18 Mart 2017 23:11

Mısır’da diktatör serbest kalıyor işçilere hapis isteniyor

Devrik Diktatör Mübarek'i cezaevinden çıkaran savcılar, eylem yapan ve grev hakkını kullanan bağımsız sendikalara üye işçiler için hapis istiyor.

Paylaş

Mısır'da 2011’deki halk ayaklanması sırasında güvenlik güçlerinin onlarca kişiyi öldürmesinden sorumlu tutularak hapse atılan Devrik Diktatör Hüsnü Mübarek’i cezaevinden çıkaran savcılar, eylem yapan ve grev hakkını kullanan işçiler için hapis istiyor. 

Hüsnü MübarekMübarek sonrası kurulan bağımsız sendikalara üye onlarca işçi, grev yaptıkları için gözaltına alarak haklarında davalar açılıyor. Özellikle son bir yılda yargılanan işçi sayısında büyük artış olduğu gözleniyor. Bu işçilerden 19’u Süveyş’te petrol ürünleri üreten IFFCO çalışanları. Aralık 2016’da işçiler ile yöneticiler arasındaki ücret uçurumunu protesto etmek için gösteriler düzenlendi ve greve gidildi. Polisin saldırdığı eylemlerde gözaltına alınan işçilerden 19’u hakkında dava açıldı. Mahkemeler işçileri serbest bırakırken savcılar kararlara itiraz ederek tutuklamada ısrar ediyor. Şirket yöneticileri de işçiler hakkında isyan ve şiddet suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Geçtiğimiz perşembe günü Suveyş’te gerçekleşen son duruşmada savcılık, işçileri ‘Dğer işçileri greve kışkırtmakla’ suçladı. 

YENİ SENDİKA YASASI İHTİYACI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de özellikle bağımsız sendikalarda örgütlü işçiler üzerinde baskılara son verilmesini istedi. Geçtiğimiz aylarda gözaltına alınan ve haklarında dava açılan işçiler hakkında suçlamaların derhal düşürülmesini talep eden örgüt, Mısır parlamentosunun da mevcut sendika yasasını yenilemesini, bağımsız sendikaların yasallaştırılmasını ve grevin suç olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti. 

2011 ayaklanmalarının ardından Mısır’da bağımsız işçi sendikaları kurulmaya başlamış ve büyük etki yaratmışlardı ancak Mübarek sonrası hükümetler bağımsız sendikaları yasal kabul etmediler. HRC, hükümetin tanıdığı ‘yasal’ sendikaların ise 11 yıldır seçime gitmediklerine ve sendika başkanlarının hükümetler tarafından atandığına dikkat çekiyor. 

MAHKEME ‘YASAYI YENİLEYİN’ DEDİ

HRW’nin raporuna göre geçtiğimiz haziran ayında bir idari mahkeme, yürürlükteki 1976 tarihli sendika yasasının işçilerin ihtiyaçlarını karşılamadığı gerekçesiyle gözden geçirilmesine karar verdi. Ancak Anayasa Mahkemesinin henüz konuyla ilgili kararını açıklamadığı belirtildi. 2011’den bu yana 700 yasa ve yasa değişikliği onaylayan Mısır parlamentosu sendika yasasını çıkaramadı. 

Öte yandan Mısır’da hükümet, IMF’nin dayattığı ekonomik reform nedeniyle geçtiğimiz üç ay boyunca tüketim mallarına üst üste zam yaptı. Zamlar özellikle düşük gelirli Mısırlıları etkiledi. Mısır lirası da büyük değer kaybetti. Enflasyon ise yüzde 29’un üzerine çıktı. 

Ekmek ve benzindeki devlet sübvansiyonunu çeken hükümet başta yoksul mahallelerden olmak üzere büyük tepkiyle karşılandı. Ekonomik sıkıntılar yaşayan Mısır’da işçi ve emekçi eylemlerinin artması bekleniyor.

İŞÇİLERE YÖNELİK SON SALDIRILAR

- Mayıs 2016’da ücretlerine zam ve güvenlik önlemi talep eden Savunma Bakanlığına bağlı İskenderiye Tersanesi’nde çalışan işçiler gözaltına alınarak tutuklandı. İşçiler askeri mahkemede yargılanıyor. 

- 2014’te çıkılan grev gerekçesiyle Eylül 2016’da Kahire Otobüs İşçileri Sendikası liderleri gözaltına alındı. 5’i için savcılar 2 yıl hapis ve 100 bin Mısır lirası (yaklaşık 6 bin 200 dolar) para cezası istiyor.

- Toplam 20 bin çalışanıyla ülkenin en büyük tekstil şirketlerinden olan Misr İplik ve Dokuma Şirketi işçileri şubat ayında 5 kadın işçinin gözaltına alınmasını ve protesto etmek için iki günlük greve çıktı. İşçiler ikramiye hakkı ve yüzde 10 zam talebiyle mücadele ediyorlardı. 

- 2017 Ocak ayında Suveyş’teki IFFCO şirketine bağlı petrol ve sabun fabrikası çalışanı 19 grevci işçi aralık ayındaki grevleri nedeniyle, üretimi durdurma ve greve çıkma gerekçesiyle gözaltına alınarak haklarında dava açıldı. Mahkeme suçlamaları düşürse de savcılar karara itiraz etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’dan referandum manzaraları

SONRAKİ HABER

SİT alanları yağmaya açılıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...