18 Mart 2017 01:22

Cam işçisi ayrı sözleşmeyi kabul etmez

Mersin'den Trakya Cam işçisi, Evrensel'in Toplu İş Sözleşmesi ekine grev için hazırlıklı olmaları gerektiğini yazdı.

Paylaş

Trakya Cam İşçisi
Mersin

Tüm emekçi dostlara selam;

Bildiğiniz gibi Türkiye’de olağan dönemlerde sözleşme süreci yönetmek zordur, bir de olağanüstü hal sürecinde sözleşme yapmanın veya yürütmenin zorluğunu anlamak hiç de zor olmaz sanırım.

Sevgili işçi arkadaşlarım, hükümet ve işverenler bu olağanüstü hal ve yaşanan krizi bahane ederek çalışanları işsizlikle, çalışmayanları da bir lokma ekmekle baskılamaktadır. Ülkemizde grevler milli egemenlik bahane edilerek erteleniyor. Geçmişte cam toplu iş sözleşmelerinin sonuçlanmaması sonucu çıktığımız grevler, her seferinde ertelendi. 

Ülke gündemini de fırsat bilen cam işvereni ilk defa masaya 1 TL teklifle ve içeriğine henüz ulaşamadığımız (neden saklanıyor onu da anlamıyorum) idari maddelerle geldi.

Sendikamız 3 TL teklifle gitti, onu da 2.5’ta revize etmiş. Bu rakamlar belirlendiğinde ne enflasyon artışı ne de doların yükselişi vardı. O günlerde dolar 3 liraydı şimdi 3.75 TL. Daha sözleşme görüşmeleri bile kayıplarla başlıyor.

Bize söylenen cam işvereninin idari maddelerde geçtiğimiz yıllarda değişen iş kanununun çeşitli maddelerini uygulamaya koymak isteği, bunda ısrarcı olduğu ve Trakya’da bulunan Otocam Fabrikasını gruptan çıkarmak isteğini sendikamıza bildirdiğidir. Sendikamız da bunun kabul edilemez olduğunu işverene bildirdiğini bir başkanlar kurulu açıklamasıyla duyurdu. 

Biz cam işkolunda aynı işletmede örgütlenerek mücadele ve kader birliği yapmış işçiler olarak hiçbir birimdeki işçi arkadaşlarımızdan ayrılmak istemiyoruz. Bugüne kadarki grev ertelemelerinin hep otomobil işverenlerinin isteği ile hükümet tarafından yapıldığını biliyoruz. Çünkü cam işkolundaki grev, stoksuz çalışan otomobil patronlarını da zora sokuyor. Biz bu oyunu görüyoruz. Her ne rüşvet verilirse verilsin cam işçisi toplusözleşmesini parça parça değil bir bütün olarak yapacaktır. 

Ülke gündemini fırsata çevirmek isteyen cam işvereninin bu tutumunu bir çalışan olarak kınıyorum. Zaten her fırsatta bizim karşımıza yatırım yapıyorum diye geliyor, ama cam işçisinin çalışma koşullarında iyileşme bir yana sürekli kötüleşme var. Gün geçtikçe ağırlaşan ülke ekonomisinin biz çalışanların belini büktüğü bir dönemde bu yapılanlar ve istenenler, bizimle dalga geçildiği anlamına geliyor.

Cam işçisi artık ekonomik olarak hep geriye gittiğini ve buna artık bir yerde dur demenin zamanı geldiğini söylüyor ve gerçek şu ki DÜNYA YERİNDEN OYNAR, İŞÇİLER BİRLİK OLSA... Birlik olmamız lazım. Birlik olmak için de şimdiden dayatmaları kabul etmeyeceğimizi ilan ederek, işyerlerinde greve hazır olmamız lazım. Grev hazırlığı için de her kısım ve birimden seçtiğimiz arkadaşlarımızdan oluşan işyeri komitelerimiz olmalı. 

Yaşasın sınıf dayanışmamız... 

Tekrar tüm emekçi dostlarıma sevgi ve selamlarımı sunarım.

ÖNCEKİ HABER

Yenişehir Cam işçisi: Grev hazırlıkları bugünden başlamalı!

SONRAKİ HABER

11 bin belediye işçisinin gözü sözleşmede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...