18 Mart 2017 00:50

Grev yasaklarını kaldıracak güç için birliğe ihtiyacımız var

Mersin'den Çimsataş işçisi, grev yasaklarını Evrensel'e yazdı ve işçilere TİS döneminde birlik çağrısında bulundu.

Paylaş

Çimsataş işçisi
Mersin

Sevgili metal işçileri öncelikle herkese selamlar. Üç yılın ardından yeni bir sözleşme dönemine yaklaşıyoruz. Hiçbir şekilde benimsemediğimiz bir sözleşme dönemini geride bırakıyoruz. Büyük bir mücadele sonunda greve taşıdığımız sözleşmemiz maalesef hükümetin yasaklamasıyla sonlandı. Yüksek Hakem Kurulu sözleşmeyi birinci altı ay için yüzde 9.78 diğer altı aylar içinse enflasyon oranında, beşinci altı ayda sadece enflasyon artı yüzde 3.5 puan olarak karara bağladı. Bu zam oranları metal işçisini sefalete sürüklemekten başka bir şey değildir. 

Sürekli eriyen ücretler ve temel gıda maddelerine gelen zamlarla metal işçisi olarak yoksulluğa mahkum edildik. Bu durumu önümüzdeki TİS’te düzeltmemiz gerekiyor. Üstelik asgari ücretin geçen yıl artmasıyla birçok işçi neredeyse asgari ücrete çalışır duruma gelmiştir. 

Metal işçilerinin hiç de hak etmediği bu sözleşme mayıs ayı metal fırtınası ile çatladı ve kırıldı. Bunun önüne geçmek adına MESS metal işçisine susup çalışması için para vermeye başladı. Kendini temsil etmediğini düşünen metal işçileri Türk Metal Sendikasından istifa etmeye başladılar. 

Fakat Birleşik Metal-İş üyesi işçiler olarak tüm bunları izlemekle yetindik. Tüm bunlardan birçok dersler çıkarmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Öncelikle işçiler olarak tabanda birleşmeliyiz. Siyasi düşünce, mezhep, hemşehricilik yapmadan tabanda birleşerek davaya sahip çıkmalıyız. Bedeli her ne olursa olsun sonuna kadar gitmeliyiz. Fakat bu sefer yasaklama ile değil alınan hak ile taçlanmalıdır. 

EMİS ile Birleşik Metal’in yaptığı TİS görüşmeleri sonrası grev yine yasaklandı. Fakat EMİS kapsamındaki metal fabrikalarının işçileri "biz bu yasağı tanımıyoruz" dediler ve grevlerine devam ettiler. Bunun sonunda birçok istediklerini alarak sözleşmeyi imzaladılar. Aslında bu bile çok büyük ders ve örnektir. Metal işçisi istediğinde hakkını nasıl alacağını öğrenmiştir. Demek ki pek çok fabrikadan işçiler olarak birlikte hareket ettiğimizde patronları da onları destekleyen hükümetin grev yasaklayan bakanlar kurulu kararını da etkisiz hale getirebiliyoruz. 

Önümüzde yeni bir sözleşme var ve zaman yaklaşıyor. Hepimizin şimdiden hazırlanması gerekir. Çünkü bu yolculuk uzun ve yorucu olacaktır. Şimdiden metal işçileri; kurullarında taslakların çalışmasını yapmalı ve tüm işçilerin onayını alan taslaklar oluşturulmalıdır. Herkesin her maddesine kadar bileceği taslaklar olmalıdır. Herkes neyin arkasında durduğunu iyi bilmelidir. Böylece herkesin içine sinen bir sözleşmeye oturmuş oluruz. Ardından bedeli ne olursa olsun sonuna kadar gidilir. 

Tüm bunların alınması için fabrikalarımızda güçlü birlikteliğe ihtiyaç var. Bunu da işyeri komitelerimiz yapabilir. Komiteler her bölümü ve kısmı temsil eden arkadaşlardan oluşmalıdır. Geçen dönem komitemiz çok zayıftı bu dönem komiteye girmek isteyen adını yazdırsın denilmesi de önümüzdeki dönemin gerektirdiği mücadele açısından yeterli değil. O nedenle aramızdan seçerek sorumluluk vererek görevlendirdiğimiz işyeri komitelerine ihtiyaç var. Böylece tüm işçilerin temsil edildiği bir işyeri komitesi herkesçe benimsenir. Alınan tüm kararlar da tüm işçilerin arkasında duracağı kararlar haline gelir. Birliğin sağlandığı böyle bir ortamda istenilen hakların alınmaması için bir engel yoktur. 

Tüm metal işçilerine mutlu, huzurlu, emeğinin karşılığını aldığı güzel günlerin uzak olmadığını hatırlatmak isterim.

ÖNCEKİ HABER

Yeni işsizler çok nitelikli: Genç ve üniversiteli

SONRAKİ HABER

Sorunlarımız çok ama çözümsüz değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...