17 Mart 2017 23:13

Renault işçisi 13 günlük Mayıs Direnişini hatırlatıyor

Uğur Ökdemir, Evrensel'in Toplu İş Sözleşmesi ekine metal direnişini hatırlatan Renault işçilerini yazdı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal direnişinin öncüsü Renault işçileri, 2017 TİS sürecine, artan baskılar altında giriyor. Metal direnişinin ardından Birleşik Metal-İş’e geçen işçiler, fabrika yönetimi tarafından Türk Metal’e dönmeye zorlanıyor. Bu baskılara karşı durmanın ve sözleşmede talepleri elde etmenin yolunun birlik olmaktan geçtiğini belirten işçiler, “Bütün ayrılıklarımızı bir yana koyarak, direniş günlerindeki gibi kendi bölümlerimizden başlayarak kurduğumuz birliği tüm fabrikaya yaymalıyız. Bunu yaparsak ancak sözleşmede bizlerin istediği olur, yoksa patronların dediği olur” uyarısında bulundu.

İşçiler, yaklaşan TİS öncesi yoğunlaşan baskıları şöyle anlattı: “Telefonla arayarak sendika değiştir baskısı, sonra fabrikaya girdiğimizde şeflerin baskısı oluyor. Türk Metal temsilcileri ‘Ekibini topla getir seni delege yapalım, ilerisi için iyi şeyler düşünürüz senin için’ diyerek insanların aklını çelmeye çalışıyor. Şeflere gidip, ‘Yükselmek istiyorsanız fabrikada dediklerimizi yapacaksınız, bu işçiler Birleşik Metal’e giderse barınamazsınız diyorlar. Kabul eden oldu mu ‘Bak bu arkadaşınız sizi sattı siz halen neyin peşindesiniz’ diyerek moralleri bozuyorlar. Bu şekilde birliğimizi bozarak kendi çıkarlarının peşinde koşuyorlar. Biz bu oyuna gelirsek yaklaşan TİS sürecinde çok büyük zarar görürüz. Bunlar yüzünden yüzlerce arkadaşımız işinden oldu bunu unutmamalıyız.” 

DAHA ÇOK KONUŞMALIYIZ

Yaşanan belirsizlikten bir an önce kurtulmak gerektiğini belirten bir işçi, “Bazı bölümlerde arkadaşlarla mesai sonrası bir araya geliyoruz fikir alışverişi yapıyoruz. Ama sınırlı oluyor, bunu fabrikaya yaymalıyız. Eğer yayabilirsek Türk Metal’in baskısı bu kadar fazla olmaz ve işçinin morali tekrar yerine gelir. Bir de en büyük hatamız, eğer biri Türk Metal’e geçtiyse hemen konuşmayı kesiyoruz. Aksine daha çok konuşmalıyız, nasıl baskı yaptılar, neyle tehdit ettiler bilmeliyiz ve o arkadaşlara destek olmalıyız ki kendilerine güven gelsin. Biliyoruz Türk Metal’e geçseler bile halen öfkeleri devam ediyor. Hepimizin ortak talebi bu, TİS’te Türk Metal’i görmek istemiyoruz” diye konuştu. 

MÜDÜRDEN İTİRAF: TÜRK METAL LİSTE VERİYORDU BİZ ATIYORDUK

Çalışma koşullarının ağır, ücretlerin düşük olduğunu söyleyen yeni bir işçi, “Benle birlikte giren 70-80 kişi vardı hemen hepsi işi bıraktı” dedi. “Geçtiğimiz günlerde fabrika içinde anket yapıldı. Seçilen temsilciler anket sonucunu konuşmak için fabrika yönetimiyle toplantı yaptılar. Temsilciler gerçek sorunlardan bahsetmek yerine soyunma odasının perdeleri eskidi değişsin gibi basit şeyler söylemiş. Gerçek sorunları söyleyen arkadaşlarımız içeride baskı var, bu baskının son bulmasını istiyoruz diyor. Karşılık olarak silahla mı baskı yapıyoruz cevabı geliyor. Bir de müdür açıkça ‘Daha önceleri Türk Metal eyleme katılan öncü işçilerin listesini bize veriyordu, biz de işten atıyorduk ama artık böyle olmayacak, bize güvenin’ demiş” bilgisini veren işçi sordu; “Huylu huyundan vazgeçer mi?” 

Sürekli yeni işçi alındığını ve Türk Metal’in bu işçileri yanına çektiğini belirten işçi, “Birleşik Metal’in de bu alana yönelmesi lazım. Bizler de yenilerle iyi bir diyalog tutturup sözleşme dönemine hazırlanmalıyız” dedi.

BİRBİRİMİZE GÜVENMELİYİZ

İşçiler, fabrikadaki bu baskıların ancak birlik olarak boşa çıkarılabileceğini ifade etti: “Bu sözleşmeden istediğimizi yine bu fabrikadaki işçiler alacak tabii, 13 günlük direnişteki gibi hep beraber hareket edersek. Bu yüzden birbirimize güvenmeliyiz ve sendikaları taleplerimiz etrafında bir mücadeleye itmeliyiz. Eğer yanaşmazlarsa kendi deneyimimizden yokla çıkarak mücadele etmeliyiz. Bizleri borçlarımızla sıkıştırmaya çalışıyorlar. Ama biz dik durursak bu sözleşmeden iyi bir zam aldığımızda bu borçlardan da tez vakitte kurtulmuş oluruz.”

ÖNCEKİ HABER

Metal işçileri karar eşiğinde

SONRAKİ HABER

Ford Otosan işçileri: TİS taslağı işçilerle hazırlansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...