17 Mart 2017 23:21

Arçelik’te Türk Metal eski tas eski hamam

Hüseyin Akbaş, Evrensel'in Toplu İş Sözleşmesi ekine Arçelik işçilerini ve Türk Metal sendikasının durumunu yazdı.

Paylaş

Hüseyin AKBAŞ
Ankara

Ankara Sincan’da bulunan Arçelik bulaşık makinesi fabrikası işçilerinin temel talebi insanca yaşanacak ücret. İşçiler bu talep için grev dahil her türlü mücadeleye hazır. ÖTV indirimi sonrası artan siparişlere dikkat çeken işçiler, “Bantta sayıları yükselten, her yıl en çok ihracat yapan kuruluşlar arasına giren Arçelik’in işçilerine düşen bu olmamalı. Kazandırıyoruz, ama biz de kazanmak istiyoruz” diyor. 

Bu beklentiye karşın işçiler, MESS sürecine güvensizlik duygusuyla giriyor. Türk Metal yöneticileri işyerlerinde sözleşmeye yönelik somut tartışmalar ve hazırlıklar yerine, yaptıkları yüksek perdeden açıklamalarla işçilerdeki bekleme halini körüklemeye çalışıyor. ERDEMİR’de alınan 550 liralık zammın umutlandırdığı işçiler olsa da geçmiş yıllarda sonu hüsranla biten benzer açıklamaları unutmayan çoğu işçi, Türk Metal’in vaatlerine mesafeli. 

Sendika temsilcilerinin ve onlara yakın birkaç işçinin “Toplusözleşmede 600-500 lira artış olacak. Bu sefer daha çok zam alacağız” şeklinde konuşmalar yaptığını anlatan işçiler, geçen sözleşmede de greve çıkılacağının söylendiğini, ancak kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle bunun engellendiğini ve 3 yıllık sözleşmenin imzalandığını hatırlatıyor. Bir Arçelik işçi tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: “Üç kuruş paraya çoluk çocuğumuzun rızkı için çalışıyoruz. Elimizdekini almasınlar da ne halleri varsa görsünler diyecek duruma getirdiler. Eskiden TİS süreçleri yaklaşırken umutlanıyorduk. İnanın şimdi hiç bir şey hissetmiyorum, umudum yok. Sendikaya bir şey denmiyor, denilmesine de müsaade etmiyorlar. Hep aynı sözler veriliyor, ama yaşıyoruz işte... Yaşantımızdan belli olmuyor mu?”

İŞTEN ATILMAMAK İÇİN...

Sendikacıların ve temsilcilerin davranışları da yaşanan güvensizliği körükler nitelikte. İşçiler, patron ve fabrika yönetiminden çok sendika temsilcilerinden baskı gördüklerini söylüyor. Konuştuğumuz genç bir Arçelik işçisi bu durumu şöyle anlatıyor: “Önceki yılları biliyorum ama biz diğer fabrikalar gibi değiliz. Sendika bizim bir araya gelmemizi istemiyor. Sorun ve sıkıntılarımızı dile getirsem, bir şey yapmamız gerektiğini söylesem, hemen kapı önüne koyarlar. Diyeceksiniz ki patron değil nasıl kovuyor seni, inanın sendikanın patrondan daha çok yetkisi var fabrikada. İşten atılmamak için mecburen her şeye susuyoruz.”

2015 yılında Bursa’dan başlayarak Ankara’da Türk Traktör fabrikasına kadar yayılan ‘Metal Fırtına’yı hatırlatan bir işçi, şunları söylüyor: “Direnişin ardından güç toparlamaya ihtiyacı olan Türk Metal, temsilci seçimlerini yapma kararı aldı. Fakat bu kez de demokratik olmayan yollardan yine kendi istedikleri işçileri temsilci yaptılar. Ardından kapalı kapılar ardında onları etkilediler.” 

İŞÇİLER KIDEM FARKI İSTİYOR

Arçelik’te işçiler, özellikle kıdem farkının azalmasına ve ücretlerin neredeyse asgari ücret seviyesine gerilemesine tepkili. 6 aylık bir işçi ile 10 yıllık işçinin saat ücreti arasındaki farkın 30 kuruş olduğunu söyleyen işçiler, bu konuda düzenlenme yapılsın istiyor. Pevrul Kavlak’ın “Kıdemli işçilerin daha çok zam almasını sağlayacağız” dediğini, “Namusu üzerine yeminler ettiğini” hatırlatan bir işçi, “Bizi temsil etsin diye her ay bir gün onlara çalışıyoruz ama her toplusözleşmede aynı şey oluyor. Bakalım göreceğiz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Türk Traktör işçileri: Örgütlü olursak kazanırız

SONRAKİ HABER

Sözleşmeyi birlikte hazırlayalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa