18 Mart 2017 01:45

Türk Harb-İş üyesi işçi: Görüş ayrımı yapmadan birleşmeliyiz

Türk Harb-İş üyesi işçi, Evrensel'in Toplu İş Sözleşmesi eki için TİS sürecine dair soruları cevapladı.

Paylaş

Askeri işyerleri, grev yasağı kapsamında. Ancak bu, geçmişte fiili mücadeleyle kazanım elde etmelerine engel olamamıştı. Mücadeleci sendikacılığın olumlu örnekleriyle dolu bir tarihe sahip olan Harb-İş, bugün işçilerin tepki gösterdiği bir sendika durumunda. Kamu sözleşmeleri kapsamındaki Harb-İş üyeleri, TİS süreci ve taleplerinden çok sendikalarını tartışıyor. Sendikacıların taleplerini desteklemekten çok engellediğini belirten Harb-İş üyesi bir işçi, “Haklarımız için siyasi görüş ayrımı yapmadan yan yana gelmeliyiz” diyor. 

TİS görüşmeleri yaklaşırken işyerlerinde durum nedir? Sendikanın tutumu nasıl, süreçle ilgili üyelere bilgi veriliyor mu?

Sendika, aslında mart ayında başlaması gereken görüşmelere haziran ayında başlayacağını duyurdu. Haziran ayında sivil bir yönetim gelecekmiş, “Askeri bir yönetimle görüşmekten daha iyi olur” diyorlar. Başka da bir açıklama yapılmadı. Formaliteden bir anket yaptılar, ama biz o anketlerin hiç dikkate alınmadığını geçen dönemlerden biliyoruz. Bundan başka da bir TİS çalışması yok. Geçen dönem taslak şube başkanlarından bile gizlendi. İzmir, Eskişehir ve İstanbul Avrupa Yakası dışındaki şube başkanları görüşmeler sırasında hiç görmedikleri bir sözleşmeye imza attılar. İşverenle el ele bir sendikacılık anlayışı var. Yönetime muhalif olan işçiler hemen cezalandırılıyor, sürgün ediliyor. Sendikanın şu andaki hali bu.

Sizin işçiler olarak TİS’ten beklentiniz nedir?

1999’dan beri bütün sözleşmeler yüzde 2-3 zamla bitti. Eskiden ücretler daha iyiydi, ama şimdi yeni başlayan uzman çavuş eski teknik personelden bile fazla alıyor. Eskiden subaylar, astsubaylar bordrolarını asardı panolara “İşçiler bizden fazla alıyor” diye. Şimdi hiçbiri bordrosunu göstermiyor. Halimiz perişan. Bu nedenle beklentimiz en başta ücretlerimiz yükselmesi. Elbette mücadeleci, işçisine sahip çıkan bir sendika istiyoruz. Sendika aidatı işçiden alıyor ama işvereni koruyor. Üyesini idareye ispiyonlayan bir yönetim var. İdareyle davalık olan işçi sendikaya muhalifse, sendika avukatları dava açmıyor. 

Sizce işçi haklarının bu kadar gerilemesinin nedeni nedir? 

Mücadele etmiyoruz. Uzun bir zamandır sözleşmelerle, çıkan yasalarla ilgilenmedi işçiler. 1989 Bahar Eylemlerinden beri sürekli geri gittik. Sendikalı işçi oranı giderek düştü. Mevcut sendikacılar da işçiye ihanet etti. Ama nereye kadar gidecek? Mesela metal işçileri Türkiye çapında greve çıktığında Harb-İş Sendikası destek olmadı. Biz işyerlerinden toplanıp gittik, 50-60 kişi. Giderken ufak tefek bir şeyler götürdük destek olmak için. Dayanışmaya ihtiyacımız var çünkü.

Sendikanız görüşmelerde ne talep edecek, biliyor musunuz?

Yüzde 10 isteyeceklerini duyduk, ama pek inandırıcı değil. Zaten şu andaki tutumu ile alamaz da. İşçiyi, üyeyi unuttular. 6.5 milyon lira borcu var sendikanın. 2015 genel kurulunun kararı ile üye sayıları düşük olan 8 şube kapatıldı ve malvarlıkları satıldı. Çok büyük bir meblağ eder bu. Ama borç azalacağına arttı. Pek çok harcama kaleminde de yolsuzluk olduğu ortaya çıktı. Peki, bu işçiyi nasıl etkiliyor? İncirlik’te grev kararı aldı sendika, ama grevi yürütecek para yok diye grev oylamasında “Hayır” oyu verdirdiler işçiye. İşveren demez mi “Sendika grev kararı alıyor, işçi greve hayır diyor” diye. Sendikayı düşürdükleri durum bu.

Peki, işçiler arasında bu durumun değiştirilmesine yönelik tartışmalar olmuyor mu? 

Eskiden herkeste “adam sen de” havası vardı. Pek ilgilenmiyordu kimse. Ama şimdi özellikle genç işçilerde bir mücadele isteği var. “Gidelim sendikayı işgal edelim, dağıtalım” falan diyorlar. Bir araya gelmek için çalışıyoruz. Bizde eskiden beri işçiler içinde bir sağ-sol bölünmesi var. Bu doğru değil. Sağcı olsun solcu olsun, siyasi görüşü ne olursa olsun bütün işçiler olarak birleşmeliyiz. Çünkü ücretlerimiz, çalışma koşullarımız giderek ağırlaşıyor. Bu nedenle de bütün işçi arkadaşlarla görüşmeye, işçi haklarını geliştirmek isteyen herkesle yan yana gelmeye çalışıyoruz. 

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri ve TİS

SONRAKİ HABER

Ne 8 Mart’ta fikrimizi sordular ne sözleşme görüşmelerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa