18 Mart 2017 01:51

Ne 8 Mart’ta fikrimizi sordular ne sözleşme görüşmelerinde

Filiz Tali, Evrensel'in Toplu İş Sözleşmesi ekine TİS sürecinde kadınları yazdı.

Paylaş

Filiz TALİ
Bursa

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Bursa’da 7 kız kardeşimizi toprağa verdik. Türk Metal’in 8 Mart’ta Ankara’da düzenlediği Kadın Kurultayına gitmek için 7 Mart’ta yola çıkan otobüslerden, Delphi ve Yazaki işçilerini taşıyanı İnegöl’de devrildi. 7 kız kardeşimiz burada can verdi, 39 kardeşimiz de yaralandı. 

İşte o acı gün, ölüm haberi duyulur duyulmaz TOFAŞ’ta çalışan bir kadın işçi aradı beni. “Abla bizim araçlardan biri çok fena kaza yapmış. Kadın işçilerden hayatını kaybedenler var. Bizi Bozüyük’te bekletiyorlar. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak gelecekmiş. TOFAŞ’tan gelen işçilerin Ankara’ya devam edeceklerini söylüyorlar. Fakat biz gitmek istemiyoruz” dedi. Arkadan “Bizi evlerimize götürün”, “Gitmek istemiyoruz” çığlıkları ve ağlama sesleri geliyordu. Bir gün sonra yapacağımız 8 Mart etkinliğinin çalışmasını ve çağrılarını yaparken aldığımız bu haberle yüreğimizi dağlandı. Yedi eve ateş düşmüştü ve ağır yaralılar vardı. 

CUMHURBAŞKANI KONUŞSUN DİYE

Böyle mi olmalıydı? Dünyanın ve Türkiye’nin her yerinde 8 Mart etkinlikleri yapılırken, kadınlar bulundukları yerlerde taleplerini dile getirirken, Türk Metal neden kadın işçileri toplayıp Ankara’ya götürmüştü? Geçen yıllarda yapılan kurultaylarda bu sorunun yanıtı var. Türk Metal her 8 Mart’ta olduğu gibi bu yıl da “kadın kurultayı” adı altında asıl olarak Cumhurbaşkanının kadın işçilere sesleneceği bir etkinlik düzenlemişti. 

8 Mart’ı yasaklamaya çalışanlar kadınlara ne anlatacaktı! 8 Mart’ın resmi tatil ilan edileceğini mi, eşit işe eşit ücret uygulanacağını mı, gece mesailerinden dönen kadınların evlerine uzak mesafelerde bırakılması gibi sorunlarının giderileceğini mi, metal gibi ağır işkollarında çalışan kadın işçilerin bile emeğinin erkek işçilerinkiyle eşit değerde görülmemesi durumunu tersine çevrileceğini mi, yok sayılan kadınların eşitlik taleplerinin karşılanacağını mı... Tabi ki hiçbiri. Ve kadınlar kendi taleplerini karşılamayan bu etkinliğe, istemleri dışında katılıyor, katılmak zorunda kalıyordu. 

Tepkiler artıp, etkinlik iptal edilince kadınlar geri döndü. Ben de Ankara’ya gidecek olan bir TOFAŞ işçisi bir kadının evine taziye ve geçmiş olsuna gittim. Kendisinin dahi nasıl bir etkinliğe gideceğinden haberinin olmadığını, sadece son günlerde yoğun mesaiye kaldıklarını, bu etkinliği de bir tatil, dinlenebileceği bir gün olarak düşündüğünü söyledi. Sözler ağzından döküldükçe öfkeleniyor, sendika temsilcilerinin hiçbir şey konuşmadığını anlatıyordu. Üzgün olduğunu söylerken gözleri doluyordu. 

SENDİKA TEMSİLCİLERİ KADIN İŞÇİLERİ AŞAĞILIYOR 

Söz fabrikadaki koşullara geldi. İş kazalarının olduğunu, önlem alınmadığını anlattı. Kadın işçilerin “Şu borcumu bitireyim işi bırakacağım” diye konuştuklarını ve kendisinin de aynı düşüncede olduğunu dile getirdi. Sendikanın yakın zamanda toplusözleşme görüşmelerinin başlayacağını ifade eden kadın işçi, TİS’le ilgili de herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Soru sordukları sendika temsilcisinden ise “Siz o güzel küçük kafanızı bu işlere yormayın. Sendika en iyisini düşünür” yanıtını almışlar. Bu sözlere tepkili: “Bizleri 8 Mart etkinliğine götürürken bir şey söylemeyenler sözleşme hakkında da hiç bir şey söylemiyor. Fakat bizden sürekli iyi bir üretim istiyorlar. Bunu da her vesileyle dile getiriyorlar. Biz toplusözleşmeden taleplerimizin karşılanmasını, kadın olarak yaşadığımız sıkıntıların bir an önce giderilmesini bekliyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Türk Harb-İş üyesi işçi: Görüş ayrımı yapmadan birleşmeliyiz

SONRAKİ HABER

Maden işçileri: Özelleştirme dursun, işçi açığı giderilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...