18 Mart 2017 01:07

B/S/H işçileri: Yaz aylarında fabrikalar hareketlenecek

Çerkezköy'den Tuncay Sağıroğlu B/S/H işçilerinin çalışma koşullarını ve toplu iş sözleşmesine hazırlık süreçlerini yazdı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

B/S/H hemen her yıl, yıllık üretim planlarını dolmasına 2-3 ay kala tamamlıyor. Geçen sene üretim planını kasım ayında tamamlayan B/S/H, beş milyon parça üretim hedefini 5500 işçiyle tamamladı. Bu rekorun işçilere karşılığı ise çoğunluğu sözleşmeli 600 işçinin işten atılması oldu. B/S/H, şimdi yeni rekorlara hazırlanıyor. Yeni sözleşmeli işçi alan firmada bugün 7 bin civarı işçi çalışıyor. Soğutucu, fırın, çamaşır ve bulaşık makineleri bölümlerinin yanı sıra küçük ev aletleri bölümünü açacağı konuşuluyor. 

Her sene yıl sonunda çıkarılan sözleşmeli işçiler şubat-mart aylarında üretim planına göre yeniden işbaşı veriliyor. Bu yıl işçilerin çoğunluğunun çalıştığı soğutucu bölümüne yeni alınan sözleşmeli işçilerin sözleşme bitim tarihi 1 Ekim olarak belirlendi. İşçiler bu durumu “2017 üretim planı ekim ayında tamamlanmak isteniyor” diye yorumluyor. 

YARALANMALI KAZALAR ARTTI

Çalışma temposunun hızından dolayı yaralanmalı iş kazaları artarken, işçilerin sosyal hayatlarını da etkilemeye başladı. “Fabrikada canımız çıkana kadar çalışıyoruz. Eve gidince bir yere çıkacak halimiz kalmıyor. Komşuluk ilişkileri bırakın çocuklarımızla bile ilgilenemiyoruz” diyen 12 yıllık bir işçi, şu örneği verdi: “Bandın birinde buzdolaplarının kapılarında hatalı üretim yapılmış. Bunun için bağırtı, hakaret ve tutanaklardan sonra dolaplar yeniden banda alındı. 48 saniyede salmam gereken dolabı 15 saniyede tamamlamamı istiyorlar, kafanı bile kaşıyamıyorsun. Ondan sonra kollarımız ağrıdan kurtulmuyor.”

500-600 LİRA ZAM TALEBİ

Mart ayına kadar B/S/H’ta çalışan işçilerin yüzde 70’i asgari ücret alıyordu. Mart ayında geçmiş dönem sözleşmesinin son zammı alındı. Son altı aylık enflasyonun yüksek çıkması nedeniyle zam yüzde 7.2 oranında yapıldı. İşçiler, bu zamla asgari ücretin üzerinde bir ücret almaya başladı. 

“Bizim fabrikada işçilerin çoğu 10 yılın altında çalışan işçilerden oluşuyor. Biz iki yıldır fabrikanın yüzde 70’i neredeyse asgari ücrete çalıştık. Türk Metal iki sene önce bu durumu düzelteceğiz diye söz verdi” sözleri Çerkezköy’de başta B/S/H olmak üzere Arçelik ve Hema işçilerinden de duyduk. İşçilerin beklentisi önceki sözleşmelere nazaran daha yüksek. 8 yıldır B/S/H’ta çalışan biz işçi “500-600 lira zam bekliyoruz” diyerek bu beklentiyi dile getirdi. 

TALEPLER ORTAKLAŞTIRILMALI

Türk Metal işçiler içinde beklentileri yükseltti ama işçilerin sendikaya olan güven ise yok denecek kadar az. OHAL şartları, ekonomik kriz söylentileri, dolardaki artış işçileri karamsarlığa sürüklese de işçiler haklarını almakta bu dönem daha kararlı görünüyor. EMİS ve ERDEMİR sözleşmeleri haklarını alacaklarına olan inancı daha da güçlendirmiş. 

Ancak işçilerin, sendikadan ve patrondan bağımsız olarak bu taleplere yönelik hazırlıkları ise oldukça zayıf. İşçilerin çoğunluğu kendi doğal örgütlülüklerine güveniyor, “Gerekirse ayaklanma olur” diyorlar. Geçen dönem sözleşmesi ve Renault işçilerinin mücadelesinden sonuçlar çıkaran işçiler ise, iyi bir sözleşmenin beklemekle değil örgütlenme ve mücadeleyle sağlanabileceğini söylüyor. Talepler ortak hale getirilmeden işçiler arasında birliğin oluşmasının zor olacağının farkında olan işçiler, “MESS’e verilecek taslak mutlaka işçiler tarafından hazırlamalı. Her fabrikada ve her bölümde tartışılarak taslak ortaklaştırılmalı” fikrini işçiler içinde yaymaya çalışıyor. Ama bütün işçiler yaz aylarında fabrikaların daha da hareketleneceği konusunda hemfikir.

ÖNCEKİ HABER

Kaybedecek bir şeyimiz yok kazanacak çok şey var!

SONRAKİ HABER

Yenişehir Cam işçisi: Grev hazırlıkları bugünden başlamalı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...