21 Haziran 2012 06:51

Umuttu kâbus oldu

6 hafta önce Manisa Alaşehir’de Türkerler Şirket Grubuna ruhsatlı bir jeotermal sahada açılan derin sondaj kuyusundaki jeotermal akışkanın denetimden çıkması ile püskürmeler ve patlamalar yaşanmıştı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Jeoloji Mühendisleri Odası önceden yaptıkları tüm uyarılara rağmen hala &

Umuttu kâbus oldu
Paylaş

Açıklamada geçen süre içinde başta Alhan köyü ve çevresi olmak üzere geniş bir alanda çevre ve insan sağlığının tehdit edildiği vurgulandı. Temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji, yetkili şirketlerin yeterli teknik altyapıyı sağlamaya razı olmamasından ötürü köylüler için adeta bir kâbusa dönüştü.

‘DERHAL ÖNLEM ALINMALI’

Jeoloji Mühendisleri Odası’nda bugün gerçekleşen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Alim Murathan, patlamalar sonucu çevreye ağır metal yüklü ve çevre için kirlilik yükü getiren sıcak sular yayıldığını söyledi. Bu suların yer altı suyuna karışmaya başladığını ifade ederek derhal denetim altına alınması gerektiğini kaydetti.

Ruhsat sahibi Türkerler Şirket Grubunun bu konuda gereken uygulamaları yapmamasını da eleştiren Murathan, “Duruma İdare tarafından el konulup sahadaki işlemler ruhsat sahibi hesabına idare tarafından yaptırılmalıdır. Bu sorunun çözümünün daha da gecikmesi, hem Gediz Havzası’na giderilemez zararlar verecek hem de temiz ve yenilebilir bir enerji kaynağı olan jeotermal enerjinin gelişmesinde yurt çapında bir duraklamaya neden olacaktır” diye konuştu.

İÇME SULARINA KARIŞMASI AN MESELESİ!

Alaşehir Alhan köyünde jeotermal kuyunun bulunduğu sahada, akışkandan alınan su örneklerinde, akışkanın bor ve arsenik değerlerinin yüksek olduğunun tespit edildiğini dile getiren Murathan, “Sahaya en yakın sulama ve içme suyu kuyularındaki su örneklerinde ise, henüz zehir yüklü kirliliğin içme ve kullanma kuyularına etki etmediği anlaşılmaktadır” dedi. Ancak akışkanın hareket hızı ve dağılımına bağlı olarak kısa sürede ovadaki yer altı suyuna karışmasının an meselesi olduğunun altını çizen Murathan, akışkanın derhal denetim altına alınmasının zorunlu ve yaşamsal olduğunun altını çizdi.

‘MEVZUAT DEĞİŞMELİ’

Ardından konuşan Jeotermal Çalışma Grubu başkanı Tahir Öngür, Türkiye’de daha önce bu boyutta bir tehlike yaşanmadığına dikkat çekerek, “ Jeotermal kaynaklar yasasında sondajın nasıl yapılacağına ilişkin yaptırımlar ve kurallar düzenlenmemiş.  Bu mevzuatın değişmesi ve bu konuda odanın da etkin rol oynaması gerekir” diye konuştu.

Basın toplantısının ardından oluşturulan heyet, incelemelerde bulunmak üzere Manisa’ya doğru yola çıktı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gül'le görüşmek isteyen işçiler gözaltında

SONRAKİ HABER

Geleceğin Mühendisleri projeleri ile Ankara’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...