ÇAYKUR işçisi bu sözleşmeden beklenti içine girmiş durumda. Ama bu güne kadar gözüken, bu sözleşmenin diğer sözleşmelerde bir farkı olmayacağı. Öz Gıda-İş Sendikası yöneticilerinin yaptıkları açıklamalar ve topu taca atmaları, sürecin çok iyi ve işçinin kazanımı yönünde bitirileceğini göstermiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Sermaye anayasasına karşı işçilerin anayasası!

SONRAKİ HABER

Avrupa’yla gergin, el Bab’da mahsur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...