17 Mart 2017 14:46

CHP Sözcüsü Böke neden ‘hayır’ dediklerini anlattı

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke: Bu teklif kim olduğundan bağımsız herkese Türkiye'ye dair bütün yetkiyi teslim ediyor.

Paylaş

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Aliağa Ticaret Odası M. Ender Özer Konferans Salonu'nda Aliağa iş ve emek dünyası ile esnaf temsilcilerine referandumda oylanacak olan anayasa değişiklik paketini anlattı. CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ile İl Başkan Yardımcısı Utku Gümrükçü de Böke'ye eşlik etti. Yoğun ilgi ve katılımın gözlendiği toplantıda Böke, referandumla getirilmek istenen şeyin sistem değil rejim değişikliği olduğunu, bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin demokratik parlamenter sistem yerine tek adam yönetimine dayalı bir sisteme geçiş yapacağını ifade etti.

'SANDIK BÜYÜK BİR FIRSAT'

Sandığın fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirten Böke, “Türkiye'nin yeniden birbiriyle barışması için, tekrar komşunun, akrabanın, eski dostların, siyasi görüşünden bağımsız bir memleket meselesi etrafında ortaklaşabildiğini gösterebilmemiz için 16 Nisan'da sandık büyük bir fırsat. Bu fırsatı, 16 Nisan'ı beklemeden yapıyor olmanın da kendi başına bir kıymeti var" dedi.

'TEK ADAM KEYFİYETİNE HAYIR'

Eleştirilerini sürdüren Böke, “Bu anayasa değişikliği teklifi, kim olduğundan bağımsız bir biçimde, cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak herkese, Türkiye'ye dair bütün yetkiyi teslim ediyor. Hem yürütmeyi cumhurbaşkanına veriyor, hem yasama yetkisini kararnameler yoluyla meclisten alıp cumhurbaşkanına veriyor. Meclisin seçimini o partinin genel başkanı olacak olması sebebiyle cumhurbaşkanına bırakıyor, dolayısıyla fiilen meclisi ortadan kaldırıyor. Hem de yargının atamalarını HSYK'nın yarısından fazlasını doğrudan cumhurbaşkanının, neredeyse yarısına yakınını cumhurbaşkanının seçtiği meclisin atayacağı bir yapıya kavuşturuyor. Anayasa Mahkemesi'nin de neredeyse hepsini cumhurbaşkanı atıyor. Kararnamelerle cumhurbaşkanı yasa çıkartıyor. Bakanlar Kurulunu cumhurbaşkanı seçerek yürütmeye cumhurbaşkanı hakim oluyor. Yargıyı cumhurbaşkanı seçtiği için yargıyı da cumhurbaşkanına teslim etmiş oluyorsunuz. Vereceğimiz bir hayır oyunun, bu tek adam keyfiyetine bir itiraz olduğunu ve istikrar için hayır olduğunu, bu çizdiğimiz çerçeve çok somut bir biçimde ortaya çıkartıyor" dedi.

‘EN ÇOK KADINLAR YOK SAYILIYOR’

Sandığa giden herkesin üstüne sorumluluk düştüğünü belirten Böke, "Bu düzen en çok kadını yok sayıyor. Çünkü insana insan gözüyle bakmıyor. Her birimizin farklılıkları üzerinden bir siyaset üreterek ve o siyasetle kendini var eden bir iktidar anlayışıyla bakıyor. Onun için de bize baktığında, kadınlığımızı, etnik kimliğimizi, inancımızı, yaşam tarzımızı görüyor. Oysa ki bir devlet, bir insanın kimliğine her boyutuyla kör olmak durumundadır” diye konuştu.

Sadece son 2.5 yıl içerisinde Türkiye'nin uluslararası sıralamalarda hukukun üstünlüğü anlamında 40 ülkenin gerisine düştüğüne belirten CHP'li Böke şöyle devam etti:
“2.5 yılda biz hukukumuzu kaybetmişiz. Hukukun olmadığı yerde, hakkın savunulmadığı yerde, insana eşit davranılmadığı yerde ne üretim olur, ne fabrikalar açılır, ne istihdam yaratılır, ne de herkesi içine dahil eden bir ekonomik özgürlük ve yarınlar inşa edilebilir.” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yücel'in terörist olduğu dava başlamadan nereden biliniyor?

SONRAKİ HABER

AKP İstanbul İl Başkanı ‘Evet’ için ikna edemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...