18 Mart 2017 10:02

Gürkan: Ortak mücadele 16 Nisan'ı aşmalı

İzmir’de sendika temsilcileriyle bir araya gelen EMEP Genel Başkan Gürkan, referanduma yönelik birlikteliliklerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Paylaş

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği ile ilgili halk oylaması öncesinde İzmir'de DİSK, Türk-İş ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri ve üyeleri ile bir araya geldi. 

'Emekçiler Hayır'ı Örgütlüyor' çağrısıyla Bayraklı Havuzlu Cafe'deki buluşmada konuşan Selma Gürkan, referandumdan 'evet' çıkması durumunda, işçilerin ve kamu emekçilerinin kıdem tazminatı ve iş güvencesi gibi kazanılmış haklarının tasfiyesinin hızlanacağının altını çizerek  "Hükümet nasıl bir siyasal toplumsal düzen yaratmak istiyorsa aslında bu dönem o uygulamalarını fiili olarak uyguluyor.  Toplumsal mücadele ile özgürlük ve hak arayışının olmadığı bir düzen yaratılmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanı kararnamesi ve OHAL her türlü yasaklamayı mümkün bir kılan bir yetkidir. Tek bir emirle 'sendikalar yasadışı faaliyet yürütüyor' diyerek kapatılabilecek" dedi. 

Toplumun geniş kesimlerinin gelecek kaygısı taşıdığını söyleyen Gürkan "Hükümetin uyguladığı politikaların kendilerini etkileyeceğini biliyor. Önümüzdeki dönem işçiler ve emekçiler içerisinden geniş bir mücadele başlayacaktır. Bugün 'hayır' için yaptığımız her çağı işçilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması için yapılan bir çağrıdır. İş güvencesinin sağlanması, grev yasaklarının kalkması, kadın cinayetlerinin bitmesi, Kürt sorununun demokratik çözümünün sağlanması, yanlış dış politikaların bitmesi, gençler için gelecek çağrısıdır" dedi.  

Geniş bir kesimin hayır dediğini de hatırlatan Gürkan şunları söyledi "Sandıktan hayır çıkarsa bu dediklerimizi yapmak için mücadele edeceğiz. Daha ileriden mevzi kurup çalışmalarımı yürüteceğiz. Dolayısıyla önümüzdeki dönem referandumla birlikte demokratik bir Türkiye'yi nasıl kurabilmenin tartışmalarını yapacağız. 16 Nisan'a kadar sandığa hayır oyu atmak sandıkları korumak gibi görevimiz var ama 16 Nisan'dan sonra şu andaki kurulan birlikteliliklerin daha da genişleyerek devam ettirme gibi bir görevimiz var" 

'KARARSIZLARA YÖNELİK ÇALIŞMA YÜRÜTMELİYİZ'

Daha sonra konuşan KESK Haber Sen Şube Başkanı Ali Yılbaşı "Ciddi bir kararsız kesim var. Kararsız kalmalarının sebeplerinden biri de her sonuçta AKP'nin sandıktan çıkıyor olması. Seçimle değişmeyeceği etkisi oluşmuş. Kararsızların etkisinin çok olacağını düşünüyorum ve karasızların algısının değiştirmesine yönelik bir çalışma yapmalıyız. AKP'nin yarattığı yenilmezlik algısının değiştirilmesi gerekiyor" dedi. 

DİSK Genel İş Sendikası İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Kemal Köroğlu şunları söyledi "Bizler bundan sonra neler yapacağız onu konuşmalıyız. Herkesin kendine göre hayır dediğini biliyoruz. Şube olarak bu maddelerin işçiler açısından sonuçlarını anlatan çalışmalar yapıyoruz. AKP'ye oy veren kesimlerle bir araya geliyoruz ama sendikalar olarak bir araya gelip mücadele etmeliyiz". 
 
DİSK Gıda İş Ege Bölge Temsilcisi Gürsel Köse de "Evet çıkarsa daha refah olacağı algısını yaratıyorlar ama anlatınca insanlar bize hak veriyor. 15 yıldır zaten bunlar yönetiyor ülkeyi ve sanki kendileri yönetmiyormuş gibi yeni Türkiye için evet diyorlar. İkna ettiğimiz işçiler '16 Nisan'dan sonra ne olacak, sizin söyledikleriniz olacak mı' dedikleri zaman biz de birlikte mücadele etmezsek olmayacağını vurguluyoruz. Ayrılmadan birlikte mücadele etmeliyiz" dedi. 

Türk İş Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil Hüner de şunları söyledi "Anayasanın sadece 18 maddesi değişmiyor. Anayasanın 18 maddesi dışında 7227 madde cumhurbaşkanı oyanına verilecek. Bu kez evet dersek ömür boyu hayır deme şansımız olmayacak. Bundan sonra bir seçim daha olmayacak. Gizli maddelerde bunları anlıyorsunuz". 

BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven ise "Ne demokrasi açısından ne barış açısından hiçbir ilerleme olmadığını biliyoruz. İşçilerin dahil olmadığı alanlarda demokrasinin olmaz. OHAL hakların ortadan kaldırılması için devem ediyor. Bu gün faşizm inşa edilmeye çalışılıyor bizlerin iş yerlerinde buna karşı ortak mücadele etmesi lazım". 

SES İzmir Şube Eş Başkanı Hülya Ulaşoğlu da "16 Nisan'dan sonra Türkiye bir anda değişmeyecek.  Bizler taban olarak haklarımıza sahip çıkmazsak hayır çıksa bile yavaş yavaş haklarımız gidecektir. Bizlerin bu yüzden iş yerlerinde çalışmalar yapmalıyız. Evet de hayır da çıksa bizler her koşulda çalışması lazım" dedi.

‘MUHAFAZAKAR KESİME DE ANLATMALIYIZ’

Mahmut Çelik (İZENERJİ İşçisi): Tekel direnişi bize çok şey öğretti önce tarikatlar ile bölmeye çalıştılar sonra 4C ile bölemeye çalıştılar. Cumhurbaşkanı işine gelince anayasayı tanımıyor. Muhafazakar kesimlere aslında başkanlık sisteminin anlatılması gerekiyor. 

Savaş Aydoğan (Sağlık İş DEÜ İşyeri Temsilcisi): Bugüne kadar AKP'ye oy veren arkadaşlarımız artık ikan oldu. AKP'nin vaatlerinin gerçekleşmeyeceğini anladı. Eskiden taşerona kadro diyorlardı o olmadı şimdi ise saldırılarla gündem geliyor. Maddeler bize ne getirecek ne götürecek anlatılmıyor. İşçilere değişikliğin neler getireceğinin anlatılması lazım. Ama onlar kendi aralarında kavga ediyorlar.


 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu toplumsal cinsiyet çalıştayı düzenledi

SONRAKİ HABER

Annesi darbedilen Saçılık, basın toplantısı düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...