18 Mart 2017 00:33

İncirin ve zeytinin katili jeotermal!

İncir ağaçlarının jeotermal kuyusunun saldığı akışkanlar nedeniyle kuruduğu analiz sonuçları ve bilirkişi raporlarıyla kanıtlandı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir
 

Aydın’ın en önemli tarımsal ürünlerinden incirin, yörede sayısı çoğalan jeotermaller yüzünden zarar gördüğü bilimsel raporlar ve mahkeme kararları ile bir kez daha ortaya konuldu. Kuyucak ilçesi Pamukören köyünde çiftçilik yapan Selahattin Akçam’ın incir ağaçlarının hemen arazisinin yanı başındaki jeotermal kuyusunun saldığı akışkanlar nedeniyle kuruduğu analiz sonuçları ve bilirkişi raporlarıyla kanıtlandı.

ZARARIN NEDENİ JEOTERMAL SUYU

Pamukören Köyü Güzelönü mevkiinde incir ve zeytin bahçesi bulunan Selahattin Akçam’ın ağaçları, bahçenin hemen yanına açılan jeotermal kuyusunun ardından kurumaya başladı. Germencik’te gerçekleştirilen “Jeotermalle yaşamak” etkinliğinde görüştüğümüz Akçam’ın anlattıklarına göre kuyunun geliştirilmesi için basılan asit, kuyuyu patlatınca içindeki akışkan incir-zeytin bahçesine boşalmış. Akçam, bahçedeki 25-40 yaş arasındaki 60 incir ağacının ve 15-20 yaşındaki 30 zeytin ağacının kurumasının ardından Çelikler Jeotermal adlı şirkete dava açtıSelahattin Akçam

Davaya bakan Nazilli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi toprakta ve bitkide analiz yapılarak kurumanın nedenlerinin araştırılmasını istedi. Bahçenin 5 farklı yerinden alınan toprak örnekleri ile incir meyvesi ve yapraklarının olduğu numuneler Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nde incelendi.

Yrd. Doç. Dr. Hakan Çakıcı tarafından hazırlanan analiz raporunda “topraktaki bor içeriğinin bitkilerde toksik etki yapabilecek düzeyde yüksek olduğu” tespit edildi.

Aynı sonuçlar incir yaprağı üzerinde yapılan analizlerde de elde edildi. Raporun sonuç bölümünde; “...incir ağaçlarında meydana geldiği iddia edilen zararın jeotermal suyun toprağa karışması nedeniyle oluştuğu kanaatine varılmıştır” denildi. 

AĞAÇLAR YANMIŞ!

Ege Üniversitesi’nin bu raporunun ardından incir-zeytin üreticisi  Selahattin Akçam’ın zararının tespiti için mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişi raporunda da heyet üyelerinin arazide yaptığı gözlemlere yer verildi.

Keşif yaptıkları gün jeotermal kuyusunun ağzına vana takılı olduğunu belirten bilirkişi heyeti, şirket tarafından kuyunun geliştirilmesi için  basılan asit nedeniyle kuyuda patlama meydana geldiği ve çevreye yayılan eriyik ve suyun, asit yağmurlarıyla birlikte çevre arazileri etkisi altına aldığı dile getirildi.

Bilirkişi raporunda bor mineralinin arazide uzun yıllar kalacağı, hemen temizlenmesinin mümkün olmadığı belirtilerek arazideki incir ve zeytin ağaçlarının yandığının gözlemlendiği ifade edildi.

Raporda jeotermal nedeniyle 60 incir, 30 zeytin ağacının kuruduğu, bu zehir etkisinin topraktan ve ağaçlardan kaç yılda gideceğinin belli olmadığının altı çizildi.

Bilirkişi heyeti 60 incir ağacının tanesi için 400 lira, 30 zeytin ağacı içinde tanesine 300 lira zarar bedeli belirledi. Ürünlerden elde edilecek geliri de 15 bin lira olarak hesaplayan heyet Selahattin Akçam’a zararları için toplam 48 bin lira ödenmesi gerektiği sonucuna vardı.

UZMANLAR UYARDI: İNCİRİN KÖKÜNÜ KURUTUR

Analiz sonuçları ve bilirkişi raporu hakkında görüş belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burçin Çokuysal, jeotermal alanlarda ortaya çıkan çıkan su ana kaya ve minerallerde bulunan bor elementini çözdüğü için genellikle jeotermallere yakın alanlarda bor toksitesi görülme olasılığının da yüksek olduğuna dikkat çekti. Çokuysal, “Zararlanma ortada” dedi. Tıbbı Jeoloji uzmanı Dr. Eşref Atabey de analiz sonuçlarına göre bitkide çıkan borun çok yüksek olduğunu belirterek, “Bor değerinin bitkilerde 3 ppm’i geçmemesi gerekir. Burada çıkan 320 ppm bor incir ağacının kökünü kurutur. Tarım toprağı da ileriki zamanlarda beton gibi sertleşir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor ve Galatasaray 123. kez karşılaşacak

SONRAKİ HABER

‘Tayyip’ bölüyor geçim derdi birleştiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...