17 Mart 2017 12:36

Antalya Büyükşehir Belediyesinde yeni sürgünler

Antalya Büyükşehir Belediyesinde görevli yaklaşık 100 kamu emekçisinin ilçelere sürgün edilmesine, Tüm Bel-Sen Antalya Şubesi tepki gösterdi.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni bir sürgün uygulamasına daha imza attı. Farklı sendikalara üye kamu emekçilerinden yaklaşık yüz kişi çeşitli ilçelere sürgün edildi.

Tüm Bel-Sen Antalya Şubesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi binası önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, belediyede yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekilerek uygulamanın kamu emekçileri arasında ayrımcılık ve bölücülük yapmak anlamına geldiği belirtildi.

Basın açıklamasına KESK, TMMOB, DİSK ve bağlı sendikalarla CHP, Emek Partisi İl Başkanı ve üyeleri katılarak destek verdiler. Basın açıklamasını okuyan Tüm Bel-Sen Antalya şube Başkanı İlhan Karakurt "Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılından bu yana uygulanan aylık 750 liralık 'toplu sözleşme' ücretini 450 memura ödemedi. Bu ‘cezalandırma’ uygulaması Büyükşehir yöneticilerini kesmemiş olacak ki bu gün yeniden onlarca arkadaşımızı ‘sürgün’ ettiler. Gerekçe ise Tüm Bel-Sen dâhil, farklı sendikalara üye olmak. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Bem-Bir-Sen arasında 2016 yılı Ocak ayında imzalanan, Sosyal Denge Sözleşmesi dayanışma aidatının ve Rapor ve Disiplin cezalarına ilişkin kesintilerin iptali için sendikamız adına açtığımız davayı Şubat ayında kazandık. Mahkeme, Anayasanın 51. maddesini ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Kanununu gerekçe göstererek sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamayacağına karar verdi. Yani Belediye emekçileri arasında ayrımcılık yapan ilgili maddeleri iptal ederek tüm çalışanların bu haktan 'koşulsuz' yararlanacağına hükmetti. AKP Milletvekili ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemde çıkarılmasında kendisinin de büyük payının olmasıyla övünen Sayın Menderes Türel, şimdi kendi çıkardığı 4688 sayılı kanunu tanımıyor." dedi. 

MESELE EVET-HAYIR DEĞİL, MEMLEKET MESELESİ

Karakurt açıklamasının devamında yapılacak olan referandum ile ilgili de şöyle konuştu: Türkiye'nin içerisinde bulunduğu referandum sürecini dikkatle izliyoruz. Elbette ki herkes gibi biz belediye emekçileri de bir tercih yapmak durumundayız. Tercihimizi yaparken anayasa paketinin içeriğine, 15 yıllık AKP iktidarının mevcut politikalarına ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel'in personel üzerindeki uygulamalarına bakarak karar vereceğimiz açıktır.

Öncelikle, Anayasa paketinin içerisinde biz kamu çalışanlarının hayrına bir madde var mı diye çok aradık ama bulamadık. Elbette ki üyelerimiz içerisinde 'evet' diyecekler de olabilir. Şimdi, onlar adına soruyoruz; ortada kanun ve mahkeme kararı varken benim ekmeğimle oynayanlara nasıl 'evet' derim? Benim sendikal tercihime saygı göstermek yerine beni toplu sözleşme hakkımdan mahrum bırakanlara nasıl 'evet' derim?

Tek adam, tek parti değil, bu sistemin doğal bir sonucu olarak, tek televizyon, tek gazete, tek okul, tek tip kıyafet ve tek tip sendika tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuz açıktır. Dolayısıyla Sayın Türel, size oy verenler dahil birçok belediye emekçisi arkadaşımızın, Büyükşehir Belediyesinde yaptığınız bu adaletsizliğe bakarak referandumda hayır diyeceklerini duyarsanız şaşırmayın" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Günlük 45 bin araç garantisi verilmiş

SONRAKİ HABER

Grammeşin davasında karara tepki gösterenlere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...