17 Mart 2017 23:40

ORS işçileri: Sendikalar cüzamlı muamelesi yapıyor

Türk Metal’den tümden istifa eden ORS işçileriyle, yeni dönem toplu iş sözleşmesinde işçilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini konuştuk.

Paylaş

Ayhan AYDOĞAN
Ankara

İki toplusözleşme arasına iki grev sığdıran, sendikaları Türk Metal’den tümden istifa eden ORS işçileriyle, yeni dönem TİS’inin ne getireceğini, işçilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini, sendikaların tutumunu ve tutumsuzluğunu konuştuk.

Konuştuğumuz ilk işçi iki TİS arasındaki genel atmosfer farkından şöyle bahsediyor: “Bir önceki TİS’de sendika bizim sendikamızdı. Patron babamızdı. Şimdi, grevde bizi desteklemeyi bırak patrona işçi bulan bir sendika var ve grev zamanı işçisini tuvalete dahi sokmayan bir patron var. Bir önceki TİS’e göre daha çok şeyin farkındayız. Önceki sözleşmelerde biz kazanalım patron da kazansın diyorduk. Ama geçirdiğimiz süreçten hiç bir şey anlamadıysak iki tarafın aynı anda kazanamayacağını anladık. Ortada üretilen bir şey var bunun ne kadarı patronun olursa o kadar azı bizim oluyor, biz ne kadar hak koparırsak patron o kadar az kazanacak. O yüzden TİS zamanı patrona kızmak bence gereksiz. O da, biz de kazancımızı arttırmak istiyoruz. Kim nereden tutturursa artık. Lakin sendikayı anlamıyorum. Ya! 1600 işçi sendikandan istifa etmiş şu TİS döneminde bir şey yap da insanların fikri değişsin. Yok arkadaş, adamlar bildiklerini yapıyorlar. Bırak mücadeleye teşviki, ağızlarından bir kere sözleşme lafını duymadık.”

Bazı işçiler ise bir önceki TİS’te iyi kötü ortada bir sendika olduğunu, bu TİS’e ise örgütsüz girdiklerini söylüyor. Bu lokomotifsizlik hali işçileri çok tedirgin ediyor. İşçiler bu konuda sadece Türk Metal’i de suçlamıyor. Kendilerinin mücadeleyi öğrendiklerini, bu durumun diğer sendikalarda cazibe yaratacağına kendilerine cüzamlı muamelesi yaptıklarını söylüyor. 

Kısacası ORS işçisi TİS’in maddi olarak ne getireceği ne götüreceği üzerine değil. TİS’in imzalandığı ortam ve mücadele hattı üzerine bir tartışma yürütüyor. Çoğu zaten TİS’in bir şey getirip götürmeyeceğini, gelenin de gidenin de kendi mücadelelerinin ürününü olduğunun farkında. İyi bir TİS de imzalansa, kötü bir TİS de imzalansa bu durumun kendi birikimlerinin aynası olduğunu düşünüyorlar. Bir önceki TİS’teki patron maneviyatının da artık kalmadığını belirten işçiler, mücadelenin ve  grevlerin ne kadar okul olduğunu, ne kadar öğrettiğini TİS’te göreceklerini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Taban ücreti 2500 liranın altına inmemeli

SONRAKİ HABER

Biz yaşadıklarımızdan biliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...