18 Mart 2017 00:06

'Newroz’la yaşananlara gereken cevap verilecek'

Kürt kentlerinin mahallelerinde Newroz ateşi yanmaya başladı. Siyasi parti temsilcileri 2017 Newroz'unu Evrensel'e değerlendirdiler.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

21 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak olan Newroz kutlamasına sayılı günler kala, bir çok ilde yapılan başvurular çeşitli gerekçelerle reddedildi. Kutlamalara izin verilmeyen illerde farklı programlar çıkartılırken, Kürt kentlerinin mahallelerinde Newroz ateşi yanmaya başladı. 

2017 Newrozu’na ilişkin bölgedeki siyasi partilerle görüştük. Yaşanan çatışmalı süreç, darbe girişimin ardından ilan edilen OHAL, seçilmiş milletvekilleri ile belediye başkanlarının tutuklanmasının gölgesinde Newroz’un karşılandığını ifade eden kurumlar, Newroz’un baskı politikalarına karşı mücadele günü olacağını ifade etti.

‘NEWROZ’DAN BİRLİK ÇIKMALI’

Partiye Sosyaliste Kürdistan (PSK) Genel  Başkanı Mesut Tek, 2017 Newrozu’nun hem Türkiye’de hem de Ortadoğu’da siyasi durumun giderek karışık bir hal aldığı bir dönemde karşılandığını belirterek, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı. 

AKP’nin 15 Temmuz’da elde ettiği imkanı antidemokratik uygulamaları arttırmak için kullandığını kaydeden Tek, “Kürt özgürlük mücadelesi açısından fırsatların olduğu kadar tehlikelerin de olduğu bir noktada durması bu yılki Newroz’u farklı kılıyor. Bu anlamda Newroz’un vereceği mesaj önemli. Kürt örgütleri bu yılki mesaj doğrultusunda birlikte mücadele ederlerse tehlikeyi bertaraf ederek ortaya çıkan fırsatları da kazanıma dönüştürebilirler” dedi.

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin, Kürt kentlerinde yaşanan yıkıma dikkat çekerek, Newroz’un bu yıkım politikasına cevap olacağını söyledi. Kutlamalara izin verildiği takdirde bölge halkının coşkulu bir şekilde Newrozlara katılacağını söyleyen Maçin, “ Özellikle referandum süreciyle birlikte devlet eliyle toplumun muhalif sesinin çıkmaması için çalışılıyor. Tüm ülkede korku ortamı yaratılıyor. Ancak tüm bunlara cevabı halk Newroz’da verecektir” diye konuştu.

‘NEWROZ DİRİLİŞ GÜNÜDÜR’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan ise OHAL koşullarında halk üzerindeki baskının arttığını belirterek, “Çeşitli gerekçelerle Newroz kutlamalarına dair engellemelerle karşılaşıyoruz. Yaklaşık 2 yıldır süren baskı ortamı ve yaşanılan çatışmalı süreç toplumda ciddi bir kutuplaşmaya neden oldu. Newroz toplumda  yaratılan bu baskı ortamına karşı yeniden diriliş günü olması anlamında önemlidir. Newroz’un ruhuna uygun bir çalışma yapmamız engelleniyor. Tüm bu engellemelere rağmen yeni bir yaşam ve yeni bir diriliş için ‘Mutlaka Kazanacağız’ şiarıyla bu yılki kutlamalar gerçekleştirilecek. Tüm halklara çağrımız zalime karşı başkaldırının gününde barış, özgürlük sloganlarıyla hiç bir engellemeye ve baskıya boyun eğmeden bulunduğu her alanda Newroz’u kutlamalıdır” dedi.

‘ORTAK BİLİNÇLE SAHİP ÇIKMALI’

Partiye Azadiye Kurdistan (PAK) Genel Başkan Yardımcısı Nuri Sınır da Kürt halkının birlikteliğini sağlayamadığını ifade ederek, “2 yıldır yaşanılan sürecin halk üzerinde yarattığı baskı ve referandumun halka dayatılması Newroz’a katılım konusunda karamsar bir tablo açığa çıkartıyor. Bu dönem açısından ortak bir talebin olmayışı ciddi bir sorun. Bugün Güney’de ve Kuzey’de Kürtler ortak bir bilinçle bayramına sahip çıkmalı. Fakat bunun koşulları yok ve bu haliyle kaygı verici bir tablo var” dedi.

‘BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK TALEPLERİ YÜKSELECEK’

Emek Partisi (EMEP) Bölge Örgütü Yöneticisi Mehmet Türkmen ise Newroz’un sadece bir bahar bayramı olmadığına vurgu yaparak, “Ortadoğu ve Türkiye’de halklar açısından yıkımların ağır bir şekilde yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Newroz başta Kürtler olmak üzere tüm halklar için tüm bu saldırılara karşı barış ve özgürlük taleplerinin yükseldiği bir gün olacak. Newroz, Kürtlerin ulusal taleplerinden vazgeçmeyip, bir kere daha bu talepleri dile getirdiği ve mücadele ettiği bir gün olacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa-Türkiye krizi ve ekonomik çıkarlar

SONRAKİ HABER

Trabzonspor ve Galatasaray 123. kez karşılaşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...