18 Mart 2017 00:31

Yeni işsizler çok nitelikli: Genç ve üniversiteli

Ankara'dan Sinan Ok, işsiz sayısının cumhuriyet tarihinin en yüksek sayısına ulaşmasını ve istihdam stratejisini Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Sinan OK 
Ankara 

TÜİK işsiz sayılarını açıkladı. İşsiz sayıları  668 bin kişi artış göstererek cumhuriyet tarihinin en yüksek sayısına (3 milyon 872 bin kişi) yükseldi. İşsiz sayısı ve oranında, OHAL döneminde bir önceki yıl aynı döneme göre her ay artış devam etmektedir. Son dönemlerde işsizliği artıran ama istihdamı artırmayan politikalar uygulanmaktadır. Bu politikalar şöyle özetlenebilir.

Genel ekonomi politikası içerisinde istihdam artırıcı bir yaklaşımın olmaması, aktif istihdam politikalarının işlevsizliği ve maliyetlerinin yüksek olması, istihdam ve işsizlikten sorumlu kurum ve kuruluşların perspektif ve kadro yetersizliği, eğitim ve istihdam arasındaki bağın eğitim politikalarında öngörülmemesi işsizliği artırmaktadır. 

OHAL uygulamaları kapsamında sadece KHK’lerle 102 bin 43 kamu personelinin, bunun dışında 10 bin yerel yönetim çalışanının, 20 bin akademisyenin işsiz bırakılmasının etkisi de işsizliği artıran bir faktördür.

İş gücü piyasasında gelinen durum siyasal iktidarın tercihi sonucu şekillenen, işsizliği kalıcılaştıran ve artıran politikalardır. İşsizlik artışının genel ekonomik eğilimler sonucu olduğunu varsaymak siyasal iktidarın bu yöndeki çabasını yok saymaktır. Siyasal iktidarın ifade edilen planlı programlı faaliyetleri, işsizliği artırmayı ve reel ücretleri düşürmeyi hedeflemektedir.  Bu hedefe 2023 yılında daha da yaklaşmış olacaktır. Değişimin tablosu ve yönü aşağıdadır.

Yukarıdaki tabloda görülebileceği üzere uygulanan politikalar bazı başlıklarda rekor kitaplarına konu olabilir. 

- Genç kadın işsizlik oranı yüzde 8.1 artış göstermiştir.
- Yeni işsizlerin yüzde 30’u genç ve yüzde 42’si üniversite mezunudur.
- Kayıt dışı istihdam oranı artmıştır.
- Kayıt dışı istihdam artışı toplam istihdam artışından fazladır.

Çalışma hakkı en evrensel haklardandır. İşsizlik temel hak ve özgürlükleri göreceli bir şekilde anlamsız kılar. Yoksullaştırma en temel insan hakları ihlalidir. İşsizliği kasıtlı artırıcı politikalar (İKAP) bu ihlalleri sistematikleştirmektedir. Büyük atıp küçük dahi tutmayan politikaların ‘istihdam diye’ sunduğu şey, ücretsizlik, geçici ‘TYP’ çalışması, kayıt dışılık, kiralık işçilik ve güvencesizliktir. Ulusal İstihdam Stratejisi budur. NOKTA. 

ÖNCEKİ HABER

Kömür karası gözler para hırsına kurban edilir mi?

SONRAKİ HABER

Grev yasaklarını kaldıracak güç için birliğe ihtiyacımız var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...